Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο +3,36% το spread, στο -2% η αγορά

Το 3,36% πιάνει πάλι το spread του 10ετούς εν μέσω επιφυλάξεων και ενστάσεων της «αγοράς». Πιέσεις στο ΧΑ, με "μάχες" πέριξ των 2.100 μονάδων. Στα όρια των πρώτων ισχυρών στηρίξεων οι βασικοί δείκτες.

Στο 3,36% ενισχύεται η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κατά 2,4% υποχωρούν οι τράπεζες.

Παρασύρεται αισθητά χαμηλότερα το ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες να αγγίζουν πλέον το όριο της δικαιολογούμενης διόρθωσης (μετά την τελευταία βραχυπρόθεσμη αντίδραση) με τον μεν Γενικό κατά 1,9% χαμηλότερα έως τις 2.094, τον FTSE 20 να μετρά απώλειες 2% έως τις 1.040 μονάδες και την Εθνική Τράπεζα να χάνει τα 15,5 ευρώ.

Διορθωτική κίνηση, συνέπεια και της «χλιαρής» χθεσινής έκδοσης- κάλυψης του νέου δανεισμού κυρίως όμως της συντήρησης των επιφυλάξεων ισχυρών επενδυτικών και εκτιμητικών οίκων για την δύσκολη συνέχεια.

Σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον οι προειδοποιήσεις ΔΝΤ (δια στόματος Στρος-Καν), η προτροπή της Fitch που θεωρεί θετική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην διάσωση της Ελλάδας προφανώς και υπολογίζονται δεόντως κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Κυρίως από αυτούς, αφού προνόησαν πόνταραν προεξοφλώντας και αποκομίζοντας διψήφιες υπεραξίες σε 3-4 συνεδριάσεις.

Αφορμές για έναν βραχυπρόθεσμο διορθωτικό κύκλο πριν την επόμενη προσπάθεια (άραγε με ποιους… καταλύτες) αρκετές ακόμη και από την πλευρά των καθ΄ύλην υπευθύνων, οι οποίοι μάλιστα εχθές εμφανίζονταν ικανοποιημένοι από την όλη διαδικασία. Τι να πει κανείς….

Επί της ουσίας η όλη διορθωτική κίνηση αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον από τη στιγμή, που ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί χαμηλότερα των 2.100 και διολισθαίνει περαιτέρω προς την ισχυρή ζώνη στήριξης. Ο FTSE 20 απέχει σχετικά από την ανάλογη στήριξη (περίπου 4-4,5%) από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το πιθανότερο είναι, πως οι τραπεζικές μετοχές που βαρύνουν τώρα την διόρθωση να είναι αυτές μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί η επόμενη κίνηση. Η Εθνική διορθώνει από τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης (16,5 ευρώ) υποχωρώντας προ ολίγου στα 15,4 ευρώ και πρώτη ουσιαστική στήριξη λίγο χαμηλότερα στα 15,2-15,3 ευρώ.

Κάτι ανάλογο ισχύει για Eurobank, Alpha Bank αν και η πρώτη είχε ξεπεράσει τεχνικά τον σχηματισμό αναστροφής στην διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης. Στα 7 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 7,25 ευρώ Alpha Bank με μεγαλύτερη πίεση. Στα «κόκκινα» το σύνολο των μετοχών του 20άρη, με την CCH στα 20,24 ευρώ, την ΔΕΗ στα 13,84 ευρώ (-3,3%), τον ΟΤΕ στα 9,24 ευρώ (συγκριτικά ανθεκτικότερο) και τον ΟΠΑΠ στα 16,32 ευρώ.

Για τη συνέχεια και όσο οι βασικοί δείκτες πλησιάζουν τις πρώτες (ουσιαστικές), ισχυρές στηρίξεις η όλη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση του ΧΑ αρχίζει να παρουσιάζει ενδιαφέρον. Με συναλλαγές μόλις 70 εκατ. ευρώ (ενδεικτικές και αυτές του κλίματος, που επικρατεί) η σχέση ανοδικών-καθοδικών κυμαίνεται στο 1 προς 3 με περίπου 95 μετοχές να υποχωρούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v