“Έβαψαν κόκκινες” τις τράπεζες!

Απόλυτα ακριβείς, μετά τις αργίες του Πάσχα, οι πωλητές έδειξαν να επανακάμπτουν, έχοντας σαν “άλλοθι” την νέα άνοδο του spread που αναρριχήθηκε και ψηλότερα των 405 μ.β. Σε Πειραιώς, ΕΤΕ, Κύπρου οι μεγαλύτερες πιέσεις.

Απόλυτα ακριβείς, μετά τις αργίες του Πάσχα, οι πωλητές έδειξαν να επανακάμπτουν στην Σοφοκλέους, έχοντας σαν “άλλοθι” την νέα άνοδο του spread που αναρριχήθηκε και ψηλότερα των 405 μ.β.

Αντίθετα με “βαρύ στομάχι” και πολλά αναπάντητα ερωτήματα, οι όποιοι αγοραστές απλά αρκέστηκαν στο να παρακολουθούν τα δρώμενα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί πάλι όσον αφορά την ενεργοποίηση της συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Ελλάδας μέσω Ε.Ε.-ΔΝΤ και οι φήμες που θέλουν η Ελλάδα να επαναδιαπραγματεύεται τον “μηχανισμό στήριξης” χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ, αποτυπώνoνται στην Αγορά ομολόγων και στο Χ.Α., δηλώνουν οι ελάχιστοι επαγγελματίες του χώρου που είχαν την διάθεση να κάνουν έστω και μία λακωνική δήλωση, τονίζοντας μάλιστα ότι “το όπλο στο τραπέζι” είναι άδειο (!!)

Εν τω μεταξύ η απόφαση των τεσσάρων μεγάλων Τραπεζικών ομίλων να κάνουν χρήση του σκέλους των 15 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας, επιτείνει τον προβληματισμό όσον αφορά την κατάσταση του κλάδου και τις δυσκολίες ρευστότητας που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Τραπεζικό ταμπλό να βρεθεί εκ νέου στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των εν δυνάμει πωλητών, ενώ και η αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μόνο σαν “τονωτικό” της ψυχολογίας των εμπλεκομένων δεν θα μπορούσε να εκληφθεί.

Έτσι έμειναν ΔΕΗ και ΟΠΑΠ να κρατήσουν τα προσχήματα, όμως έδειξαν εξαιρετικά μόνοι, έστω και αν ο τίτλος της Επιχείρησης μετά από σημαντικές πιέσεις που προηγήθηκαν στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις (τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση) σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο κλείνοντας μάλιστα στο υψηλό ημέρας.

Αντίθετα το θετικό κλίμα στις διεθνείς Αγορές καλά κρατεί, με την Wall Street να κινείται σε νέα υψηλά 18 μηνών, ενώ υψηλά 17μηνου “χτύπησε” και η τιμή του πετρελαίου.

Σε αυτά τα διεθνή δεδομένα το Χ.Α. έρχεται να “απαντήσει” με εσωστρέφεια και αποστροφή σε οτιδήποτε μπορεί να εμπεριέχει το παραμικρό επενδυτικό ρίσκο.

Επιστρέφοντας στους Δεικτοβαρείς τίτλους και όπως προαναφέρθηκε μοναδικές ανοδικές εξαιρέσεις οι ΟΠΑΠ (+1,79%) και ΔΕΗ (+3,54%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Πειραιώς (-5,07%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% ακολούθησαν οι Εθνική, Κύπρου, Eurobank, MIG και του 3% οι Αγροτική και Ελ. Πετρέλαια.

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Motor Oil, Alpha Bank, MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Τιτάν και Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στο υψηλό ημέρας των 2103,95 μονάδων, όμως μετά τις 10.32 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2030,76 μονάδες (16.30), στις 17.00 βρέθηκε στις 2037,33 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 2048,69 μονάδες με απώλειες 2,21%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 141,5 εκατ. από τα οποία τα 9,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές έναντι 111 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 10%.

Το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο, τελικά, μπορεί να μην είναι η πτώση, αλλά το γεγονός ότι μετά από τέτοια συμπίεση των αποτιμήσεων και αφού ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα του 2009, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Πάσχα 82 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 81 δεν ξεπέρασαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια (!!!)

Η Αγορά, είναι πασιφανές, ότι βαδίζει σε νέα πρωτόγνωρα και δύσβατα μονοπάτια και δείχνει απεξαρτημένη από συμπεριφορές του παρελθόντος. Ακόμα και οι παραδοσιακές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που ακολουθούσαν κατά τα προηγούμενα χρόνια τα ετήσια αποτελέσματα, εφέτος δεν είναι διακριτές στο ταμπλό.

Δεν υπάρχει διάθεση “επιβράβευσης” των λίγων διακριθέντων και έτσι το σύνολο σχεδόν των τίτλων “τσουβαληδόν” βυθίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα, είτε πιεζόμενο από σχετικές πωλήσεις, είτε υφιστάμενο την παντελή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Επίσης η καχυποψία ότι τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου “κάηκαν” εντέχνως από πολλές εισηγμένες (υπό τον φόβο επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς), επιτείνει ακόμα περισσότερο την αρνητική ψυχολογία και τον σκεπτικισμό.

Το δημοσιονομικό ρίσκο είναι και πάλι στο επίκεντρο επισκιάζοντας κάθε άλλη εξέλιξη και όχι άδικα αφού το υψηλό κόστος δανεισμού της Χώρας λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε επενδυτική κίνηση.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη που συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, πάρα πολλά θα κριθούν από την επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των 2200 μονάδων, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη που οριοθετείται στις 2065 μονάδες, ενώ θα έχει χαθεί και η βραχυπρόθεσμη γραμμή τάσης.

Στους επιμέρους Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους και αν συνεχιστεί το αρνητικό κλίμα, η επόμενη “μάχη” θα δοθεί για την Εθνική στα 14,00 ευρώ και για την Alpha Bank στα 6,40 ευρώ.

Τί σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το δημοσιοοικονομικό πρόβλημα θα συνεχίσει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στο Χ.Α. που δείχνει σαν μία Αγορά με μηδενικά αντανακλαστικά, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec., η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2009, που σε διαφορετικές εποχές θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, υποβαθμίσθηκε σε αξία, εξαιτίας του συστημικού κινδύνου.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την κίνηση του spread του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με το αντίστοιχο του Γερμανικού Δημοσίου ( από τις 305,2 μονάδες στις 26/3 αναρριχήθηκε στις 403 μονάδες στις 6/4) είναι ότι οι αποφάσεις τη Συνόδου Κορυφής δεν έπεισαν τους επενδυτές για την ειλικρίνεια των προθέσεων τους.

Άλλωστε, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξάρουν τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα σκληρά και αποφασιστικά μέτρα που έχει λάβει, γιατί θέλουν και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας; Μήπως θέλουν να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους πριν από τη διεξαγωγή σημαντικών εκλογών; Μήπως φοβούνται πως μια κίνηση οικονομικής βοηθείας προς την Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητήσουν και αυτά οικονομική βοήθεια;

Ανεξαρτήτως ποιος είναι ο λόγος ή οι λόγοι, αυτό που είναι ευνόητο είναι ότι η κάθε Χώρα κοιτάει το συμφέρον της και μόνο, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης. Εν κατακλείδι, αν δε δανεισθεί το Δημόσιο ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που χρειάζεται έως το τέλος του έτους, δύσκολα θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη ή καλύτερα αντίδραση για μετοχές και χρεόγραφα.

Η εκδήλωση επιλεκτικού ενδιαφέροντος σε εταιρείες με “άλλοθι” καλών αποτελεσμάτων είναι ίσως το μόνο πιθανό θετικό σενάριο που θα δημιουργήσει ένα μικρό “πυρήνα” κινητικότητας και συγκέντρωσης τζίρου εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι εταιρείες που θα έχουν τον πρώτο λόγο στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος θα έχουν θετική εικόνα κερδοφορίας, μερίσματα και καλή προοπτική για την χρήση του 2010. Εφιστάται ωστόσο η προσοχή καθώς πολλές λογιστικές καταστάσεις αποκαλύπτουν ένα αυξημένο ρίσκο το οποίο λόγω συγκυρίας ενδεχομένως να μην είναι διαχειρίσιμο και να επιβάλει εκτός από την πλήρη αποχή τοποθετήσεων σε μοχλευμένους ζημιογόνους ισολογισμούς, την άμεση πώληση των μετοχών κάτω από οποιοδήποτε κόστος.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η τεχνική εικόνα της Αγοράς δείχνει να επιβαρύνεται και αν διασπαστεί (επιβεβαιωμένα) καθοδικά ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών που οριοθετείται (για τον Γενικό Δείκτη) στις 2038 μονάδες και ο οποίος ενδοσυνεδριακά διεσπάσθη καθοδικά με χαρακτηριστική ευκολία, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κινήσεις “stop loss” από χαρτοφυλάκια με παραδοσιακά γρήγορα αντανακλαστικά.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με σημαντική πτώση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, αν και οι συναλλαγές παρέμειναν σε μάλλον χαμηλά επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE διατήρησαν τις σημαντικές υποτιμήσεις 1,10%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Πωλήσεων συνέχεια από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7675, τιμή εκκαθάρισης 990,63) κινήθηκαν μεταξύ 986,25 και 1029,25 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (18100 Eurobank, 108500 Πειραιώς, 5800 Motor Oil, 16500 Εθνική, 59200 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2496), Alpha Bank (858), Πειραιώς (779), Eurobank (859), ΟΤΕ (158), ΔΕΗ (373), Κύπρου (166), ΓΕΚ (333), Ελλάκτωρ (104), MPB (107), MIG (470), Μυτιληναίος (105), Αγροτική (110), Μέτκα (100), ΟΠΑΠ (283), Ταχ. Ταμιευτήριο (112).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 6/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 311133 τεμ., Eurobank 15946 τεμ., MIG 525339 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 11000 τεμ., Ελλάκτωρα 11500 τεμ., Πειραιώς 5530 τεμ., Τιτάνα 9000 τεμ., Alpha Bank 7000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Coca-Cola 5050 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9221076 τεμ.), Eurobank (9382644 τεμ.), Alpha Bank (7214034 τεμ.), Πειραιώς (8085061 τεμ.), Κύπρου (5319204 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v