Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετρώντας τα όρια της διόρθωσης

Εγγύτατα ισχυρών βραχυπρόθεσμων στηρίξεων οι βασικοί δείκτες μένει να επιβεβαιωθεί πως μπορεί να οδηγηθούμε σε ανοδικό κανάλι. Σηματωρός οι τράπεζες, οδηγός η ΕΤΕ. Λίγο χαμηλότερα των 1.020 μονάδων η στήριξη για τον FTSE 20.

Συνεχίστηκε η διολίσθηση του ΧΑ σε spreads και Q4, που ανέφερε εχθές ο συν-Παγκρατιώτης Θανάσης Σταυρόπουλος. Με τον Γενικό Δείκτη λίγο χαμηλότερα των 2.100 και με ελάχιστο συνεδρίασης στις 2.087,67 μονάδες και τον FTSE 20 στις 1.043 μονάδες.

Σημαντική και η διόρθωση για μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας που από την «κορυφή» των 16,50 υποχώρησε έως τα 15,28 ευρώ.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες η διορθωτική κίνηση, μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση (με αιχμή τις τράπεζες) και αφορμή την επιβάρυνση από προχθές των spreads.

Οι βασικοί δείκτες, μετοχές πλησιάζουν τις κρίσιμες περιοχές στήριξης και σήμερα-αύριο υπολογίζεται πως θα έχουν επιβεβαιωθεί σημαντικές ζώνες άμυνας.

Οι πιο παρατηρητικοί σημειώνουν πως λόγου χάρη ο 20άρης διολισθαίνει μεν αλλά με «υψηλότερα χαμηλά» ο δε αναλυτής Δημήτρης Γονιδάκης αναφέρεται στα σημεία 885-922 και 973 μονάδων.

Προσώρας ο FTSE 20 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μικρής διολίσθησης αν και στην αγορά περιμένουν την επανεμφάνιση βραχυπρόθεσμων αγοραστών.

Ενδεχομένως λόγω των ημερών δεν θα είχαν λόγο να δραστηριοποιηθούν σήμερα-αύριο περιμένοντας καλύτερα τις συνεδριάσεις μετά το Πάσχα. Ωστόσο δεν αποκλείεται κάποιες διερευνητικές κινήσεις να επιχειρηθούν από σήμερα- αύριο σε επιμέρους τίτλους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα στον όμιλο της Αγροτικής, όπου η ομάδα του Θεόδωρου Πανταλάκη ξεκινά την αναδιάταξη δυνάμεων του ομίλου με προαιρετική δημόσια πρόταση για το 15,85% της θυγατρικής Ασφαλιστικής στην τιμή των 1,50 ευρώ.

Η αγορά περιμένει αρκετά από την ομάδα της Αγροτικής κάτι που μένει βέβαια να επαληθευθεί στη συνέχεια.

Επιμέρους κινητικότητα παρατηρείται στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας και κατασκευών όπου οι ισχυροί ισχυροποιούνται περισσότερο και όμιλοι όπως του Μυτιληναίου, της ΓΕΚ/Τέρνα δείχνουν τις διαθέσεις τους. Μένει σε επιχειρηματικούς ομίλους και συμφέροντα, όπως αυτά που προαναφέρονται αλλά και άλλους ισχυρούς του χώρου να κάνουν ενεργότερη την παρουσία τους σε αυτή την περίοδο «ξεκαθαρίσματος» κλάδων και αγορών.

Εάν στις δύο συνεδριάσεις, που απομένουν για αυτή την εβδομάδα δεν απειληθούν οι πρώτες κρίσιμες στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες (Γενικό Δείκτη, 20άρη και Τραπεζών) τότε το βραχυπρόθεσμα ανοδικό σενάριο παραμένει ενεργό.

Εκτίμηση μας παραμένει, πως ο κλάδος ρυθμιστής της τάσης, οι τράπεζες, θα είναι αυτός που θα δείξει και πάλι την αλλαγή τάσης. Και πάντα σύμφωνα με την προσέγγιση μας οι πρώτες ενδείξεις θα πρέπει να αναμένονται από την Εθνική και δευτερευόντως από Eurobank, Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v