Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται ...συγχρονισμός με τους ξένους!

Με την κίνηση των διεθνών αγορών που φαίνεται πως ετοιμάζονται για νέο ανοδικό γύρο καλείται να ευθυγραμμιστεί και το ΧΑ, που ταλαιπωρείται από τις εγχώριες αδυναμίες. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Η επιβεβαίωση σημαντικών στηρίξεων, που οδήγησε στην άμεση αντίδραση των βασικών δεικτών φαίνεται πως αποτελεί «οδηγό» των βραχυπρόθεσμων παικτών για τη συνέχεια.

Συγκεκριμένα για τον Γενικό Δείκτη αποδείχτηκε -την προηγούμενη εβδομάδα- αρκετή η στήριξη των 2.070 για τον Γενικό Δείκτη και των 1.020 μονάδων για τον Ftse20.

Η αγορά, που είχε προεξοφλήσει την υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τους Moody΄s, προχώρησε σε περιορισμένης έκτασης επαναγορές στις συνεδριάσεις της 31ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου.

Σε συνδυασμό με το «κλείσιμο» πωλητικών θέσεων στις 31/1 (λόγω τέλους πρώτου τριμήνου) και την σταθερά ανοδική φορά των ξένων χρηματιστηρίων οι αγοραστές διεύρυναν τις τοποθετήσεις τους και σε άλλες μετοχές πέραν των τραπεζικών.

Ενέργεια, που αποδίδεται στην εκτίμηση τους πως οι αγορές, το ΧΑ ετοιμάζονται για τον επόμενο ανοδικό γύρο, που υπό προϋποθέσεις θα οδηγήσει τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες προς τα τελευταία υψηλά.

Ενισχυτικά αυτής της προσπάθειας θεωρούν χρηματιστηριακοί κύκλοι την νέα ελαφρά ανάκαμψη του ευρώ (πέρασε πάνω από τα 1,34$), τα κεφάλαια που άντλησαν ευρωπαϊκές τράπεζες (από τις δημοπρασίες της ΕΚΤ για παροχή 6μηνης ρευστότητας) αλλά και η ανοδική διακύμανση του σημαντικού δείκτη Morgan Stanley EAFE.

Πρόκειται για δείκτη, που σύμφωνα με τα στοιχεία της eZMarket μετρά τη συνολική απόδοση των μετοχών στην Ευρώπη, Αυστραλία και Άπω Ανατολή. Δημιουργήθηκε το 1969 αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα κύρια μέσα μέτρησης των διεθνών αγορών (πλην ΗΠΑ και Καναδά). Κυριότεροι χρήστες του είναι κυρίως τα διάφορα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια.

Η κεφαλαιοποίηση των 981 μετοχών από 21 χώρες υπολογίζεται σε 8,3 τρις $

Ο συγκεκριμένος δείκτης, όπως και άλλοι κύριοι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες, βρίσκονται σε διαδικασία επαναφοράς των τελευταίων υψηλών. Συγκεκριμένα οι αγορές ξεκινώντας από τα χαμηλά του Μαρτίου ΄09 σημείωσαν μία «τοπική υψηλή τιμή» τον Ιούνιο για να ακολουθήσει μετά από ένα μήνα ανοδική διάσπαση της.

Στη συνέχεια σημειώθηκε δεύτερη υψηλότερη κορυφή τον Οκτώβριο του ΄09 για να ακολουθήσει η αναγκαία διόρθωση. Στις αρχές Ιανουαρίου, φέτος, σημειώθηκε η τρίτη υψηλή κορυφή (στο ύψος αυτής του Οκτωβρίου) μόνο που η αδυναμία ανοδικής διάσπασης της οδήγησε σε σημαντικές ρευστοποιήσεις μετοχικών θέσεων διεθνώς.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη- διεθνώς- ένας ακόμη ανοδικός κύκλος προς τα υψηλά Ιανουαρίου 2010- Οκτωβρίου 2009. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική αντίσταση, που εάν υπερβούν οι δείκτες τα κεφάλαια θα εισρεύσουν μαζικά στις αγορές μετοχών (φεύγοντας από ομόλογα, μέταλλα και αγαθά). Στην αντίθετη περίπτωση, εκτιμούν οι αναλυτές, θα πυροδοτηθούν προγράμματα μαζικών πωλήσεων.

Σε αυτόν τον κυματισμό «παρασύρεται» με τα λίγο ως πολύ γνωστά δικά της προβλήματα η ελληνική οικονομία αλλά και το ΧΑ. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, που επιμένει να λειτουργεί σαν προεξοφλητικός μηχανισμός κάτι που επιβεβαιώθηκε στον τελευταίο διορθωτικό κύκλο.
 
Δεν είναι τυχαίο, πως το ΧΑ, δηλαδή οι κύριοι δείκτες (ΓΔ, 20άρης και Τραπεζικός) διόρθωσαν και μένει να επιβεβαιώσουν τις στηρίξεις τους προεξοφλώντας την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2009, τα… μετέπειτα της Συνόδου Κορυφής (και της τελευταίας έκδοσης ομολόγου), της επιβάρυνσης των spreads αλλά και της φημολογίας περί επικείμενης υποβάθμισης της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών.

Βέβαια το ΧΑ έχει δείξει, πως μέσα στην δίνη των εγγενών προβλημάτων του ακολουθεί με «ελληνικό ρυθμό» τον συγχρονισμένα ανοδικό κυματισμό των ξένων χρηματιστηρίων χάνοντας συχνά έδαφος έναντι άλλων αγορών, υπολειπόμενο έναντι άλλων ανταγωνιστικών δεικτών. Ωστόσο σε κάποιο βαθμό δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται από μία παγκοσμιοποιημένα συγχρονισμένη κίνηση των μετοχικών αγορών.

Με γνώμονα αυτή την προσέγγιση ενδεχομένως να μην είναι τυχαία η στόχευση που δίνουν οι περισσότεροι ξένοι οίκοι για ελληνικές μετοχές, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Εθνικής. Με τρέχουσα τιμή στα 15 ευρώ για την Εθνική δίνονται τιμές-στόχοι έως τα 24 ευρώ, δηλαδή μέχρι και…60% υψηλότερα.

Διαλέγουμε και παίρνουμε, και ανάλογα κινούμεθα.


-----

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Το πασχαλινό διάλειμμα των επόμενων τεσσάρων ημερών ενδεχομένως να αποτελέσει μια καλή αφορμή για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις σε διακρατικό επίπεδο αφού πλέον οι ημερομηνίες πιέζουν ασφυκτικά, η δε ψυχολογία της αγοράς έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο αρνητισμού με συνέπεια την αποστροφή από την κατανάλωση και τον συντηρητισμό.

Το βασικό συμπέρασμα όλων των προηγούμενων εβδομάδων είναι ότι όσο και αν υπάρξουν δηλώσεις συμπάθειας ή υποστήριξης από όσο ψηλά και αν είναι αυτές οι αγορές θέλουν να δουν την αλήθεια: Την αποτύπωση των μέτρων σε αποτελέσματα και την τήρηση ενός πολύ σφιχτού προγραμματισμού σε μηνιαία βάση χωρίς αποκλίσεις. Αυτή θα είναι η αιτία που θα πέσουν τα spreads, θα μειωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας και θα επιστρέψει η ρευστότητα στην αγορά.

Όλα τα υπόλοιπα δίνουν την εντύπωση κυνηγιού μαγισσών και είναι συζητήσεις εκτός θέματος αφού η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στην αξιοπιστία των αριθμών και της τήρησης των μέτρων παρά στις αγορές και τους κερδοσκόπους.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε έστω και οριακά το σήμα αγοράς από τον MACD ενώ ο κινητός μέσος των 30 ημερών παρέμεινε αγορασμένος. Η διόρθωση των τριών ημερών επικάλυψε την μεγάλη άνοδο της προηγούμενης Παρασκευής η οποία θα μπορούσε σε διάσπαση των 2.170 μονάδων να θεωρηθεί ανοδική εκτόνωση αξιώσεων.

Αν και το σύνολο των συνεδριάσεων της εβδομάδας διεκπεραιώθηκε με χαμηλούς τζίρους –στοιχείο σύνηθες την Μ. Εβδομάδα- η επιστροφή στην τεχνική βάση στήριξης των 2.000 μονάδων θα αρχίσει να προσδίδει χαρακτηριστικά διπλής κορυφής στην εικόνα της αγοράς, σχηματισμός που είθισται να έχει πτωτική κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση η διάσπαση και το κλείσιμο της αγοράς κάτω από το επίπεδο των 2.030 μονάδων όπου κινείται η χρονοσειρά των 30 ημερών θα σημάνει και το τέλος της ανόδου από τις 1.790 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και το σημείο περικοπής ζημιών σε χαρτοφυλάκια βραχυπρόθεσμης λογικής.

Διατηρούμε την επιφυλακτική στάση έναντι νέων τοποθετήσεων, η οποία ενισχύεται και ως άποψη μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2009. Η έλλειψη ισχυρών θετικών καταλυτών στην οικονομία και τις εταιρίες εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την εγχώρια αγορά παρά την έντονα ανοδική δυναμική που εμφανίζουν οι δείκτες στο εξωτερικό".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.095,02 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 2,41% περιορίζοντας τις απώλειες έτους στο 4,53%. Ο FTSE 20 υποχώρησε 3,26%, ο Mid 40 με πτώση 0,65%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,89% χαμηλότερα.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Plias (32%), Κεραμεία Αλλατίνη ( 26,98%), Medicon Hellas (25.98%), Αγροτική Ασφαλιστική(25,41%), Unibios (25%), Μπουτάρης (21,05%), Altec (20%), Κυριακίδης (17,5%), Τέξαπρετ(15,38%) και Χαιδεμένος (κο)(12,74%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αττικές Εκδόσεις (16,88%), Χατζηιωάννου (-14,29%), Ατέρμων(-14,29%), CPI (-13,13%), Τεχνικές Εκδόσεις (-12%), Σέλμαν (-11,94%), Εμπορικός Δεσμός (-9,09%), Αθηνα (-8,86%), Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι (-8,33%), Ιμπέριο (ΚΟ) (-7,84%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v