Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρυθμό της ομολογιακής έκδοσης των 5 δισ. ευρώ

Στο ρυθμό της... νέας έκδοσης, 7ετούς αυτή τη φορά ομολόγου τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, κινείται το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Κατά 2,1% υψηλότερα οι τράπεζες, με την ΕΤΕ στα €16,44, την Alpha στα €7,76, το ΤΤ στα €4,13.

Με το που άνοιξε το... βιβλίο προσφορών για τη νέα έκδοση, 7ετούς ομολόγου -αυτή τη φορά- για την άντληση τουλάχιστο 5 δισ. ευρώ, τράπεζες και 20άρης άρχισαν να "τσιμπούν" λίγο πιο υψηλά. Κατά 2% ο κλαδικός δείκτης, με την Εθνική Τράπεζα στα 16,45-16,50 ευρώ.

Η αρχική τεχνική αντίδραση λίγο ως πολύ φυσιολογική με συναλλαγές, που ξεπέρασαν τα 15 εκατ. ευρώ (στις 10:45) και προσέγγισαν τα 20 (στις 10:50) όταν η απόδοση του Γενικού Δείκτη ξεπερνούσε το 1% οδηγώντας την αγορά προς τις 2.170 μονάδες.

Σε αυτό το επίπεδο δοκιμάζoνται -αντίστοιχα- για τον FTSE 20 οι 1.090 μονάδες «ζώνη τιμών…πονηρή» για όσους κινούνται και τεχνικά.

Εμφανίζεται δυνατή, στα 16,45-16,50 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κάτι που μπορεί να αποδοθεί και στον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει ο Ομιλος στη συνέχεια.

Πρακτικά η «ανάσα Τρισέ» θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να περάσει στην πραγματική οικονομία, που στενάζει ασφυκτικά υπό την πίεση της έλλειψης ρευστότητας και ουσιαστικών βοηθειών από την πολιτεία.

Καλές οι…ανάσες στο τραπεζικό Σύστημα (δημόσιο και ιδιωτικό) μόνο που θα πρέπει να κινηθεί και λίγο η αγορά. Από αυτή την άποψη Εθνική, Ταχυδρομικό και Αγροτική καλούνται να αναλάβουν συντονισμένες πρωτοβουλίες με την προϋπόθεση, πως η κυβερνητική πλευρά δεν θα μείνει και αυτή τη φορά στις συσκέψεις (*) και τα ευχολόγια.

Προσώρας η Eurobank κυμαίνεται στα 7,29 ευρώ, η Alpha Bank στα 7,75 ευρώ (με τις δεύτερες περισσότερες συναλλαγές μετά την Εθνική) γεγονός που ισχυροποιεί την κλαδική τάση.

Το ότι Εθνική και Alpha Bank-Eurobank πραγματοποιούν τις περισσότερες συναλλαγές προς υψηλότερες τιμές, ωθώντας τον κλαδικό δείκτη έως τις 2.465 μονάδες αποτελεί ικανή ένδειξη εάν επαληθευθεί ακόμη μία φορά στη συνέχεια.

Θα πρέπει πρακτικά ο κλαδικός δείκτης μετά από μία μικρή διολίσθηση προς τις 2.440-2.445 μονάδες να αντιδράσει και πάλι προς τις 2.465 οπότε και θα δοκιμασθεί η προοπτική επαναφοράς των τραπεζών στα «υψηλά των αρχών Ιανουαρίου». Σενάριο προεξόφλησης, που όμως απαιτεί νέους καταλύτες και στην περίπτωση που το δημόσιο προσφύγει σε νέο δανεισμό επιτόκιο που να δικαιολογεί και τα μέτρα και την προσπάθεια των κυβερνώντων σε Βρυξέλλες και τις «αγορές».

Η μετοχή της Πειραιώς στα 6,95 ευρώ, της Κύπρου στα 5,01 ευρώ αλλά και της ΔΕΗ στα 14,49 ευρώ και του ΟΤΕ στα 9,30 ευρώ.

Το ΤΤ ισχυροποιείται και πάλι πάνω από τα 4 ευρώ- στα 4,12 ευρώ- με μέτριες συναλλαγές , ενώ η Αγροτική κυμαίνεται στα 1,68-1,70 ευρώ.

Από τις μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης η Alapis με υψηλό τζίρο στα 0,45 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 5,24 ευρώ, ο Τιτάν στα 19,62 ευρώ, ενώ κινητικότητα σημειώνεται σε ΕΥΔΑΠ (6,20 ευρώ), ΓΕΚ/Τέρνα (5,46), Forthnet (1,10), ΜΟΗ (10,54 ευρώ).

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 3-4 προς 1 με περίπου 75 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Εύλογη η αναμονή της αγοράς, κυρίως των βραχυπρόθεσμων, για το τυχόν ουσιαστικό αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων στο «πραγματικό κόστος χρήματος».

Οι «αγορές» δικαιολογημένα θεωρούν την δοκιμασία δανεισμού των 5 δισ. ευρώ ικανό καταλύτη είτε να «τραβήξει» υψηλότερα τις τράπεζες, τον FTSE 20 και τον Γενικό Δείκτη είτε να επαναφέρει σε περιβάλλον νέων πιέσεων ομόλογα-επιτόκια και μετοχές.


(*) Την συνδρομή των ιδιωτικών τραπεζών είχε ζητήσει, για να μην ξεχνιώμαστε, αρχές Φεβρουαρίου και η υπουργός Οικονομίας. Περίπου την ίδια περίοδο ο πρωθυπουργός μετά από συνάντησή του με τις διοικήσεις των Εθνικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής, ζητούσε ουσιαστικά από το Σύστημα να βοηθήσει την κατάσταση. Το τι έχει γίνει στην πράξη από τότε μέχρι τώρα το γνωρίζει ο κάθε επαγγελματίας, που δραστηριοποιείται στην πραγματική οικονομία, καλύτερα από όλους μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v