Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμονή με το ΧΑ υψηλότερα των 2.050 μονάδων

Νευρική και με εμφανή τη διάθεση αναμονής η Σοφοκλέους, με την Εθνική πέριξ των 15 ευρώ και τον Γενικό Δείκτη να χάνει μέρος των αρχικών του κερδών μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας. Υπεραπόδοση για Βιοχάλκο, Τιτάνα.

Ένα…κλικ υψηλότερα έως τις 2.077 μονάδες ανέβηκε το βραχυπρόθεσμο "ποντάρισμα" με αιχμή βεβαίως τις τράπεζες. Διάχυτη, από την αρχή της συνεδρίασης, η νευρικότητα εμφανής η διάθεση αναμονής και…τζογαρίσματος ανάλογα με το παρασκήνιο και τις όποιες εξελίξεις.

Η αρχική ανοδική κίνηση μετριάστηκε, με την Σοφοκλέους να χάνει σημαντικό μέρος των αρχικών κερδών, μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Fitch, που προκάλεσε σημαντικές πιέσεις στα χρηματιστήρια Ισπανίας και Πορτογαλίας και αρνητικό γύρισμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Προσώρας θεωρούμε επαρκή την έκταση της αντίδρασης-κυρίως λόγω της σύνθεσης της- καθώς για τον FTSE 20 "πατήθηκε" η τοπική κορυφούλα των 1.030 μονάδων με συντονισμένες αγορές σε τραπεζικούς τίτλους.

Κίνηση που διευκολύνει το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, καθώς καλύπτεται (αντασφαλίζεται) από ανάλογες θέσεις "πώλησης" σε ΣΜΕ τραπεζικών μετοχών και Συμβόλαια του 20άρη. Εναρμονισμένη- θα επιμείνουμε- με την τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει συνέχεια.

Αναφερόμαστε πάντα για τον κύκλο μέχρι και την Παρασκευή και γνωρίζοντας απόλυτα τους ριψοκίνδυνους κανόνες ενός τέτοιου στοιχηματισμού.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σηματωρός-κέντρο βάρους της προσπάθειας με τις εντολές να ανεβαίνουν σχεδόν από την αρχή υψηλότερα των 15 ευρώ, που ήταν και το ζητούμενο για τους ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους, που συμμετέχουν στο παιχνίδι.

Με σχετικά καλές συναλλαγές υψηλότερες τιμές γράφονται για Eurobank στα 6,50 ευρώ, Alpha Bank στα 6,94 ευρώ αλλά και Τράπεζα Πειραιώς στα 6,42 ευρώ, Τραπεζα Κυπρου στα 4,70 ευρώ και Marfin Popular που ξανά περνά τα 2 ευρώ (2,03 ευρώ).

Ο τζίρος των 28 εκατ. ευρώ παραπέμπει σε συνεδρίαση αναγνωριστική-διερευνητική, που κρύβει εκπλήξεις (θετικές ή αρνητικές) καθώς ο πήχης των προσδοκιών παραμένει…μετέωρος.

Η σχέση ανοδικών καθοδικών διαμορφώνεται στο 2 προς 1 με μετρημένες όμως τις επιμέρους κινήσεις σε μετοχές χαμηλότερων κατηγοριών. Ο ΟΠΑΠ κρατά τα 16,55 ευρώ, ο Μυτιληναίος τα 5,01 ευρώ (και πάλι), ενώ η CCH συνεχίζει απτόητη τον μοναχικό-ανοδικό δρόμο της στα 20,25 ευρώ, πλέον.

Για τη συνέχεια η έκθεση στον κίνδυνο προεξοφλείται πως θα παραμείνει υψηλότατη, καθώς όλα είναι ανοιχτά ενώ από τις μέχρι τώρα ενέργειες των insiders δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το που θα καταλήξει τελικά το "ελληνικό πρόβλημα".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v