Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ πάει στο ταμείο μετά τις αποφάσεις της ΕΕ

Μετά την κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής και την…τρικλοποδιά Τρισέ ο πρώτος απολογισμός των θετικών και αρνητικών συνεπειών των αποφάσεων. Κλειδί παραμένουν πάντα οι τράπεζες και ζητούμενη η… στόχευση των 2.100.

Και τώρα ο πρώτος γύρος από το…ταμείο, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τα΄΄συν και τα πλην΄΄ της βοήθειας.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.062,9, τον FΤ 20 στις 1.019,5, τον Τραπεζικό στις 2.225,4 μονάδες και τη μετοχή της Εθνικής στα 14,8 ευρώ.

Στην πληθώρα άρθρων και προσεγγίσεων του euro2day έχουμε την σφαιρικότερη εικόνα της κατάστασης, που διαμορφώνεται από αργά εχθές το απόγευμα στις αγορές χρήματος και κυρίως σε ό τι ενδιαφέρει το Σύστημα στις ελληνικές τράπεζες.

Η…τρικλοποδιά του Τρισέ, που έσωσε την παρτίδα (σχετικό θέμα του Dr Money) είναι αυτή, που ενδιαφέρει πρωτίστως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, καθότι μπορεί να κάνει την διαφορά.

Η ανάσα-έκπληξη από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα και η εκτίμηση των τραπεζιτών πως αυτή θα οδηγήσει σε μείωση τα spreads (από το πρωτοσέλιδο της σημερινής Ελευθεροτυπίας) μπορεί να μας κρατήσει ΄΄εντός παιδιάς΄΄ .

Καθότι τραπεζοβαρής-τραπεζοκεντρική η ελληνική οικονομία, το ΧΑ (οι βασικοί δείκτες) το ζητούμενο ήταν η…όποια ανάσα θα μπορούσε να κρατήσει ΄΄ζωντανό το Σύστημα΄΄ . Σε αυτό το ενδεχόμενο-προοπτική είναι γνωστό πως είχαν ποντάρει αρκετοί επιχειρηματικοί-επενδυτικοί κύκλοι, όπως αυτό επιβεβαιώνεται από την σχέση εισροών-εκροών αλλά και την απόδοση των τελευταίων τριάντα ημερών.

Στο 6,2% ο τραπεζικός δείκτης, στο 5,7% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε διάστημα 30 ημερών και οι επενδυτικοί κύκλοι θα επιχειρήσουν από σήμερα να κάνουν ένα ΄΄πρώτοι ταμείο΄΄ . Αλλωστε αποτελούσε πάγια λογική του euro2day αυτές τις ημέρες, πως το Σύστημα δεν ενδιαφέρονταν τόσο για το αν η λύση θα ήταν ΕΚΤβαρής, ΔΝΤκεντρική ή κάποιο μείγμα αυτών των δύο όσο για το να προέκυπτε λύση ξεκάθαρη και άμεσα εφαρμόσιμη.

Για αυτό και τις τελευταίες συνεδριάσεις δίναμε περισσότερη βαρύτητα στην τεχνική προσέγγιση της βραχυπρόθεσμης κίνησης αρχικά με την διασφάλιση των 1.970 μονάδων, στη συνέχεια με το…ένα κλικ υψηλότερα (στις 2.050 μονάδες) και τώρα μπροστά στον επόμενο κύκλο.

Την ίδια περίοδο παρατηρούμε και καταγράφουμε την περιορισμένη μεν εμφανή δε εισροή λίγων κεφαλαίων σε μετοχές εταιρειών που είτε εκτιμάται, ότι θα περάσουν με τις μικρότερες απώλειες την περίοδο της κρίσης είτε θεωρούνται ευνοημένες από την ανατροπή των συναλλαγματικών δεδομένων και ισορροπιών.

Μια απλή ματιά στον πίνακα των μετοχών εταιρειών, που κινούνται κόντρα στην διόρθωση, μία ματιά στην εισροή ρευστότητας σε μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών (όχι κατ΄ ανάγκη μόνον από τον FΤ 20) δίνει μία αίσθηση αυτού, που συμβαίνει αθόρυβα στην αγορά.

Από τεχνικής πλευράς δεν έχει αλλάξει κάτι-ουσιαστικά- από την βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας, καθώς η διασφάλιση των 1.970 μονάδων ήταν το κατ΄αρχήν ζητούμενο.

Από κει και πέρα η προοπτική επαναπροσέγγισης των κρίσιμων 2.100 μονάδων είναι πάντα ανοιχτή, αν και κατά την εκτίμηση μας περισσότερη σημασία θα έπρεπε να αποδίδεται στο ενδεχόμενο κίνησης του ΧΑ προς την περιοχή των 2.150 μονάδων.

Κοντολογίς τα διαγράμματα και η προσέγγιση, που έχει επιχειρηθεί από τις 11 και 15/3 (βλέπε σχετικά Εκηβόλο) παραμένουν ενεργά και περισσότερο ώριμα από ποτέ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v