Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα καύσιμα για νέο γύρο προεξόφλησης

Το επόμενο δέλεαρ για τον επόμενο γύρο προεξόφλησης αναζητούν στο ΧΑ, μετά τη κίνηση προς τα επίπεδα των 2.150. Στα όρια των 16 ευρώ η Εθνική, ανοιχτό το ενδεχόμενο ΄΄επιστροφής΄΄ των τραπεζών προς τα υψηλά αρχών Νοεμβρίου.

Συντηρείται η ανοδική αντίδραση, στηριζόμενη στο…ξέσπασμα των τραπεζών που έφεραν και κρατούν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 2.130-2.135, τον Ftse20 των 1.065-1.070 μονάδων με την Εθνική στα 15,85 ευρώ.

Το καθαρά βραχυπρόθεσμο παιχνίδι πραγματοποιείται, προσώρας, σε ικανοποιητικό επίπεδο από πλευράς συναλλαγών, με τους βασικούς δείκτες υψηλότερα των πρώτων απαραίτητων στηρίξεων και το ΧΑ στα όρια υπέρβασης των 2.150 μονάδων.

Κατά την εκτίμηση μας ζητούμενη- από την προχθεσινή συνεδρίαση- ήταν η διασφάλιση των 2.050 μονάδων κάτι που παραμένει μέχρι σήμερα και στη συνέχεια η έκταση της κίνησης προς τις 2.150 μονάδες.

Το δεύτερο σκέλος αυτής της αντίδρασης θα ήταν λογικό να σημειωθεί από τη στιγμή που θα γίνουν πολύ πιο ξεκάθαροι οι όροι και οι προυποθέσεις- και των… ψιλών γραμμάτων- του μηχανισμού βοήθειας της ελληνικής οικονομίας.

Για αυτό η αρχική αντίδρασης έως τα όρια των 2.141 μονάδων θεωρούμε, πως είναι επαρκής και μένει να φανεί άμεσα στην συνέχεια εάν το ΧΑ μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα.

Προσώρας κρατάμε την αντίδραση των τραπεζών, που επανέρχονται σε επίπεδα 15ης Μαρτίου θεωρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου ανοδικού κύκλου. Αυτή τη φορά προς τα επίπεδα τιμών αρχών του Ιανουαρίου. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει νέος γύρος ανάλογων ειδήσεων και κινήσεων, που θα διασφάλιζαν την περαιτέρω έκθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών κυρίως στις τράπεζες.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως γύρω από αυτά τα επίπεδα κατοχυρώθηκε μέρος τραπεζικών θέσεων (κυρίως Εθνική Τράπεζα και Eurobank, Alpha Bank κ.α.) από παίκτες που είχαν μπει στο παιχνίδι το διήμερο 18-19/3 και οι τελευταίοι Δευτέρα-Τρίτη. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των παικτών είναι λογικό να επιχειρεί να κάνει ταμείο αν και στην αγορά κυριαρχούν διιστάμενες εκτιμήσεις για το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει (και πότε) σε νέα έκδοση ομολόγων-δανεισμού.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η ελληνική πλευρά, κυρίως ο ΟΔΔΗΧ, να ξεκαθαρίσει άμεσα την θέση του δεδομένου ότι τα ήξεις-αφήξεις των προηγούμενων εκδόσεων στοίχισαν ακριβά.

Εν πάσει περιπτώσει με την Εθνική Τράπεζα στα 15,8-15,9 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαμορφώνεται στα 7,01 ευρώ, της Alpha Bank στα 7,49 ευρώ. Από τους επιμέρους δείκτες ο Mid 40 αντιδρά κατά 2,3% έναντι 4,5% του 20άρη.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών κυμαίνεται στο 4 προς 1 με 140-150 μετοχές να κινούνται υψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v