Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω η Αθήνα, κάτω Λισαβόνα και Μαδρίτη

Διατηρείται η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά του ΧΑ παρά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την Fitch και τις πιέσεις σε Λισαβόνα, Μαδρίτη. Χαμηλός τζίρος με τις τράπεζες να ενισχύονται παρά την πίεση σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Στον συγκρατημένο τζίρο, των 72 εκατ. ευρώ (στις 14.00) αποτυπώνεται η συνολικότερη διάθεση και τακτική κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Οι βασικοί δείκτες, μετοχές συντηρούνται πάνω από τις πρώτες στηρίξεις (2-3 ημερών) καθώς ο Γενικός κυμαίνεται στις 2.065, ο FT 20 στις 1.022, ο Τραπεζικός στις 2.237 μονάδες και η μετοχή της Εθνικής μέχρι 0,81% υψηλότερα στα 14,94 ευρώ.

Ουσιαστικά ο 20άρης παραμένει σε τροχιά βραχυπρόθεσμης φοράς με τις τράπεζες να κρατούν την ανοδική τάση τους και τις τρεις ισχυρές μη τραπεζικές (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) να υποχωρούν.

Με αυτόν τον τρόπο ο FT 20 παραμένει υπό ΄΄έλεγχο΄΄ τόσο στην υποκείμενη όσο στην αγορά Παραγώγων, καθώς το παιχνίδι και στις δύο αγορές ελέγχεται απόλυτα από τους ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους. Αυτό δικαιολογείται και από την ισχνή απόκλιση μεταξύ τρέχουσας και τιμής προεξόφλησης σε Συμβόλαια ου Ftse 20.

Και ενώ οι διεθνείς ΄΄αγορές΄΄ έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε Βερολίνο-Βρυξέλλες- Λονδίνο ο οίκος Fitch φαίνεται να σέρνει τον επόμενο γύρο του…χορού, υποβαθμίζοντας την Πορτογαλία προκαλώντας πιέσεις στις αγορές της Λισσαβώνας (πτώση 2% για το δείκτη PSI) και Μαδρίτης (απώλειες 1,35% για το δείκτη IBEX).

Ηταν εκ των προτέρων γνωστό πως το ΄΄παιχνίδι΄΄ δεν αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την Αθήνα παρά περιστρέφονταν γύρω από τον θεωρούμενο προβληματικό Νότο και τις αγορές αυτής της περιοχής.

Από αυτή την άποψη η σχετικά ψύχραιμη αντιμετώπιση της νέας υποβάθμισης βρίσκει ψύχραιμη την Αθήνα και τις τραπεζικές μετοχές σε φορά βραχυπρόθεσμα ανοδικής κίνησης.

Πέραν της οδηγού Εθνικής Τράπεζας η μετοχή της Eurobank κυμαίνεται στα 6,43 ευρώ, ισχυρότερη η Alpha Bank στα 6,98 ευρώ, στα 4,69 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου. Θετικά ανταποκρίνεται η αγορά στις θετικές ειδήσεις με ενδεικτική την περίπτωση του Μυτιληναίου (στα 5 ευρώ) με τους αναλυτές να υποδέχονται ευνοικά το άνοιγμα της αγοράς αερίου. Στα 10,29 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Motor Oil.

Εξελίξεις όμως ΄΄τρέχουν΄΄ και στον ευρύτερο χώρο της ναυπήγησης με το Νεώρειο Συμμετοχών, που μετά τη μεταβίβαση ΄΄πακέτου΄΄ τρέχει στα 0,77 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές στα 1,3 εκατ. ευρώ. Στα 1,06 ευρώ η μετοχή της Forthnet, στα 4,29 ευρώ ο Ελλάκτωρ, στα 1,35 ευρώ η Ιλυδα.

Σε γενικές γραμμές καλή η μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων παικτών, πως από τη Σύνοδο Κορυφής δεν θα προκύψει τίποτε ουσιαστικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v