Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζει "πόντους" το ανοδικό σενάριο

Σε διατήρηση του θετικού momentum μετά και τις κρίσιμες αποφάσεις από Eurogroup και ΕΚΤ ποντάρουν ολοένα και περισσότεροι "παίκτες". Τα κλειδιά για αλλαγή της τάσης και τα ομόλογα. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Ακόμη ένας "γύρος προεξόφλησης" ολοκληρώνεται -σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας αναλυτών- μετά την αντίδραση του ΧΑ προς τις 2.150 μονάδες.

Πρόκειται για περιοχή, που αντιστοιχεί στην κατά 61,8% διόρθωση του Γενικού Δείκτη από την κορυφή των 2.366 προς τον πυθμένα των 1.791 μονάδων. Δεδομένου, ότι παραπέμπει σε βραχυμεσοπρόθεσμη περίοδο της αγοράς, αποτελεί σημαντικής σημασίας ζώνη τιμών.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία ο τελευταίος "γύρος προεξόφλησης" υπολογίζεται, πως ξεκίνησε από τα χαμηλά των 2.000-2.050 μονάδων (στο διήμερο 18-19 Μαρτίου) βασίσθηκε κυρίως σε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που "πόνταραν" στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Στηρίχθηκε στις τράπεζες που όμως παρέσυραν υψηλότερα την πλειονότητα μετοχών του Ftse20, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και αρκετών από την μικρομεσαία κατηγορία. Απέφερε σχεδόν 5 δισ. ευρώ (σε μέγεθος αποτίμησης) των μετοχών εταιρειών των βασικών δεικτών (Ftse20-MidCap40) ανεβάζοντας στα επίπεδα των 57 δισ. ευρώ την χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του 20άρη.

Από αυτά, η μετοχή της Εθνικής ξεπέρασε στη συνεδρίαση της 26/3 και πάλι τα 9,5 δισ. ευρώ "επαναφέροντας" τον βαρύτερο τίτλο του ΧΑ σε τιμές 15 Μαρτίου. Κίνηση, που εάν συνοδευτεί με νέα κεφάλαια μέχρι το πρώτο 10ήμερο Απριλίου, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αλλαγή της τάσης.

Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς θα πρέπει η ελληνική πλευρά να κινηθεί άμεσα, τα βήματα αυτά να θεωρηθούν επιτυχή από τις "διεθνείς αγορές", ώστε να εισρεύσουν και άλλα κεφάλαια σε τράπεζες και μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι αναλυτές σε γενικές γραμμές σημειώνουν πως οι ενδείξεις παραμένουν θετικές με ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέγγισης της επόμενης ζώνης-αντίστασης 2.290 μονάδων. Από τη στιγμή, που η κρίσιμη περιοχή στήριξης των 1.970 μονάδων παρέμεινε αλώβητη σε μία περίοδο που πλήθαιναν τα σενάρια και τα "πονταρίσματα" ακόμη για χρεοκοπία της Ελλάδας, το ανοδικό ενδεχόμενο φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Με αυτή την εκτίμηση συμφωνεί και η χρηματιστηριακή της Εμπορικής στην εβδομαδιαία ανάλυση της.

Τραπεζικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι σημείωναν πως "μπορεί να κερδήθηκε μία κρίσιμη μάχη ωστόσο ο πόλεμος έχει διάρκεια και θα επιφέρει πολλαπλάσιες απώλειες". Η επιφυλακτική στάση του Μπιλ Γκρος -επικεφαλής της PIMCO- ενισχύει την εκτίμηση των ελλήνων παραγόντων.

Μάλιστα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου θεσμικού επενδυτή ομολόγων στον κόσμο δεν εμφανίζονταν ιδιαίτερα θερμός για τα ελληνικά ομόλογα ακόμη και μετά την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Bloomberg συμβούλευε "μείνετε μακρυά" διευκρινίζοντας, πως δεν βλέπει τον λόγο για να βιαστεί να αγοράσει κάποιος ελληνικά ομόλογα ακόμη και εάν αποφέρουν απόδοση 3% υψηλότερη των γερμανικών.

Αυτή την διάχυτη επιφυλακτικότητα -έως αποστροφή- παραγόντων που θεωρούνται "γκουρού" διεθνώς θεωρούν οι ίδιες πηγές, πως θα πρέπει να αντιπαλέψει το οικονομικό επιτελείο, η ελληνική πλευρά.

Ο σχετικός πίνακας (δημοσιεύεται στο τελευταίο Ποντίκι και αναπαράγεται από τον infognomonpolitics.blogspot.com) αναδεικνύει μία εφιαλτική πραγματικότητα.

Τα μεγέθη και κυρίως η υποχρέωση αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων είναι αποκαρδιωτικά, επιεικώς. Σύμφωνα με τον ίδιο πίνακα, οι πληρωμές για τα δάνεια που έχουν συνάψει οι κυβερνήσεις της χώρας εκτινάχθηκαν από 23,8 δις ευρώ το 2000 στα 84,2 δις ευρώ το 2009. Δηλαδή από το 17,4% του ΑΕΠ της χώρας το 2000, στο 35% του ΑΕΠ το 2009! Μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος η οικονομία της χώρας; Και βέβαια όχι. Εδώ βρίσκεται το όλο πρόβλημα.

Όταν η χώρα φτάνει να ξοδεύει το 140% των εσόδων του κρατικού προυπολογισμού σε εξυπηρέτηση του δανεισμού της είναι προφανής η δυσχερέστατη θέση της οικονομίας όσο και του αρμόδιου κυβερνητικού επιτελείου.

Χρήσιμο δείγμα γραφής θα ήταν μία ενδεχόμενη -σύντομη- προσφυγή της Ελλάδας στις "αγορές" για να δοκιμαστούν στην πράξη οι πραγματικές συνθήκες-όροι κόστους χρήματος. Την Παρασκευή η διαφορά απόδοσης του10ετούς ελληνικού ομολόγου μπορεί να αποκλιμακώθηκε εν μέρει στο 3,05%, απέχει ωστόσο…έτη φωτός από το 2%, που θα ήθελαν οι τραπεζίτες, η αγορά, οι επιχειρηματίες.

Είναι ενθαρρυντικό, πως η απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση της ελάχιστης αξιολόγησης στο "Baa3" στα ομόλογα, όσον αφορά στην αποδοχή τους ως εγγύηση, μειώνει τον κίνδυνο της ρευστότητας άμεσα για την Ελλάδα και ενδεχομένως και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Moody's.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η απόφαση της ΕΚΤ έχει μικρή επίπτωση στην αξιολόγηση και στο outlook της Ελλάδας, ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό είχε ήδη προεξοφληθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση της χώρας. Ωστόσο είναι αποθαρρυντική η εφιαλτική πρόβλεψη του Economist για ανάγκες 75 δισ. ευρώ (αντί των 25 δις. ευρώ) και χρονικό διάστημα προσαρμογής πέντε και όχι τριών χρόνων.

Ωστόσο στα χαμηλά επίπεδα των 1.970 μονάδων φαίνεται, πως προεξοφλήθηκαν και ενσωματώθηκαν στην αγορά πολλοί από τους φόβους για χρεοκοπία της χώρας. Από αυτή την άποψη δείχνει λογική η ανάλυση της Merit που (18/3) πόνταρε σε μεμονωμένες μετοχές-ούτε καν σε κλάδους- προκρίνοντας 20 εισηγμένες που θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν.

Σε ανάλογο μήκος κύματος πρόσφατο άρθρο του Στέφανου Κοταζμάνη για "εταιρείες με πλούσιο ταμείο".

Από την πλευρά του η ομάδα του Μάνου Χατζηδάκη (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) σημειώνει σχετικά: "Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης σήμανε την προσωρινή (;) παύση της στάσης αναμονής που είχε επιδείξει η επενδυτική κοινότητα, βάζοντας προς το παρόν τέλος στην έντονη φημολογία αναφορικά με την ενδεχόμενη (επίσημη ανακοίνωση) πτώχευση(ς) του ελληνικού κράτους.

Η εκεχειρία μπορεί φαινομενικά να έληξε με την έναρξη της συνεδρίασης της Παρασκευής και την επιστροφή των αγοραστών, αλλά η παραμονή του spread σε επίπεδα υψηλότερα των 300 μ.β., δεν αποτελεί και τον καλύτερο προάγγελο για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.

Μολονότι οι επίσημες ανακοινώσεις που ακολούθησαν τη Σύνοδο προσέδωσαν λίγη ορατότητα, η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει κρίσιμη, και μόνο μια ενδεχόμενη δημοπρασία ομολόγων [εντός της επόμενης (Μεγάλης) Εβδομάδας;] θα αποτυπώσει την ουσιαστική στήριξη που θα παράσχουν στην Ελλάδα οι αγορές.

Σημαντικό στοιχείο προεξόφλησης της βελτίωσης του κλίματος που ενδεχομένως να επικρατήσει στην αγορά ομολόγων, πάντως, αποτελεί η σημαντική υποχώρηση του ασφαλίστρου έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) της χώρας στις 291 μ.β..

Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με τις πιέσεις που είχαν δεχθεί οι αποτιμήσεις κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες συνετέλεσαν στο ανοδικό ξέσπασμα της Παρασκευής, κίνηση από την οποία ξεχωρίσαμε την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Τυχόν διατήρησή της σε επίπεδα προσεγγιστικά των 200 εκ. ευρώ ημερησίως εκτιμούμε ότι αυξάνει τις πιθανότητες διατήρησης των ανοδικών τάσεων και την ερχόμενη εβδομάδα, σενάριο το οποίο θα εξαρτηθεί και από την πορεία των αγορών διεθνώς.

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο θα επανέλθουν και οι ανακοινώσεις των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων δεικτοβαρών εταιριών (ΔΕΗ, ΤΤ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ιντραλότ), με την επενδυτική κοινότητα να τιμολογεί αναλόγως τα ανακοινωθέντα μεγέθη.

Περαιτέρω θετικό παράγοντα για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης αναμένουμε ότι ενδεχομένως να αποτελέσει και το «κλείσιμο των βιβλίων» που συνοδεύει την ολοκλήρωση του 1ου τριμήνου σε μια προσπάθεια βελτίωσης των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων (window dressing) ενώ, παραδοσιακά, ο Απρίλιος αποτελεί και έναν από τους καλούς χρηματιστηριακά μήνες.

Τεχνικά, οι τάσεις συσσώρευσης που είχαν επικρατήσει κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, κρατώντας το Γενικό Δείκτη μεταξύ του στενού εύρους διακύμανσης 2.000 – 2.080 μονάδων, βρήκαν διέξοδο διασπώντας ταυτόχρονα τον κινητό μέσο των 15 ημερών.

Τα προσωρινά σήματα εξόδου που έδωσε ο ταλαντωτής MACD ανατράπηκαν εκ νέου στην τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας, βελτιώνοντας αρκετά την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη.

Η αντίσταση εξακολουθεί να τοποθετείται στη ζώνη 2.160 – 2.180 μονάδες, περιοχή στην οποία η ελληνική κεφαλαιαγορά θα έχει καλύψει το 50% της απόστασης που ορίζεται από τα χαμηλά Μαρτίου 2009 (1.450 μονάδες) – υψηλά Οκτωβρίου 2009 (2.930 μονάδες) ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και την τοπική κορυφή του πρόσφατου ανοδικού ράλι Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2010.

Τυχόν διάσπαση της ανωτέρω περιοχής συνοδευόμενη από αυξημένο όγκο συναλλαγών αναμένουμε να προσδώσει περαιτέρω δυναμική στους ανοδικούς ρυθμούς, με επόμενο στόχο την προσέγγιση της εκθετικής χρονοσειράς των 200 ημερών (2.200 μονάδες), σημείο στο οποίο θα διευκρινιστούν και οι βραχυπρόθεσμες διαθέσεις της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαχειριστική μας λογική προκρίνει τη μερική τουλάχιστον αύξηση της ρευστότητας των χαρτοφυλακίων μας ενόσω πλησιάζουμε τα προαναφερθέντα επίπεδα, προκειμένου να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν αδυναμία που επιδείξει η ελληνική οικονομία στο επίπεδο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής".

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.147,83 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 4,80% περιορίζοντας τις απώλειες έτους στο 2,2%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 6,25%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 3%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,44% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Τραπεζών, με άνοδο 8,58%, ο κλάδος της Τεχνολογίας υψηλότερα 7,2% και κέρδη 7,02% για τις Πρώτες Ύλες.

Στον αντίποδα, μόνο δύο κλάδοι με απώλειες αυτοί του Υγεία με πτώση 1,52% και Πετρέλαιο & Αέριο μόλις 0,5%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κεραμεία Αλλατίνη ( 34%), Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι (30%), Plias (16,67%), Κανάκης (16,06%), Ανδρομέδα (14,29%), Κλωνατέξ (κο)(14,29%), Rilken(14,24%), Βιοχάλκο (14,18%), Proton Bank (13,18%) και Alpha Bank(12,74%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι Γιουρομπρόκερς (18,37%), Ελφίκο (-17,65%), Spider (-11,11%), Ατλάντικ (-10,13%), ΣΙΔΜΑ (-9,3%), Εμπορικός Δεσμός (-9,09%), Κορδέλλου (-8,57%), Μοτοδυναμική(-8,18%), Βογιατζόγου Systems (-8,06%), Mάρακ (-7,69%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v