Moody΄s αντί για “window dressing”

Η απόφαση της Moody's να προχωρήσει σε υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών προσέθεσε παραπάνω "βέλη" στη φαρέτρα των πωλητών. Κέρδη 8,07% σημείωσε ο ΓΔ τον Μάρτιο και 6,89% ο τραπεζικός δείκτης.

Η κίνηση του spread και υψηλότερα των 345 μ.β. διατήρησε τις πρωτοβουλίες στους εν δυνάμει πωλητές, ενώ η απόφαση της Moody's να προχωρήσει σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων πέντε Ελληνικών Τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εμπορική) λόγω της ισχνής εικόνας της Ελληνικής οικονομίας απλά προσέθεσε “βέλη” στην “φαρέτρα” όσων συνεχίζουν να ρευστοποιούν Ελλάδα.

Σκεπτικισμό προκαλούν και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε επανεκτίμηση επενδυτικών επιλογών και σε σταδιακές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η “καμένη εικόνα” μπορεί να οφείλεται και σε φόβους για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς (!)

Με εξαιρετικά χαμηλούς όγκους, η Αγορά δείχνει να μην διαθέτει εκείνους τους καταλύτες που θα τονώσουν το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση.

Ελάχιστοι οι “πράσινοι” τίτλοι στον “κατακόκκινο” 20αρη. Πιο συγκεκριμένα με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΟΠΑΠ (+1,2%) και Motor Oil (+0,87%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες με ταυτόχρονο κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για ΔΕΗ (-5,04%), Βιοχάλκο (-4,29%) και Intralot (-5,1%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο και του 2% για Εθνική Τράπεζα, Τραπεζα Κυπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Eurobank.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola Alpha Bank, MPB, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάν, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2055,62 μονάδες (16.24), στις 17.00 βρέθηκε στις 2059,42 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 2067,49 μονάδες με απώλειες 1,34%, ενώ ο τζίρος ιδιαίτερα χαμηλός υπερέβη τα 133 εκατ. από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και 24 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 19,48%.

Και αν το σκηνικό του χαμηλού τζίρου μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενο λόγω εορταστικής ραστώνης, η έλλειψη διάθεσης στοιχειώδους “window dressing” (λόγω τέλους χρηματιστηριακού τριμήνου), εντείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες για το τι μπορεί να περιμένει η Αγορά μετά τις διακοπές του Πάσχα και τι θα μπορούσε να “ερεθίσει” εκ νέου τους αγοραστές.

Εν τω μεταξύ το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πρόσφατη κοινοπρακτική έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου αναφοράς, επανάφερε ξανά στο προσκήνιο τον κίνδυνο ρευστότητας.

Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο εύθραυστη και πρόσκαιρη ήταν η πρόσφατη βελτίωση του κλίματος στο Χ.Α. και βέβαια ο δρόμος στον οποίο καλείται να βαδίσει η αναχρηματοδότηση της Χώρας παραμένει δύσβατος. Η πραγματικότητα είναι ότι οι Αγορές δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία (;) που διακατέχει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης λόγω βεβαρυμμένου παρελθόντος.

Οι υποψήφιοι δανειστές κάνουν επίδειξη δύναμης και δεν φοβούνται από “τα πιστόλια επάνω στα τραπέζια”, σχολιάζουν παράγοντες της Αγορές μετά την νέα άνοδο του spread.

Μέχρι νεωτέρας οι Αγορές απλά θα καταγράφουν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων της Κυβέρνησης και του ΠΣΑ.

Σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου, το κόστος του δανεισμού για την Ελλάδα ενδέχεται να υποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση των εκδόσεων που προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο, κι αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχει κερδοσκοπία, όμως επιτέλους πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και αυτό είναι μέσα στους κανόνες της Αγοράς, πολύ δε περισσότερο όταν και εγχώριοι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν έχουν πεισθεί για το αναστρέψιμο της Ελληνικής οικονομίας.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, αρκετοί αναλυτές θεωρούν σαν θετικό σημάδι ότι οι πτωτικές συνεδριάσεις δεν συνοδεύονται με υψηλούς τζίρους. Μήπως όμως αυτό είναι μία ένδειξη απόλυτης επιφυλακτικότητας και μειωμένης διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Με αυτά τα δεδομένα και αν οι πωλητές αναλάβουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, δεν αποκλείεται να γίνουμε μάρτυρες ακραία αρνητικών μεταβολών (!)

Βέβαια η σημερινή υποχώρηση δεν έκλεισε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα από τον ΚΜΟ των 30 ημερών που οριοθετείται στις 2030 μονάδες, όμως και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ήσσονος σημασίας αν το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμείνει στο ναδίρ.

Για τους λάτρεις των στατιστικών ο Μάρτιος αποδείχθηκε θετικός μήνας για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη, δίνοντας κέρδη 8,07% και 6,89% αντίστοιχα.

Αντίθετα το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο έληξε με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 5,86% και τον Τραπεζικό απώλειες 15,15%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Το αυτονόητο είναι ότι η προσπάθεια της Χώρας για την συντήρηση του ΠΣΑ πρέπει να είναι διαρκής, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας και αυτό ίσως αποτελεί την προϋπόθεση να μας “δουν” με άλλο μάτι οι ευλόγως δύσπιστες Αγορές και να αποκλιμακωθεί σταδιακά το spread.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό σύμβουλο της Proton Bank θα πρέπει να βρεθούν πόροι και με άλλο πειστικό τρόπο (Εθνικό ομόλογο) που θα αποσυμπιέσουν την ανάγκη πιεστικής προσφυγής στις Αγορές και θα αποτρέψουν την κρίση ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα απαιτείται άμεση εξάλειψη των αγκυλώσεων που εμποδίζουν εδώ και χρόνια νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ενώ πρέπει να ανακοινωθούν χθες τα νέα αναπτυξιακά μέτρα.

Μέχρι να αλλάξουν τα παραπάνω δεδομένα η Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο και θα παραμένει εγκλωβισμένη και ευάλωτη σε κάθε είδους “εισαγόμενη” αρνητική έκθεση.

Προβληματισμένος με την εικόνα της Αγοράς δηλώνει και ο Απόστολος Μάνθος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance ο Γενικός Δείκτης στην ανοδική αντίδραση δεν μπόρεσε να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2150 μονάδων και τώρα “αγωνίζεται” να διατηρηθεί υψηλότερα από την στήριξη των 2050 μονάδων.

Καθοδική διάσπαση της τελευταίας θα οδηγήσει τον Δείκτη πρώτα στο ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων και εν συνεχεία στην θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1941 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, έστω και αν οι όγκοι συναλλαγών κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ σημαντικές πωλήσεις σημειώθηκαν και μετά τις 17.00 με αποτέλεσμα οι τελευταίες πράξεις να γίνουν κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE γύρισαν σε σημαντικές υποτιμήσεις 1,14%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Αξιοπρόσεκτες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9915, τιμή εκκαθάρισης 1006,27) κινήθηκαν μεταξύ 1004,25 και 1037 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (8600 Eurobank, 10000 Coca-Cola, 7100 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2971), Alpha Bank (904), Πειραιώς (363), Eurobank (963), MIG (514), ΟΤΕ (1018), MPB (215), Μυτιληναίος (100), ΔΕΗ (466), Κύπρου (139), Ταχ. Ταμιευτήριο (110), ΟΠΑΠ (237), ΓΕΚ (497), Intralot (161), Ιντρακόμ (103), Ελλάκτωρ (383), Αγροτική (451).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 31/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 133736 τεμ., Coca-Cola 5651 τεμ., Eurobank 20671 τεμ., MIG 136445 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 15200 τεμ., Alpha Bank 71346 τεμ., Ελλάκτωρα 5166 τεμ., Πειραιώς 10679 τεμ., Τιτάνα 10754 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 51744 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9203390 τεμ.), Eurobank (9350947 τεμ.), Alpha Bank (7224034 τεμ.), Πειραιώς (7960061 τεμ.), Κύπρου (5700888 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v