Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται οι πιέσεις μετά τη Moody΄s

Εντείνονται οι πιέσεις σε τράπεζες και Σοφοκλέους μετά την υποβάθμιση από τη Moody΄s. Πτώση άνω του 2% για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου. Κέρδη για τον ΟΠΑΠ. Τζίρος... Μεγάλης Εβδομάδας.

Στην ευρύτερη περιοχή των 2.070 μονάδων βρίσκει- προσώρας- στήριξη το ΧΑ.

Σε μία συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών, λιγότερες των 47 εκατ. ευρώ (στις 14.15) οι βασικοί δείκτες φαίνεται να κυμαίνονται με την… λογική της αδράνειας, καθώς ο FTSE 20 υποχωρεί μέχρι 1,1% στις 1.030 μονάδες και την Εθνική εντός του εύρους στήριξης των 14,8-15,1 ευρώ.

Όμως είναι τόσο περιορισμένες οι συναλλαγές όχι μόνο στη μετοχή της Εθνικής αλλά και σε τίτλους των Eurobank, Alpha Bank αλλά και άλλων του FTSE 20 ή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που δεν θα μπορούσε κάποιος να αναφερθεί σε ουσιαστική συνεδρίαση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ακόμη και εάν οι βασικοί δείκτες «κρατήσουν» τις στηρίξεις τους σήμερα-αύριο θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλες μία-δύο με περισσότερο τζίρο προκειμένου να σχηματισθεί σαφέστερη εικόνα για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Ο χαμηλός τζίρος βέβαια μπορεί να διαμορφώνεται στο παραδοσιακό κλίμα των ημερών, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί πως και σήμερα τον πρώτο λόγο τον έχουν οι πωλητές. Εστω ολιγάριθμοι, έστω και με περιορισμένες πωλήσεις. Συμβάλλουν όμως στην επιβεβαίωση- απαραίτητη για κάποιον που κινείται βραχυπρόθεσμα- των πρώτων ισχυρών περιοχών στήριξης και για τον Γενικό, τον 20άρη αλλά και για τις τράπεζες, την Εθνική. Στη μετοχή της ο τζίρος φτάνει τα 13,5 εκατ. ευρώ με δεύτερη την Alpha Bank και τρίτη την ΔΕΗ, που «αδειάζεται» για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών.

Οσον αφορά στα αποτελέσματα ,τα στοιχεία που αναφέρει ο Πήγασος (και η ομάδα του Μάνου Χατζηδάκη) είναι αποκαρδιωτικά, αποθαρρυντικά και δυσοίωνα για τα επόμενα ένα-δύο τρίμηνα.

Συνεκτιμώντας τα όσα αναφέρει ο Φάνης Γαβρινιώτης σε σχετικό θέμα του για τον κατασκευαστικό κλάδο έχουμε μία ευρύτερη εικόνα δραματικής συρρίκνωσης της δραστηριότητας και ραγδαίας αναδιάταξης δυνάμεων σε πληθώρα κλάδων. Κινήσεις εξορθολογισμού θα επισπευσθούν, διεργασίες σε κάθε επίπεδο θα πολλαπλασιασθούν με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ισχυρότερους.

Σε αυτή την λογική εντάσσεται η απόφαση της Αγροτικής για την θυγατρική ασφαλιστική (στα 1,48 ευρώ) ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες του κλάδου αλλά και για άλλους τομείς, δραστηριότητες.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών σταθερά σε βάρος των πρώτων με τον λόγο στο 1 προς 2.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v