Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ραντεβού μετά το Πάσχα για αγοραστές-πωλητές

Διαδικαστική η τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες του Πάσχα, με την αγορά να προσεγγίζει τις 2.100 μονάδες με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο. Υπεραπόδοση από Κύπρου, Coca Cola. Εβδομαδιαία πτώση σχεδόν 5% για τις τράπεζες.

Αγοραστές – πωλητές έδωσαν ραντεβού για μετά το Πάσχα

Όπως και αναμενόταν η τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες του Πάσχα ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, έστω και αν στο δυναμικό ξεκίνημα του πρώτου ημιώρου οι “αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών – πωλητών έδωσαν τζίρο που ξεπερνούσε τα 20 εκατ.

Σταδιακά ο τζίρος προσγειώθηκε σε φθίνουσα πορεία και μαζί μειώθηκε και το όποιο ενδιαφέρον όσων είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν την σημερινή συνεδρίαση.

Ο περιορισμένος τζίρος και η απουσία αρκετών από τους ημερήσιους εμπλεκόμενους, επέτρεψε σε εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” (σε Δεικτοβαρείς τίτλους) να διαμορφώσουν το πρόσημο του Γενικού Δείκτη, ενώ σε συναλλακτική “παραλυσία” παρέμειναν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας συνδυάστηκε με τον τρίτο χαμηλότερο τζίρο του τρέχοντος έτους, από τον οποίο το 85% απέσπασαν οι τίτλοι του 20αρη.

Από το ταμπλό του FTSE μόνο τρεις τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, Intralot, Motor Oil, όμως οι απώλειες δεν ξεπέρασαν το 1%, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελ. Πετρελαίων.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Coca-Cola (+4,41%) και Τράπεζα Κύπρου (+4,27%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Eurobank, MIG, αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο, Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB και θετική ημερήσια μεταβολή για Ελλάκτωρα, Πειραιώς, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης στα πρώτα 10 λεπτά “είδε” τόσο το χαμηλό (2067,97 στις 10.33) όσο και το υψηλό ημέρας (2098,45 στις 10.35) και κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο στις 17.00 βρέθηκε στις 2084,13 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε τελικά στις 2095,02 μονάδες με κέρδη 1,33%, ενώ ο πενιχρός τζίρος ξεπέρασε τα 104 εκατ. από τα οποία τα 5,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ουδέτερων συναισθημάτων η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 62 πτωτικών και 17 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 11,76%.

Για όσους αρέσκονται σε στατιστικά και σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,46% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 4,82%.

Το ενδιαφέρον αναγκαστικά μετατοπίζεται στις πρώτες συνεδριάσεις μετά το Πάσχα, όπου και μένει να φανεί αν το Χ.Α. θα μπορέσει να απεμπλακεί από την ιδιότυπη πλάγια κίνηση χαμηλών όγκων και αποκτήσει κατεύθυνση έστω και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Και όλα αυτά ενώ η Σοφοκλέους συνεχίζει να χάνει momentum, σε σχέση με τα μεγάλα Χρηματιστήρια που τα περισσότερα κινούνται σε νέα υψηλά 18 μηνών, βοηθούμενα και από τα τελευταία macro (Ο κλάδος μεταποίησης της Κίνας επέδειξε διεύρυνση επί 13ο συνεχόμενο μήνα, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 και παράλληλα τα εργοστάσια στην Βρετανία και την Ευρωζώνη επιτάχυναν την παραγωγή τους, σε μια σειρά ενδείξεων ενδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Επίσης ο δείκτης μεταποίησης ISM βελτιώθηκε αισθητά και διαμορφώθηκε στο 59,6 τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 57).

Το Χ.Α. θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται από το χρέος της Χώρας, τα υψηλά spreads και την δυσπιστία των ξένων δανειστών και αναλυτών, υποστηρίζουν οι συντηρητικοί επαγγελματίες του χώρου.

Παράλληλα τα αποτελέσματα των εισηγμένων και ιδιαίτερα το “καμένο” δ΄ τρίμηνο ουσιαστικά επιβεβαίωσε την επιφυλακτικότητα των επιχειρηματιών σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση, ενώ γενικότερη επιφυλακτικότητα επικρατεί και στις τάξεις των εν δυνάμει επενδυτών που προτιμούν να παραμένουν εκτός Αγοράς περιμένοντας τις εξελίξεις που θα κρίνουν την δημοσιονομική προσαρμογή της Χώρας.

Άλλωστε και σύμφωνα με άκρως ψύχραιμους παρατηρητές, τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στις Αγορές απλά επιβεβαιώνουν ότι οι πολιτικές “συνταγές” έχουν ξεπεραστεί και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές αντιξοότητες και “ημιέκτακτες” συνθήκες.

Το ενδιαφέρον της Αγοράς σταδιακά θα μετατοπιστεί στις προοπτικές του 2011, καθώς η τρέχουσα χρονιά από τους περισσότερους αναλυτές θεωρείται “χαμένη” και ίσως έτσι μπορεί να δοθεί η ευκαιρία για μικρές επιμέρους θετικές εκπλήξεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με την πιστοληπτική υποβάθμιση 5 μεγάλων Ελληνικών τραπεζών από την Moody’s αλλά και τα αποτελέσματα των Ελληνικών εταιρειών να “δείχνουν” κερδοφορία χαμηλότερη από εκείνη που περίμεναν οι αναλυτές θα είναι δύσκολο να δούμε σημαντική ανάκαμψη τιμών κατά τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμά ο Κώστας Βέργος.
 
Πολύ περισσότερο, καθώς τα επιτόκια δανεισμού “αρνούνται” να πέσουν, παρά τις σχεδόν μεταφυσικής διάστασης προσπάθειες του πρωθυπουργού. Ακόμη χειρότερα, δεν ισχύει η αντίληψη ότι ένα “γεμάτο πιστόλι πάνω σε ένα τραπέζι”, που αναφέρεται στην υποτιθέμενη “εγγύηση” 23 δισ θα μπορούσε να φοβίσει το “τανκ” των κερδοσκόπων, οι οποίοι θα δανείσουν την Ελλάδα με τα συνήθη επιτόκια.

Από την άλλη όπως τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, δεν είναι καλό να μας διαφεύγουν άλλες βασικές παράμετροι. Πρώτον, η Ελληνική Κυβέρνηση αντλεί επιτυχώς και με χαρακτηριστική ευκολία, σημαντικά ποσά, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες διεθνείς συνθήκες, με συνεχή διεθνή λασπολογία.

 Δεύτερον
, οι Ελληνικές Τράπεζες διασφάλισαν, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ασφαλή και σχεδόν άτοκη αναχρηματοδότηση τίτλων μέχρι και το 2011, που μπορεί να τους επιτρέψει μέχρι και τη συμμετοχή τους στην αγορά του Ελληνικού δημοσίου χρέους και την αποκόμιση υψηλού κέρδους.

 Τρίτον
, οι δανειακές ανάγκες σε τέσσερεις εβδομάδες θα έχουν καλυφθεί εξολοκλήρου και τέλος οι ξένες αγορές συνεχίζουν την ανοδική πορεία λόγω ανάκαμψης της Αμερικάνικης και Ιαπωνικής οικονομίας. Είναι επομένως φανερό, ότι οι δυνατότητες σημαντικής πτώσης της Αγοράς είναι μάλλον περιορισμένες, ενώ η δυνατότητα μεσοπρόθεσμης ανόδου των τιμών μετοχών μάλλον σημαντική. Θα περιμέναμε στο επόμενο διάστημα, επομένως κίνηση μεταξύ ενός εύρος τιμών μεταξύ 1900 και 2250 μονάδων, εκτιμά ο κ. Βέργος.

Η εποχική συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων και η απουσία εγχώριων καταλυτών καθιστούν δύσκολη κάθε ανοδική απόπειρα πάνω από τις 2100 μονάδες, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κρατά έστω και οριακά το σήμα αγοράς από τον MACD ενώ ο κινητός μέσος των 30 ημερών παρέμεινε αγορασμένος. Η διόρθωση των προηγούμενων τριών ημερών επικάλυψε την μεγάλη άνοδο της προηγούμενης Παρασκευής η οποία θα μπορούσε σε διάσπαση των 2.170 μονάδων να θεωρηθεί ανοδική εκτόνωση αξιώσεων.

Αν και το σύνολο των συνεδριάσεων της εβδομάδας διεκπεραιώθηκε με χαμηλούς τζίρους –στοιχείο σύνηθες την Μ. Εβδομάδα- η επιστροφή στην τεχνική βάση στήριξης των 2000 μονάδων θα αρχίσει να προσδίδει χαρακτηριστικά διπλής κορυφής στην εικόνα της Αγοράς, σχηματισμός που είθισται να έχει πτωτική κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση η διάσπαση και το κλείσιμο της Αγοράς κάτω από το επίπεδο των 2030 μονάδων όπου κινείται η χρονοσειρά των 30 ημερών θα σημάνει και το τέλος της ανόδου από τις 1.790 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και το σημείο περικοπής ζημιών σε χαρτοφυλάκια βραχυπρόθεσμης λογικής.

Διατηρούμε την επιφυλακτική στάση έναντι νέων τοποθετήσεων, η οποία ενισχύεται και ως άποψη μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2009. Η έλλειψη ισχυρών θετικών καταλυτών στην οικονομία και τις εταιρείες εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την εγχώρια Αγορά παρά την έντονα ανοδική δυναμική που εμφανίζουν οι δείκτες στο εξωτερικό, υποστηρίζει ολοκληρώνοντας ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση με θετικό πρόσημο που συνδυάστηκε με χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE διατήρησαν τις σημαντικές υποτιμήσεις 1,11%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Πωλήσεων συνέχεια από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6000, τιμή εκκαθάρισης 1019,31) κινήθηκαν μεταξύ 1009,5 και 1029,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (23100 Eurobank, 125000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (959), Alpha Bank (753), Πειραιώς (326), Eurobank (544), ΟΤΕ (187), ΔΕΗ (250), Κύπρου (124), ΓΕΚ (1913), Intralot (110), Ελλάκτωρ (250).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 100000 τεμ., Coca-Cola 32497 τεμ., Eurobank 10600 τεμ., MIG 797000 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 11500 τεμ., Ελλάκτωρα 8300 τεμ., Πειραιώς 10939 τεμ., Τιτάνα 6330 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Alpha Bank 6155 τεμ., Ιντρακόμ 8000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9197102 τεμ.), Eurobank (9359544 τεμ.), Alpha Bank (7214034 τεμ.), Πειραιώς (7960061 τεμ.), Κύπρου (5319204 τεμ.).


ΥΓ: Χαρούμενη Ανάσταση με υγεία για όλους (!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v