Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναμονή μετά το "χλιαρό" 7ετές...

Δεν πολυάρεσε στην "αγορά η χθεσινή έκδοση του 7ετούς με συνέπεια η πλειονότητα των παικτών να "κάνει ταμείο". Ενδεχόμενη άμεση επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για νέα άνοδο.

"Χλιαρό" το μήνυμα από δανεισμό- στο 5,9% το επιτόκιο με το πρώτο- μετά την Σύνοδο Κορυφής- δείγμα γραφής να αφήνει μία… στυφή γεύση.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβερνητική πλευρά- και πως θα μπορούσε να εμφανιστεί άλλωστε- με τον Νίκο Γ. Δρόσο να παραδέχεται στο Εγερτήριο του, πως… πάλι καλά που δανειζόμαστε. Λιγότερο… ικανοποιημένη φαίνεται όμως να είναι η πλευρά των "αγορών", που διατηρεί τις επιφυλάξεις και ενστάσεις της για το πώς συνεχίζουν να χειρίζονται τη μεθοδολογία-διαδικασία του δανεισμού οι καθ΄ύλην αρμόδιοι και εν τέλει το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει τον τελικό λόγο.

Η "αγορά" προτίμησε εχθές να πάρει το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, μετά το τελευταίο ποντάρισμα της (θυμίζουμε από τα χαμηλά των 18-19/3 και τις 2.000 μονάδες) καθώς όπως σημειώνονταν αναλυτικά από το euro2day (26/3) οι 2.150 αποτελούσαν περιοχή ολοκλήρωσης αυτής της κίνησης.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.137 (υψηλό ημέρας 2.173,5), τον Ftse20 στις 1.066 (1.092,5), τον Τραπεζικό στις 2.380 (2.468,9 μονάδες) και την Εθνική στα 15,81 (16,50 ευρώ) το επόμενο ποντάρισμα θέλει νέους καταλύτες.

Αποτελέσματα, νέα έκδοση ομολόγου και η τεχνικά-φυσιολογική- διόρθωση ήταν παράμετροι που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά. Το "χαρτί" του δανεισμού… ψιλοκάηκε σε μία συγκυρία, που η Κομισιόν επιφυλάσσει νέα βόμβα για την Ελλάδα (σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου), και η Fitch κρατά αρνητική την εκτίμηση για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Όμως εμμένουμε στην τεχνικότητα της αγοράς, κατά συνέπεια όσο οι βασικοί δείκτες συντηρούνται υψηλότερα "ευαίσθητων" περιοχών, όπως θεωρούνται οι 1.970 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και όσο η Wall παραμένει σε ανοδική τροχιά δεν εγκαταλείπουμε το παιχνίδι.

Απεναντίας θα λέγαμε πως η χθεσινή διόρθωση "βολεύει" από τεχνικής πλευράς καθώς ενδεχόμενη επιβεβαίωση των χαμηλότερων στηρίξεων θα ισχυροποιούσε το ανοδικό σενάριο.

Στην περίπτωση, που σήμερα-αύριο επιβεβαιωθούν οι τεχνικές ενδείξεις τότε θα δώσουμε περισσότερους πόντους στην προοπτική νέας ανοδικής κίνησης που για τον Ftse20 μπορεί να φθάσει έως και 18% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Με την απαραίτητη προυπόθεση, πως στην Wall ο DJIA θα ξεπεράσει τις 11.050-11.100 μονάδες και ο S&P500 τις 1.210 μονάδες παρασέρνοντας υψηλότερα τις αγορές. Την ίδια περίοδο θέλουμε να πιστεύουμε, πως δεν θα συμβούν… παράταιρες καταστάσεις στην ελληνική αγορά, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Βέβαια αναφερόμαστε σε ένα θετικό σενάριο- που χρειάζεται τις προυποθέσεις και τους καταλύτες του- αλλά η τεχνική παρακολούθηση των ισχυρών τραπεζικών μετοχών (Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank) δεν παραπέμπει βραχυ-μεσοπρόθεσμα σε ολοκλήρωση της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τα χαμηλά έτους.

Κάτι που- υπό προυποθέσεις- θα αποτυπωθεί και στην διακύμανση του Ftse20, για τον οποίο παραμένει εμφανής η προοπτική αντίδρασης προς την περιοχή των 1.250 μονάδων σε δεύτερο χρόνο.

Θεωρώντας ως ισχυρή βάση για τον 20άρη τις 1.014-1.022 μονάδες (διπλός πυθμένας στις 24-26/3) ποντάρουμε άμεσα σε επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων με πιθανό ενδεχόμενο στη συνέχεια την εκκίνηση ακόμη ενός ανοδικού κύκλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v