Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Γλίστρησε" σε spreads και Q4 η αγορά

Η ανοδική κίνηση στα spreads των ομολόγων σε συνδυασμό με τα μεγέθη της ΔΕΗ (-4,27%) που δεν ενθουσίασαν, οδήγησαν την αγορά κάτω των 2.100 μονάδων. Απώλειες άνω του 3% για ETE, Alpha, Πειραιώς.

Spreads και εταιρικά κέρδη διατήρησαν τον πρώτο λόγο στους πωλητές.

Η εμμονή των spreads να συνεχίζουν να κινούνται “βόρεια” σε συνδυασμό με την απογοητευτική εικόνα που συντηρούν τα αποτελέσματα των περισσότερων εισηγμένων έδωσαν εκ νέου τον πρώτο λόγο στους πωλητές και οι τελευταίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Η Αγορά μετά την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν, σε συνδυασμό με τις περίπου “πανηγυρικές” δηλώσεις της Κυβέρνησης περίμενε αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και αυτά σε πείσμα όλων, χτύπησαν σήμερα τις 336 μονάδες βάσης δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι οι Αγορές θέλουν άλλου είδους επιχειρήματα και κινήσεις για να πειστούν.

Το γεγονός ότι το spread συνεχίζει να κρατιέται σε επίπεδα που είχε και προ της απόφαση της Συνόδου Κορυφής, αλλά και προ της ανακοίνωσης Τρισέ, είναι θέμα που προκαλεί προβληματισμό.

Ενδεικτική η άποψη παλαιού παράγοντας της Αγοράς σύμφωνα με την οποία “οι Αγορές δεν πείθονται ούτε με διπλωματικές συμφωνίες, ούτε με πολιτικές στηρίξεις, ούτε με συνθήκες που υπογράφονται στα πολιτικά γραφεία. Οι αγορές περιμένουν από την Ελλάδα, να ξεκολλήσει από τη στασιμότητα και να δείξει ότι είναι θέση να χειριστεί διαφορετικά – σε σχέση με το παρελθόν – τις κρίσιμες καταστάσεις.

Εν τω μεταξύ αρκετοί επαγγελματίες του χώρου θεωρούν ότι το αρνητικό κλίμα βοήθησαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν μετά το Πάσχα να ακολουθεί μεγάλη ομολογιακή έκδοση.

Η επιφυλακτικότητα εκτός από ρευστοποιήσεις διατήρησε σε χαμηλούς ρυθμούς και τον τζίρο, ενώ η εικόνα από την μέση και χαμηλότερα παραμένει επιεικώς απαράδεκτη ακόμα και για μετοχές εταιρειών που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν τις λίγες θετικές εκπλήξεις.

“Ορμητήριο” των σημερινών πωλητών ο τίτλος της ΔΕΗ, αφού η Επιχείρηση ανακοίνωσε κέρδη χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες ανακοινώσεις των αναλυτών.

Ο τίτλος έχασε τα 14,00 ευρώ και έκλεισε ελαφρώς ψηλότερα από την στήριξης των 13,60 ευρώ με τις αμέσως επόμενες να οριοθετούνται στα 12,90 και 12,55 ευρώ.

Κατά κράτος υπερίσχυσαν οι “κόκκινοι” στο ταμπλό του 20αρη.

Από τις “πράσινες” εξαιρέσεις με τα μεγαλύτερα κέρδη ο ΟΠΑΠ (+1,22%), ενώ με απλά θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και Intralot.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-4,27%) και Alpha Bank (-4,05%, κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Εθνική, Πειραιώς, MIG και του 2% για Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, MPB.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Κύπρου, Motor Oil, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας τις 2147,03 μονάδες (10.36), όμως μετά τις 10.46 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε έως τις 2087,67 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2095,64 μονάδες με απώλειες 1,95%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 146 εκατ. από τα οποία τα 4,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 125 πτωτικών και 31 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 13,79%.

Πάντως ανεξαρτήτως των spreads σαν κυριότερο πρόβλημα στο Χ.Α. θα εξελιχθεί η δραστική υποχώρηση των εταιρικών κερδών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών αν η κερδοφορία των εισηγμένων για το 2009 δημιουργεί έντονους προβληματισμούς, η εικόνα στο τρέχον έτος θα χειροτερέψει έτι περαιτέρω.

Μάλιστα αρκετές εισηγμένες φαίνεται από τώρα να προτάσσουν για την τρέχουσα χρήση περισσότερο την διατήρηση των μεριδίων αγοράς και την ταμειακή ρευστότητα και λιγότερο την κερδοφορία.

Επίσης η αποδυνάμωση της μικρής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η κακή “μεταχείριση” που τυγχάνουν οι μετοχές των “μικρών”, έχουν απομακρύνει τους παραδοσιακούς “κωδικούς λιανικής” αλλά και τους traders που υπό τον φόβο των εγκλωβισμών προτιμούν τις όποιες βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους να τις εξασκούν σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και το γεγονός ότι εκτός Τραπεζικού ταμπλό ο υπόλοιπος 20αρης έκλεισε σύσσωμος με πωλητές, ενώ από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους με αγοραστές έκλεισαν μόνο οι Αγροτική, Εθνική, Alpha Bank, MPB.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου που χαρακτηρίστηκε ως μηχανισμός “εσχάτης ανάγκης” εξασφαλίζει στους αγοραστές των Ελληνικών ομολόγων τη βεβαιότητα ότι θα πληρωθούν στη λήξη, ότι δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουν τα λεφτά τους. Υποχρέωση της Ελλάδας είναι η λήψη και εφαρμογή κάθε αναγκαίου μέτρου ώστε να τηρηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας Ανάπτυξης. Αυτή θα είναι μία μακροπρόθεσμη προσπάθεια της Κυβέρνησης, η αξιοπιστία της οποίας θα κρίνεται συνεχώς από τις Αγορές, εκτιμά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Άμεσο αποτέλεσμα, όμως, είχε η ανακοίνωση αλλαγής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, που αιφνιδίως αποφάσισε να δέχεται ομόλογα κρατών μελών της Ευρωζώνης, σαν εγγύηση έναντι δανείων που διαθέτει σε Τράπεζες, με πιστοληπτική διαβάθμιση έως ΒΒΒ- και μέχρι το τέλος του 2011. Έτσι οι Ελληνικές Τράπεζες αποκτούν πρόσβαση στην άντληση ρευστότητας με χαμηλά επιτόκια από την ΕΚΤ που θα μπορέσουν να διοχετεύσουν στην Ελληνική Αγορά προς βοήθεια της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, πράγμα τελείως απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, ο Γενικός Δείκτης διατηρείται μέσα στο ανοδικό κανάλι που τώρα έχει χαμηλό τις 2.020 μονάδες και υψηλό τις 2.250 μονάδες. Όσο οι τιμές παραμένουν μέσα στο ανοδικό κανάλι διατηρείται η βραχυχρόνια ανοδική τάση και είναι δυνατόν να μετατραπεί και σε μεσοχρόνια ανοδική, αν οι τιμές παραμείνουν εντός του καναλιού και τον Απρίλιο.

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου τελειώνει η υποχρεωτική περίοδος δημοσίευσης των ισολογισμών των εισηγμένων εταιριών για το 2009, οπότε αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων τους.

Οι επενδυτές κατά την τρέχουσα εβδομάδα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, διότι λόγω τέλους του α’ τριμήνου οι θεσμικοί παγκοσμίως συνηθίζουν να ανεβάζουν τιμές ορισμένων μετοχών που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους για να εμφανίσουν καλύτερα αποτελέσματα τριμήνου (window dressing).

Την Παρασκευή 2 Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί η ανεργία στις Η.Π.Α. που αποτελεί το στατιστικό στοιχείο με την μεγαλύτερη βαρύτητα, για την περίοδο που διανύουμε. Ο μέσος όρος των αναλυτών αναμένει αύξηση των θέσεων εργασίας για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες. Αν αυτό συμβεί θα είναι πολύ θετικό για την ψυχολογία των επενδυτών.

Παρά ταύτα και σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η Αγορά επέστρεψε στην εικόνα αδυναμίας και αν αυτό συνεχιστεί δεν αποκλείεται το Χ.Α. να ξαναβάλει σε δοκιμασία τις βραχυχρόνιες στηρίξεις του.

Πλαγιοκαθοδικές τάσεις περιμένει ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς η διστακτικότητα που παρατηρείται στην επέκταση της ανοδικής κίνησης της Παρασκευής συνδέεται με την επιστροφή του spread σε επίπεδα που υπαγορεύουν αυξημένο ρίσκο για τους αγοραστές Ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ ο Γενικός Δείκτης αν και διατηρεί το σήμα αγορών από τον κινητό μέσο των 30 ημερών φαίνεται να χάνει σε δυναμική καθώς η συναλλαγές παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία προς την περιοχή των 2200 μονάδων όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται η κύρια ζώνη προσφοράς. Η έλλειψη εγχώριων θετικών καταλυτών έχει στρέψει και πάλι το ενδιαφέρον στο εξωτερικό όπου η ανοδική τάση δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, μοναδικό ίσως άλλοθι της διατήρησης των αποτιμήσεων πάνω από τις 2000 μονάδες.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα 12μήνου η εικόνα μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις που αφορούν το 65% των εισηγμένων εταιριών έχει επιδεινωθεί έντονα καθώς η μείωση των κερδών αγγίζει το 34%, του κύκλου εργασιών το 12%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη δείχνουν αυξημένα κατά 12%.

Η επιδείνωση των θεμελιωδών δεδομένων της Αγοράς καθιστά πλέον “ακριβή” την αποτίμηση των 80 δισ ευρώ και η προσέγγιση μας θα παραμείνει άκρως επιλεκτική σε ότι αφορά τα ποιοτικά κριτήρια επιλογής μετοχών αφού οι επιμέρους διαφοροποιήσεις κινούνται σε πρωτοφανή επίπεδα αποκλίσεων ακόμα και μέσα σε ίδιους κλάδους δραστηριότητας, τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση πτωτικού χαρακτήρα που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE έκλεισαν με οριακές υπερτιμήσεις 0,05%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12095, τιμή εκκαθάρισης 1035,26) κινήθηκαν μεταξύ 1025,25 και 1068 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (7300 Εθνική, 5400 ΔΕΗ, 7000 Τιτάν, 30000 ΑΔΑΚ20), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3763), Alpha Bank (1505), Πειραιώς (346), Eurobank (1200), MIG (841), ΟΤΕ (215), MPB (283), Μυτιληναίος (160), ΔΕΗ (176), Κύπρου (170), Ταχ. Ταμιευτήριο (148), ΟΠΑΠ (266), ΓΕΚ (124), Coca-Cola (157).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 69681 τεμ., Αγροτική 35000 τεμ., Coca-Cola 29513 τεμ., Eurobank 23739 τεμ., MIG 210000 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 12000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Alpha Bank 23000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9410190 τεμ.), Eurobank (9376244 τεμ.), Alpha Bank (7256734 τεμ.), Πειραιώς (8238061 τεμ.), Κύπρου (5750888 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v