Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του ΧΑ

Ικανοποιητική η αντίδραση για ΓΔ και FΤ 20, που αντιδρούν από τις ζώνες στήριξης. Πάνω από τα 15 και πάλι η Εθνική, σε ανοδική τροχιά επανέρχεται η 3Ε, κέρδη για Αγροτική, Μυτιληναίο. Μέτριος ο τζίρος.

Μάλλον ικανοποιητικού τζίρου- παρά το κλίμα…ημιαργίας- αντίδραση για τους βασικούς δείκτες, μετοχές οδηγεί την αγορά και πάλι προς την περιοχή των 2.100 μονάδων.

Με τις τράπεζες (1,7% προς τις 2.300 μονάδες) να ωθούν τον FΤ 20 έως τις 1.045,6 και τον Γενικό Δείκτη έως τις 2.098,45 μονάδες.

Ενθαρρυντική κίνηση, μετά την τελευταία βραχυπρόθεσμη διόρθωση από τα τοπικά υψηλά της Δευτέρας (2.173,5) έως τον νέο τοπικό πυθμένα. Ανάλογη διακύμανση και για τους άλλους δύο βασικούς δείκτες (Ftse20 και Τραπεζικό) με τον 20άρη να ΄΄γράφει΄΄ συνεχόμενα ΄΄υψηλότερα χαμηλά΄΄ .

Ξεκινώντας, όπως αναφέραμε και εχθές (885-922 και 973 μονάδες) ο FΤ 20 διαγράφει μία αξιοπρόσεκτη- και από τεχνικής πλευράς- πορεία που αν μη τι άλλο συντηρεί ενεργό τον ανοδικό κύκλο.

Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν το ΧΑ παρά τα μύρια όσα προβλήματα προκαλεί η τραγική κατάσταση στην πραγματική οικονομία και το χρηματοοικονομικό περιβάλλον δ ε ν είναι δυνατόν να πάει τελείως κόντρα από την διεθνή τάση.

Αυτήν, που προεξοφλεί υπέρβαση και των 11.000 μονάδων για τον DJIA και των 1.210 μονάδων για τον S&P 500. Σημειωτέον, πως οι δύο αμερικανικοί δείκτες παρά τις χθεσινοβραδυνές απώλειες παραμένουν στις 10.857 και 1.169 μονάδες αντίστοιχα.

Επί της ουσίας όσο τα ξένα χρηματιστήρια, δηλαδή η κυρίαρχος Wall, μεταθέτουν τον καθοδικό κύκλο τους τόσο το ΧΑ- ελέω κυρίως των αμερικανικών κεφαλαίων- θα ακολουθεί έστω…αγκομαχώντας την διεθνή τάση.

Με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να υπερβαίνει και πάλι τα 15 ευρώ (1,7%) παρασύρει την μεν Eurobank στα 6,93 την δε Alpha Bank στα 7,10 ευρώ.

Από κοντά η πλειονότητα των μετοχών του 20άρη, με την 3Ε να επανέρχεται στο γνώριμο ανοδικό ρυθμό της στα 20,50 ευρώ. Η μετοχή της 3Ε θα πρέπει- σύμφωνα με τα λεγόμενα διορατικών κύκλων- να αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές ΄΄χαρτί΄΄ των αμερικανικών κεφαλαίων από την αρχή του χρόνου και μία από τις πιο εμφανείς επιλογές τους για φέτος.

Είναι οι ίδιες πηγές, οι οποίες σημείωναν πως ΄΄δεδομένης της καχεξίας των τραπεζών- τουλάχιστον για φέτος- μέρος της ρευστότητας θα μετακυληθεί σε άλλες εισηγμένες.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ στα 16,87 ευρώ, της ΔΕΗ στα 13,18 ευρώ, του ΟΤΕ στα 9,20 ευρώ. Η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας αντιδρά κατά 2,6% στα 1,58 ευρώ, του Μυτιληναίου στα 4,96 ευρώ (συνεπικουρούμενος από τις χθεσινές αναφορές της διοίκησης), ενώ στην… 20άδα των μετοχών με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα συμπεριλαμβάνεται η MLS στα 2,18 ευρώ με τζίρο σχεδόν εκατό χιλιάδων ευρώ.

Η μετοχή της Αγροτικής Ασφαλιστικής στα 1,52 ευρώ (στα 1,50 ευρώ η προαιρετική πρόταση της ΑΤΕ) στα 1,04 ευρώ ο Παρνασσός με σχετική εμπορευσιμότητα καθώς οι εξελίξεις ΄΄τρέχουν΄΄ στον όμιλο Αττικάτ. Στα 2,84 ευρώ οι Ευρωσύμβουλοι, στα 1,07 ευρώ η Forthnet, ενώ η ΙντραΚόμ…αγωνίζεται να πιάσει πάλι το ένα ευρώ.

Η σχέση ανοδικών- καθοδικών στο 3 προς 1 με περίπου 65 μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα. Η πλειονότητα των οποίων με μέτριους τζίρους όμως.

Εστω και έτσι έχουμε ένα κατ΄αρχήν δείγμα γραφής, πως στο ΧΑ για τους βασικούς δείκτες, μετοχές λειτουργεί η τεχνικότητα με τις ισχυρές ζώνες στήριξης να αποδεικνύονται- προσώρας- ανθεκτικές και ικανά σημεία αναφοράς. Και με τις συναλλαγές σχεδόν μετά από μία ώρα συνεδρίασης στα 24-25 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v