Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραντεβού στα "τυφλά" έδωσαν οι αγοραστές

Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό έδωσε τον πρώτο λόγο στους αγοραστές εν μέσω θολού τοπίου για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Στον 20αρη το 84% της αξίας συναλλαγών. Μικρός ο δανεισμός τίτλων.

Τα νέα υψηλά 18 μηνών που σημείωσαν μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και Wall Street (μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία στις ΗΠΑ), έδωσαν τον πρώτο λόγο στους αγοραστές και αυτοί τον διατήρησαν μέχρι τέλος παρά την ψυχρολουσία – υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε "ΑA-" από "AA" από την Fitch, με τον διεθνή οίκο ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης είναι ο τρίτος χαμηλότερος τζίρος για το τρέχον έτος, με τον 20αρη να αποσπά το 84% της μικτής αξίας συναλλαγών και τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας το 26% του συνολικού τζίρου.

Σημαντικές ανακατατάξεις στις πρώτες επτά θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. που σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική Τράπεζα (8,98 δισ), Coca-Cola (7,67 δισ), ΟΠΑΠ (5,25 δισ), ΟΤΕ (4,45 δισ), Alpha Bank (3,71 δισ), Eurobank (3,44 δισ), ΔΕΗ (3,18 δισ).

Στους Δεικτοβαρείς τίτλους οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-2%) και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-1,27% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική Τράπεζα (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Intralot, Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+5,09%), Coca-Cola (+4,8%), MIG (+3,55%). Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Τιτάνα και MPB, αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο και Alpha Bank και θετικό τελικό πρόσημο για Ελλάκτωρα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τραπεζα Κυπρου, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο σε ένα εύρος περίπου 33 μονάδων με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 2082,59 (12.03) και χαμηλό τις 2049,71 μονάδες (12.26) και έκλεισε τελικά στις 2062,94 μονάδες με κέρδη 0,78%, ενώ ο τζίρος στα συνηθισμένα χαμηλά επίπεδα ξεπέρασε τα 130 εκατ. από τα οποία τα 6,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ισοβαρής η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών και 19 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 10%.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι οι αγοραστές των δύο τελευταίων συνεδριάσεων δίνουν “μάχη” με τον χρόνο και τις εξελίξεις κινούμενοι σε “θολό” τοπίο (τόσο από πλευράς δημοσιοοικονομικών όσο και από πλευράς επιχειρηματικών εξελίξεων) και ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν όσοι “θαρραλέοι” έσπευσαν να τοποθετηθούν “αγόρασαν λαχείο ή γραμμάτιο”.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα καθορίσουν σημαντικά τις εξελίξεις, καθώς εκτός από την όποια απόφαση για στήριξη θα πρέπει να δώσουν σαφείς κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης, η οποία ακυρώνει όλες τις προσπάθειες.

Αναλυτές και παράγοντες της Αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς εκτιμούν ότι η εικόνα είναι ευμετάβλητη. Τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι εξαιρετικά πολλά και δείχνει φοβερά δύσκολο να τιμολογηθούν από την Αγορά αφού όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης όσον αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο ανοδικός βηματισμός να διατηρηθεί για μερικές ακόμα συνεδριάσεις, όμως από εκεί και πέρα θα επιστρέψει η επιφυλακτικότητα που επιβάλλουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και ρευστότητα, που έχει τοποθετηθεί στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις “ποντάρει” σε "ξεκάθαρη λύση", αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις της διαφαινόμενης υπαγωγής και σε βοήθεια από το ΔΝΤ.

“Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου και δεν αναμένεται απόφαση για το Ελληνικό ζήτημα”, δήλωσε Γερμανός κρατικός αξιωματούχος στο Reuters, επιτείνοντας την αγωνία των “όψιμων” αγοραστών.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα Τραπεζίτες και Επιχειρηματίες προσπαθούν να προβλέψουν τις εξελίξεις και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, με τους πρώτους μάλιστα να πιέζουν αρκετούς από τους δεύτερους στην αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης ρευστότητας και περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από την άλλη όσοι επενδυτές έχουν απομείνει στο Χ.Α. και προσπαθούν να “δουν” σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να βρουν τις μετοχές των εταιρειών που θα βρίσκονται και του χρόνου στο ταμπλό του Χ.Α. και βέβαια τους ομίλους που θα βγουν από την παρούσα κρίση πιο δυνατοί επιβεβαιώνοντας το “ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό”.

Για πολλούς χρηματιστές οι επόμενες μέρες μπορεί να κρίνουν την πορεία της Ελληνικής οικονομίας για αρκετά χρόνια, οπότε συστήνουν “αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς”.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό έχει αναστείλει εν μέρει την διάθεση ρευστοποιήσεων στην εγχώρια Αγορά βοηθώντας την σταθεροποίηση σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των 2000 μονάδων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ωστόσο το υλικό των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων δεν βοηθά ιδιαίτερα στην διαμόρφωση με θετικότερης ψυχολογίας καθώς και το γεγονός της πολύ περιορισμένης συμμετοχής η οποία αποτυπώνεται στους συναλλακτικούς όγκους.

Τα γεγονότα του επόμενου διημέρου τα οποία θα κληθεί να τιμολογήσει η Αγορά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κομβικά για το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας.

Η ρευστότητα και η αβεβαιότητα των εξελίξεων επιβάλει διαχειριστική πειθαρχία και ο ορίζοντας των όποιων κινήσεων να είναι περιορισμένος με σαφές επίπεδο περικοπής ζημιών, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, που από τις τελευταίες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ξεχωρίζει ως θετικότερες αυτές των InfoQuest, Eurodrip και Rilken οι οποίες εμφανίζουν αύξηση κερδών σε σχέση με την χρήση του 2008.

Αναμονή συστήνει ο Απόστολος Μάνθος, μέχρις ότου η Αγορά αποκτήσει καλύτερη “ορατότητα”.

Παρά ταύτα και για χάρη της στήλης μπαίνει στον κόπο να “ανιχνεύσει” διαγραμματικά Γενικό Δείκτη, FTSE και FTSEM.

Στην περίπτωση του πρώτου για να αλλάξει κάτι επί το θετικότερον πρέπει να δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 2150 – 2170, αφού όμως υπάρξει ανοδική διαφυγή από την ζώνη 2050 – 2094.

Σε αντίθετη περίπτωση η πρώτη στήριξη στην ζώνη στήριξης στις 1970 – 1941 μονάδες που αν διασπαστεί καθοδικά δεν αποκλείεται ο Δείκτης να “δει” νέα χαμηλά.

Ο FTSE μόνο αν δώσει συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 1042 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1085 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1100 μονάδες, όπου και θα “παιχτούν” πολλά καθώς θεωρητικά ανοίγει ο δρόμος προς τις 1174 – 1184 μονάδες.

Ας σημειωθεί ότι οι 1000 μονάδες είναι καθαρά ψυχολογικό όριο και η πρώτη στήριξη οριοθετείται στις 980 μονάδες καθοδική διάσπαση της οποίας οδηγεί προς τις 885 μονάδες.

Τέλος ο FTSEM συνεχίζει να “αναμετράται” με τις 2350 - 2360 μονάδες. Αν τις χάσει θα αναζητήσει στήριξη στις 2176 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση και ανοδική διαφυγή δεν πρέπει να αποκλειστεί ανοδική αντίδραση προς τις 2500 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια με την χθεσινή να συνδυάζεται και με σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE έκλεισαν στην θεωρητικής τιμή, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων, όμως μετά τις 17.00 σημειώθηκαν αρκετές πωλήσεις

Αγορές προς το τέλος και σχετικό κλείσιμο “shot” θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11252, τιμή εκκαθάρισης 1010,22) κινήθηκαν μεταξύ 998 και 1024 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (75400 ΔΕΗ, 40800 Εθνική, 18800 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2799), Alpha Bank (816), Πειραιώς (965), Eurobank (887), MIG (1969), ΟΤΕ (122), Coca-Cola (476), ΕΧΑΕ (118), Αγροτική (685), MPB (220), Μυτιληναίος (404), Intralot (102), Ελ. Πετρέλαια (204), ΔΕΗ (263), Κύπρου (107).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 45000 τεμ., Αγροτική 120000 τεμ., ΔΕΗ 69106 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Alpha Bank 150000 τεμ., ΔΕΗ 6583 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9768230 τεμ.), Eurobank (9936346 τεμ.), Alpha Bank (7803874 τεμ.), Πειραιώς (8105961 τεμ.), Κύπρου (6297909 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v