Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομάδα Παθών και για το ΧΑ

Στο 50% από τα τελευταία υψηλά φθάνει η διόρθωση του ΓΔ, μετά την προηγηθείσα αντίδραση από τις 1.975. Μετά από ένα μάλλον στυφό Q1 και με τον εφιάλτη των οικονομικών μεγεθών ΄09 το ΧΑ καλείται να βρει νέες ισορροπίες.

Οι χρηματιστηριακοί επενδυτές μόλις έκλεισαν το τέταρτο τρίμηνο κερδών, έστω κι αν οι αποδόσεις είναι λιγότερο θεαματικές από τις αντίστοιχες περσινές, όταν οι αγορές ανέκαμπταν δυναμικά από το ναδίρ.

Στους τρεις πρώτους μήνες του 2010, ο S&P 500 σημείωσε το καλύτερο ξεκίνημα έτους σε μια δεκαετία και πλέον, ενώ τα υπόλοιπα χρηματιστήρια απεκόμισαν κέρδη σχεδόν 5%.

Όμως τις προοπτικές για το β΄τρίμηνο επισκιάζουν μια σειρά παράγοντες, όπως η λήξη των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και η απειλή υψηλότερων επιτοκίων.

Αυτά μπορούν να έχουν κάποια επίπτωση στην μεγάλη ροή ρευστότητας που έχει στηρίξει την άνοδο των ενεργητικών τον τελευταίο χρόνο. Αυτά για τις ξένες αγορές, όπως αναφέρονται σε σχετικό θέμα των Financial Times γιατί στην ελληνική είχαμε…Moody΄s αντί για window dressing, όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος και εικόνα ΄΄καμένης γης΄΄ από τα αποτελέσματα χρήσης ΄09 (κυρίως όμως τέταρτου τριμήνου) σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και συνεχιζόμενης αμφισβήτησης.

Εν τούτοις, τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και σταδιακά εφαρμόζονται, μοιραία μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και περιορίζουν τους βασικούς άξονες στους οποίους στηριζόταν ως τώρα η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Την κατανάλωση, την οικοδομή, τον τουρισμό και τις δημόσιες επενδύσεις. Δυστυχώς ο Γιώργος Παπανικολάου δεν λέει τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο από ό τι αποτελεί μύχιους (αλλά και φανερούς) φόβους πλέον όσων…βλέπουν πέρα από τη μύτη τους και δεν είναι απομονωμένοι στον περίκλειστο κόσμο τους. Και δυστυχώς κρούσματα αυτών των συμπτωμάτων έχουμε καθημερινά όλο και περισσότερα από την πλευρά των κυβερνόντων, των…περιβαλλόντων τους, των νέων Συστημάτων εξουσίας και νομής της.

Όμως εμείς π ρ έ π ε ι να εμμένουμε αυστηρά και μόνο στις…γραμμούλες και τους…κυματισμούς μας, τους ισολογισμούς και τα…ψιλά γράμματα.

Από αυτή την άποψη η συνέχεια της υποχώρησης οδηγεί τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα του 50% της διόρθωσης στην ανοδική αντίδραση, που είχε προηγηθεί από τα χαμηλά της 18-19 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα από τα χαμηλά των 1.975 μονάδων ο ΓΔ αντέδρασε έως την τοπική κορυφή των 2.173,5 μονάδων για να χάσει στη συνέχεια σχεδόν 106 μονάδες (κοντά στο ήμισυ της αμέσως προηγούμενης κίνησης). Επειδή η συντήρηση του ΓΔ υψηλότερα των 1.970 και του Ftse20 πάνω από τις 980 μονάδες κρατά ενεργό το ανοδικό σενάριο θεωρούμε πως η κατά 50% διόρθωση προς την περιοχή των 2.070 μονάδων παραμένει στο πλαίσιο του ελεγχόμενου και του φυσιολογικού.

Επιπρόσθετα η έκταση της πτωτικής κίνησης εντάθηκε με αφορμή συστοιχία αρνητικών ειδήσεων και εξελίξεων. Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί (από ποιους άραγε…) αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής, η διαδικασία του νέου ΄΄πακέτου δανεισμού΄΄ , η εκ νέου επιβάρυνση του spread στα π ρ ο μ έ τ ρ ω ν επίπεδα, η αξιολόγηση των Moody΄s για τις πέντε ελληνικές τράπεζες δεν ήταν δα και λίγα μέσα σε δύο-τρεις συνεδριάσεις.

Συν τοις άλλοις θα πρέπει να εκτιμήσουμε τις διψήφιες αποδόσεις, που αποκόμισαν όσοι έγκαιρα έσπευσαν να προεξοφλήσουν το κλίμα …αισιοδοξίας που θα έσπευδαν να δημιουργήουν με την Σ.Κ και έλαβαν θέσεις από τα χαμηλά των 18-19/3 και είχαν την ευχέρεια να ρευστοποιήσουν στις 26 και 29 Μαρτίου έως και 16% υψηλότερα στον τραπεζικό κλάδο.

Για αυτό περιμένουμε την επιβεβαίωση (ή όχι ) της τεχνικότητας των βασικών δεικτών, μετοχών. Και αν όχι σήμερα λόγω της ημέρας και του αναμενόμενου χαμηλού τζίρου άντε από την 6η το πολύ 7η Απριλίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v