Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δανεισμός, αποτελέσματα ρυθμιστές της τάσης

Οικονομικά αποτελέσματα και νέος γύρος προεξόφλησης εν όψει πιθανού δανεισμού άλλων 5 δισ. ευρώ καθορίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση. Κλειδί οι τράπεζες, που μπορούν να «επιστρέψουν» στα επίπεδα αρχών Ιανουαρίου.

Το…μπαλάκι τώρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, κάτι που απηχεί την ευρύτερη αίσθηση και κοινή λογική που επικρατεί στην αγορά. Τουλάχιστον όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση των βασικών δεικτών, μετοχών σε ακόμη έναν κύκλο της αγοράς που θα «χρωματιστεί» και από την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών χρήσης 2009.

Πρόκειται για σημαντική παράμετρο, που σε συνδυασμό με την προοπτική νέου δανεισμού κρατά «ζεστά» όλα τα ενδεχόμενα.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.147, τον FTSE 20 στις 1.076, τον Τραπεζικό στις 2.413 μονάδες με την Εθνική Τράπεζα στα 16 ευρώ εμμένουμε στην πρόσφατη εκτίμηση μας, πως το «ανοδικό σενάριο κερδίζει πόντους».

Προς τα επίπεδα των 2.150 μονάδων είχαμε θεωρήσει πως εκτείνεται το παιχνίδι προεξόφλησης της Συνόδου Κορυφής, με τοποθετήσεις που ξεκίνησαν από τα χαμηλά του διημέρου 18-19 κορυφώθηκαν δε την προηγούμενη Δευτέρα στην ζώνη των 1.975-2.034 μονάδων.

Ικανό μέρος αυτών των βραχυπρόθεσμων θέσεων αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως κατοχυρώθηκε κυρίως την Πέμπτη αλλά και την περασμένη Παρασκευή.

Από τεχνικής πλευράς το βραχυπρόθεσμο σενάριο μένει πάντα ενεργό (και για αυτό παραπέμπουμε σε δύο κατατοπιστικά διαγράμματα) ποντάροντας στον συνδυασμό «αποτελέσματα 2009» και «προεξόφληση των όρωνέκδοσης των 5 δισ. ευρώ».

Επί της ουσίας αποτελεί τον πρώτο έλεγχο-δοκιμασία, μετά τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά χρήματος, ενώ στο οικονομικό επιτελείο θα θεωρούσαν επιθυμητό μία διαφορά απόδοσης/spread έστω και οριακά χαμηλότερα του 3%.

Εάν πράγματι το ελληνικό Δημόσιο επιτύχει να βρει κεφάλαια με επιτόκιο συν 2,99…% θα πρέπει να θεωρηθεί «νίκη στα σημεία» της ελληνικής πλευράς, που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει ανάλογα την βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες θα «δοκιμάσουν» να μπουν στον επόμενο κύκλο ανόδου, που θα τις φέρει σε επίπεδα τιμών αρχών Ιανουαρίου. Εάν μάλιστα τα αποτελέσματα των ηγετών του κλάδου είναι ανάλογα τότε το θετικό σενάριο θα ισχυροποιηθεί περισσότερο.

Να δούμε, όμως πρακτικά ποιες από όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα εκπληρωθούν (ή όχι), ποιες προδιαγραφές τεχνικής μορφής θα αρχίσουν να επιβεβαιώνονται αν όχι από σήμερα τουλάχιστον από την αυριανή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v