Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Περνά" στο ταμπλό το άλμα στα spreads

Νέα τραπεζική "βουτιά" στη Σοφοκλέους, αποτυπώνοντας το αυξημένο κόστος δανεισμού λόγω της νέας εκτίναξης των spreads. Σε Πειραιώς, Alpha, Eurobank, ΕΤΕ οι μεγαλύτερες πιέσεις. Κόντρα στην πτωτική τάση ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Tην απόφασή τους να κάνουν χρήση του σκέλους των 15 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έχουν λάβει σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερεις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Η απόφαση αυτή ήρθε κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον διοικητή της κ. Γ. Προβόπουλο να ενημέρωσε για το θέμα και τον πρωθυπουργό κατά την συνάντηση τους την προηγούμενη εβδομάδα… αυτά αναφέρονται σε σχετικό θέμα του euro2day, μη αφήνοντας και πολλά περιθώρια ερμηνειών.

Σε συνδυασμό με την συντήρηση της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα, την επιμονή της γερμανικής πλευράς να ζητά για την Ελλάδα επιτόκια 6-6,5% έναντι 4-4,5% των άλλων χωρών (δημοσίευμα των Financial Times) δημιουργείται πιεστικό κλίμα και διάθεση στο ΧΑ.

Με τις τράπεζες να υποχωρούν έως 1,8% (2.255 μονάδες) και την Εθνική Τράπεζα να αδυνατεί να κρατήσει τα 15 ευρώ η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική. Χαμηλότερα έως 1,3% ο Ftse20 και 1,2% ο Γενικός Δείκτης, που παραμένει χαμηλότερα των 2.100 πλησιάζοντας προς τις 2.060 μονάδες.

Οι συναλλαγές μετριότατες, στα 42-43 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές του γενικότερου κλίματος (και των ημερών, βεβαίως) αλλά και της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος.

Η μετοχή της Εθνικής στα 14,9 ευρώ, της Eurobank στα 6,80 ευρώ (-2,8%), της Alpha Bank στα 7 ευρώ (-0,8%), Πειραιώς στα 6,31 ευρώ (-3,1%). Προσώρας Eurobank και Πειραιώς (από τους 4 ομίλους, που κάνουν χρήση του πακέτου Αλογοσκούφη) δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, με την προσφορά να απορροφάται σχετικά εύκολα αλλά σε τιμές έως 3,1% χαμηλότερα. Ο ΟΠΑΠ στα 17,08 ευρώ και η ΔΕΗ στα 13,22 ευρώ δεν αρκούν για να περιοριστεί περισσότερο η πίεση που υφίσταται ο 20άρης.

Όμως ακόμη και σε ένα τέτοιο κλίμα, με τις αποθαρρυντικές ενδείξεις και νέα, να μην λένε να …κοπάσουν ένα σημαντικό μέρος του ΧΑ παραμένει εντός παιδιάς. Βέβαια η εύλογη πίεση στις τράπεζες και η σημαντική υποχώρηση για ορισμένες από αυτές μπορεί να δημιουργεί ανάλογο κλίμα ωστόσο η αποσαφήνιση της τάσης ενδέχεται να επισπεύδει την επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων ισχυρών στηρίξεων.

Από αυτή την άποψη ενδέχεται η σημερινή πτωτική κίνηση τραπεζών και FΤ 20 να διευκολύνει την αγορά σε μία συγκυρία που πραγματοποιούνται χαμηλές συναλλαγές.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει στο 1 προς 2 με περίπου 45 τίτλους να αντιδρούν ανοδικά στην πλειονότητα τους όμως με συναλλαγές μερικών δεκάδων ευρώ.

Με βάση τον τζίρο τους συγκριτικά ξεχωρίζουν ο Παρνασσός στα 1,16 ευρώ, η Αττικάτ στα 0,39 ευρώ, η Ιλυδα στα 1,39 ευρώ, στα 4,28 ευρώ η ΕΥΑΘ και λιγοστές από αυτή την κατηγορία μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v