Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω το spread, χαμηλότερα οι δείκτες

Εως 3,1% το spread του νέου 7ετούς ομολόγου, υποχωρούν απόδοση τραπεζών και FTSE 20. Κυρίως μέσω Εθνικής επιχειρείται η συντήρηση του FTSE 20 στην περιοχή των 1.075 μονάδων.

Ψηλώνει το επιτόκιο/spread για το νέο 7ετές ομόλογο, χαμηλώνει ο πήχης για τους βασικούς δείκτες, μετοχές. Ενδεικτική η διακύμανση του FTSE 20, που αν και υπερέβη το «πονηρό» όριο των 1.090 φθάνοντας έως τις 1.092,5 μονάδες στη συνέχεια τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη περιορίστηκαν σημαντικά.

«…Εάν πράγματι το ελληνικό Δημόσιο επιτύχει να βρει κεφάλαια με επιτόκιο συν 2,99…% θα πρέπει να θεωρηθεί «νίκη στα σημεία» της ελληνικής πλευράς, που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει ανάλογα την βραχυπρόθεσμη τάση» αναφέρονταν στο προσυνεδριακό σχόλιο του euro2day με τον εύγλωττο τίτλο «ΧΑ- νέος δανεισμός και αποτελέσματα, ρυθμιστές της τάσης».

Το spread, καλώς ή κακώς, δεν γλίστρησε στο οριακό 2,999…%, που ήθελαν συγκεκριμένοι επενδυτικοί κύκλοι, πως κερδίζει κάτι στα σημεία η ελληνική πλευρά αντίθετα «σκαρφάλωσε» στο 3,09-3,0% .

Σταδιακά οι τράπεζες πιέστηκαν χαμηλότερα, από τις 2.464 προς τα χαμηλά των 2.413,3 μονάδων, καθώς η Εθνική από τα 16,50 οπισθοχώρησε προς τα 16,14 ευρώ. Όλα αυτά με τζίρο 80-82 εκατ. ευρώ έως τις 13.50΄ από τα οποία 27 εκατ. ευρώ στην Εθνική και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Ωστόσο και αυτό το ενδεχόμενο-δηλαδή ενός spread πάνω από το 3,05%- έχει προβλεφθεί και μένει να αφομοιωθεί στον σχεδιασμό αρκετών βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων. Τουλάχιστον από τα στοιχεία που είναι σε γνώση του euro2day το κλίμα μπορεί υπό προϋποθέσεις να βελτιωθεί ακόμη και με διαφορά απόδοσης κοντά στο 3,1% αρκεί η ελληνική πλευρά να τολμήσει.

Καλά ενημερωμένες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μετριασμού της αρχικά αρνητικής αίσθησης, που δημιουργήθηκε σε ισχυρούς κύκλους, στην περίπτωση που το δημόσιο προχωρήσει σε άντληση-απορρόφηση περισσότερων κεφαλαίων (από τη στιγμή βέβαια, που θα της προσφερθούν).

Ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για 6-7 δισ. ευρώ ακόμη και με spread κοντά στο 3,1% . Παρ όλα αυτά αρκετοί είναι αυτοί, που διερωτώνται για την χρησιμότητα της ελληνικής πλευράς να προτιμά τις «κοινοπρακτικές εκδόσεις» από την απ΄ ευθείας προσφυγή της χώρας σε ξένους ενδιαφερόμενους.

Περίπου στις 13.00 σχεδόν οι μισές μετοχές του 20άρη υποχωρούσαν σε "κόκκινο" χρώμα με την Marfin Popular, Coca Cola, Alpha Bank, ΔΕΗ κ.α. να διορθώνουν τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα στα 16,2-16,3 ευρώ μένει να αποδειχθεί ανθεκτική στη συνέχεια. Αυτό γιατί η συνέχεια δεν προοιωνίζεται… ανέφελη, παρά το ό τι καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια να μείνουν εκτός έκδοσης αμερικανικά hedge funds.

Προσώρας οι τράπεζες αντιδρούν (0,45%) ελέω κυρίως της Εθνικής με βοήθειες και από τον ΟΠΑΠ στα 17 ευρώ.

Πριν από λίγο η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνονταν στο 1,2 προς 1 με περίπου 85 μετοχές να συνεχίζουν υψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v