Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιβεβαίωση στηρίξεων ή συνέχεια…άγριου τζόγου;

Μετά τον…άγριο τζόγο, που έκανε άνω-κάτω αγορές ομολόγων, επιτόκια και τράπεζες η συνέχεια προοιωνίζεται ακόμη πιο σύνθετη. Ακόμη ένας κύκλος προεξόφλησης οδηγεί σε άμεση επιβεβαίωση (ή όχι) τους βασικούς δείκτες του ΧΑ.

Αγριος τζόγος με όπλο το ΔΝΤ…είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται το σύνολο των ΜΜΕ. Στην πλούσια ειδησεογραφία του euro2day το όλο πρόβλημα προσεγγίζεται και αναλύεται διεξοδικά, σε μία φάση των "αγορών" όπου το Σύστημα φέρεται να πιέζει ασφυκτικά για τη λήψη μέτρων, που θα ανακουφίσουν τις τράπεζες.

Σε αυτή την συγκυρία στο ΧΑ φαίνεται να προεξοφλείται ακόμη ένας κύκλος (αρνητικών αυτή τη φορά) φημών, εξελίξεων και ειδήσεων που προσώρας έχει εμφανή αποτελέσματα. Υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 2.048, του FTSE 20 στις 1.011 μονάδες με τελικές απώλειες 4,1% για τον Τραπεζικό κλάδο.

Η… άτακτη υποχώρηση εχθές του κλάδου, οι σημαντικές πιέσεις σε συγκεκριμένους τίτλους θεωρείται συνέπεια όχι μόνο της εκρηκτικής ανόδου των επιτοκίων αλλά και του παρασκηνίου που κρύβεται πίσω από την πρόθεση ενεργοποίησης μέρους του "πακέτου Αλογοσκούφη" από Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Αυτό σε συνδυασμό με τις πιεστικές, όπως πληροφορούμεθα, οχλήσεις συγκεκριμένων τραπεζιτών και μεγαλομετόχων προς την κυβέρνηση πιθανότατα κάνει τον γύρο της αγοράς αφήνοντας πρόσφορο έδαφος σε κάθε λογής φήμες, οι περισσότερες από τις οποίες θα πρέπει να θεωρηθούν ανυπόστατες.

Όμως η…ζημιά γίνεται και οι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι πετυχαίνουν με…ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, όπως φέρεται να είναι οι όμιλοι που είναι πιεστικότεροι προς την κυβέρνηση.

Όμως για το ΧΑ, η βραχυπρόθεσμη τάση ακόμη δεν έχει κριθεί, καθώς όσο και αν διαβάζεται παράτολμο η συντήρηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα του τελευταίου πυθμένα των 1.975 μονάδων δεν ακυρώνει το ανοδικό σενάριο. Τουλάχιστον όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τις 1.975 και ο FTSE 20 υψηλότερα των 990 μονάδων.

Εχθές επιχειρήθηκε ένας χαμηλού κόστους "εγκλωβισμός" με άγρια υποτιμητική κερδοσκοπία στις αγορές ομολόγων, που κατά την εκτίμηση μας αποτελεί περισσότερο "πολιτικό μήνυμα" των "αγορών" παρά οικονομικό.

Πάντως το πρόβλημα παραμένει στις τράπεζες με ζητούμενη την ενδεχόμενη επόμενη αντίδραση "μίας Moody’s" αυτή την φορά στην ουσία του προβλήματος, όπως θεωρούνται οι τιτλοποιήσεις δανείων.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας, πως και στην τελευταία υποχώρηση του ΧΑ, ανάλογη προεξόφληση (της θέσης που έλαβε η Moody's για τις ελληνικές τράπεζες) ήταν αυτή που οδήγησε τους βασικούς δείκτες στην επιβεβαίωση των χαμηλών στηρίξεων του Γενικού Δείκτη στις 1.975 και του 20άρη στις 990 μονάδες.

Μέχρι νεοτέρας ο πυθμένας της 22 Μαρτίου (990,9) και τα δύο επόμενα χαμηλά των 1.011,67 και 1.019,57 μονάδων αποτελούν ένα "πλέγμα" κρίσιμων τιμών, που δεν θα πρέπει να χαθούν σε αυτή την φάση αρνητικής προεξόφλησης.

Το, ό τι από εχθές ο FTSE 20 κινείται εντός αυτής της ζώνης, χαμηλότερα της τιμής της 24/3 αποτελεί αποθαρρυντική ένδειξη. Ωστόσο είναι μόνο η πρώτη και σε ανάλογες περιπτώσεις απαιτούνται τουλάχιστον 2-3 προτού βεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη φορά.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή της παρακράτησης φόρου κατά την παροχή υπηρεσιών από εμπορικές επιχειρήσεις σε 5 από 8% αν και δεν ικανοποιεί πλήρως το αίτημα των επιχειρήσεων θα μπορούσε υπό άλλες προϋποθέσεις να δώσει μία μικρή- έστω- ανάσα σε ένα σημαντικότατο μέρος της πραγματικής οικονομίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v