Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα “έκαναν μούσκεμα” οι αγοραστές (!)

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στη Σοφοκλέους με την έκδοση των 7ετών ομολόγων να διαμορφώνει το κλίμα. "Υδάτινα" πονταρίσματα σε ΕΥΑΘ (+4,17%) και ΕΥΔΑΠ (+3,91%). Κάτω από τα 16 ευρώ η Εθνική. Μικρός ο δανεισμός τίτλων.

Μιάμιση συνεδρίαση κράτησε ο ενθουσιασμός της Παρασκευής και αμέσως έδωσε την θέση του στον σκεπτικισμό και την επιφυλακτικότητα, αφού μετά το μέσον της συνεδρίασης εμφανίστηκαν “πυρά ανασχέσεως” εκ μέρους πωλητών και βραχυπρόθεσμων “παικτών”.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από την κάθετη πτώση της μικτής αξίας των συναλλαγών που δεν έφθασε ούτε τον μισό από το τζίρο της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας.

Έτσι οι τοποθετήσεις πήραν εκ νέου άκρως επιλεκτικό χαρακτήρα και βέβαια στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ξεχώρισαν τα “υδάτινα πονταρίσματα” σε ΕΥΔΑΠ (+4,17%) και ΕΥΑΘ (+3,91%).

Και οι δύο τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με την ΕΥΑΘ μάλιστα να κλείνει στο υψηλό ημέρας, με την βοήθεια και των δημοπρασιών.

Οι τελευταίες επεφύλαξαν σχετικές εκπλήξεις, αφού έκλεισαν στο υψηλό ημέρας την Coca-Cola , αλλά και στο χαμηλό ημέρας τις ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, MPB.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ενδοσυνεδριακά έδειχνε να “έχει” την ζώνη αντίστασης 16,00 – 16,30 ευρώ, τελικά έκλεισε χαμηλότερα και από τα 16,00 και μάλιστα με πωλητές.

Ασφαλώς στο ταμπλό του 20αρη η τελική επικράτηση δείχνει “κόκκινο”.

Από τους λίγους “πράσινους” τίτλους τα μεγαλύτερα κέρδη για Intralot (+2,03%), Coca-Cola (+1,91%) και Τιτάνα (+1,02%).

Θετικό πρόσημο για Motor Oil, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αμετάβλητος ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-4,74%) και Αγροτική Τράπεζα (-3,61%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι ΟΠΑΠ και Alpha Bank. Αξιοσημείωτες απώλειες για Εθνική, Τραπεζα Κυπρου, Eurobank, MPB, MIG και αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδική “ουρά” και έφθασε μέχρι τις 2173,47 μονάδες (12.31) όμως μετά τις 14.56 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2126,79 μονάδες (16.28) για να κλείσει τελικά στις 2137,37 μονάδες με απώλειες 0,49%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος υποχώρησε στα 141 εκατ. από τα οποία τα 10,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Περίπου ισοπαλία μεταξύ ανοδικών (85) και πτωτικών (91) μετοχών δείχνει η τελική εικόνα, ενώ 16 τίτλοι έκλεισαν με κε΄ρδη από 4 έως 19,32%.

Από τις μετοχές που διακρίθηκαν και οι Κυριακίδης (λόγω αποτελεσμάτων και προβλέψεων για την τρέχουσα χρήση), ΣΙΔΜΑ και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Η μη ορατή αποκλιμάκωση του spread που επιμένει όχι μόνο να κινείται υψηλότερα των 300 μ.β. αλλά και να δείχνει μικρές αυξητικές διαθέσεις και η εν εξελίξει προσπάθεια του Ελληνικού δημοσίου να δανειστεί μέσω επταετούς ομολόγου, μείωσαν τον αρχικό ενθουσιασμό των αγοραστών και επανέφεραν τον Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο.

Άλλωστε και τα αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνονται (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν συνηγορούν για την διατήρηση του “πανηγυρικού” κλίματος της Παρασκευής.

Η πορεία των spreads και η εξέλιξη του κόστους κρατικού δανεισμού φαίνεται ότι θα παραμείνουν για αρκετό ακόμη καιρό σημαντικοί παράμετροι διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α. εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές που στην πλειονότητά τους δηλώνουν άκρως επιφυλακτικοί όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που τονίζουν ότι η μη αποκλιμάκωση του spread θα συνεχίσει να αποτελεί ισχυρότατο ανασχετικό στοιχείο στην όποια προσπάθεια βελτίωσης της ψυχολογίας.

Ασφαλώς στην σημερινή συνεδρίαση και κυρίως στην πρώτη μιάμιση ώρα δεν έλειψαν και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από όσους συνεχίζουν να κινούνται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και “είδαν” ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν είχε την δυναμική της Παρασκευής.

Σαφώς ρόλο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα παίξει το τέλος του α΄ χρηματιστηριακού τριμήνου, αλλά και η είσοδος της Αγοράς στην εορταστική ραστώνη του Πάσχα, κάτι που μπορεί να επιτρέψει σε εντολές μικρού “ειδικού βάρους” να διαμορφώσουν αποτιμήσεις.

Ασφαλώς το μέγα ερώτημα είναι τι στάση θα τηρήσουν από εδώ και πέρα τα ξένα χαρτοφυλάκια σε μία “ξενοκρατούμενη” Αγορά όπως είναι η Σοφοκλέους.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου θεωρούν ότι το “θολό τοπίο” της φορολόγησης των υπεραξιών και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η κερδοφορία στον Τραπεζικό κλάδο θα συνεχίσει μειούμενη θα αναγκάσει αρκετά ξένα funds να μετακινηθούν προς άλλες Αγορές που δείχνουν να “υπόσχονται” καλύτερες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.

Άλλωστε ο κίνδυνος να ξεφύγουν ψηλότερα οι τιμές από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δείχνει εξαιρετικά μικρός για να προβληματίσει τους ξένους.

Μάλιστα αρκετοί παράγοντες της Αγοράς δείχνουν εξαιρετικά ανήσυχοι ακόμα και για τις τρέχουσες αποτιμήσεις, αν τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια αποφασίσουν να μειώσουν επιθετικά θέσεις.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά περιμένει την αποκλιμάκωση του spread για να βελτιώσει τις αποτιμήσεις της εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ και ταμίας του ΣΜΕΧΑ υποστηρίζει ότι χρειάζεται χρόνος για να κλείσουν τις θέσεις τους όσοι πόνταραν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, οπότε η αποκλιμάκωση θα είναι αργή.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο και η επόμενη ανοδική κίνηση (όποτε έλθει) θα έχει στην “θέση του οδηγού” τον Τραπεζικό κλάδο, που δείχνει να ευνοείται από την απόφαση Τρισέ να συνεχίσει να δέχεται κρατικά ομόλογα για να δανείσει Ελληνικές ή ξένες Τράπεζες, που θα προστρέξουν στην ΕΚΤ για άντληση ρευστότητας.

Μάλιστα επισημαίνει την παρουσία της Alpha Bank στην ομάδα των αναδόχων στην σημερινή έκδοση του 7ετούς, που μέχρι τώρα είχε σχετικά ισχνή παρουσία στην Αγορά ομολόγων.

Σχετικά με το φορολογικό, ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ και ταμίας του ΣΜΕΧΑ, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος κατέθεσε αντιπρόταση σχετικά με τη φορολόγηση της υπεραξίας από αγοραπωλησίες και των μερισμάτων, για την εφαρμογή ενός πιο δίκαιου μηχανισμού, που δεν θα αδικεί τους μικρούς επενδυτές. Ο μηχανισμός αυτός υπάρχει σε άλλες Χώρες και είναι τεχνικά εφαρμόσιμος, ωστόσο σημείωσε ότι δεν εισακούγεται ο φορέας εκπροσώπησης των χρηματιστηριακών.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο το κρίσιμο σημείο της παρούσας συγκυρίας είναι η Αγορά να τιμολογήσει σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθούν τα φορολογικά μέτρα και πόσο θα βελτιωθούν τα έσοδα του δημοσίου, με την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας. Η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, που οδηγεί σε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει λιγότερα έσοδα.

Αυξημένη συσχέτιση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χρηματιστηριακές Αγορές, βλέπει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που εκτιμά ότι η προσοχή της Αγοράς θα στραφεί πέραν του Τραπεζικού κλάδου στις ανακοινώσεις των ετήσιων εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων και κυρίως σε εκείνες των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Μέτκα και Ελλάκτορα.

Τεχνικά, η ανοδική αντίδραση που πραγματοποίησε ο Γενικός Δείκτης στη συνεδρίαση της Παρασκευής είχε ως αποτέλεσμα να διασπαστεί η αντίσταση των 2.090 μονάδες, περιοχή από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 15 ημερών, με τις επόμενες σημαντικές για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Δείκτη αντιστάσεις να τοποθετούνται στην περιοχή μεταξύ των 2.165 – 2.190 μονάδων (πρόσφατα υψηλά 11ης Μαρτίου – εκθετική χρονοσειρά των 200 ημερών αντιστοίχως).

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με μικρή άνοδο και έκλεισε με ήπια πτώση, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE έκλεισαν με υποτιμήσεις 0,34%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8377, τιμή εκκαθάρισης 1054,7) κινήθηκαν μεταξύ 1042,5 και 1083 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (25000 Εθνική, 6000 Πειραιώς, 15000 Coca-Cola, 25000 Alapis, 57300 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3314), Alpha Bank (903), Πειραιώς (759), Eurobank (606), MIG (378), ΟΤΕ (131), MPB (671), Μυτιληναίος (371), ΔΕΗ (117), Κύπρου (654), Ιντρακόμ (137), Ταχ. Ταμιευτήριο (217), ΟΠΑΠ (326), ΓΕΚ (180).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 125093 τεμ., Alpha Bank 22500 τεμ., Αγροτική 50000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 191500 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9474890 τεμ.), Eurobank (9505558 τεμ.), Alpha Bank (7295734 τεμ.), Πειραιώς (8260361 τεμ.), Κύπρου (5854788 τεμ.).


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v