Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα spreads υποχωρούν, οι επιφυλάξεις όχι...

Τα spreads υποχωρούν εν μέρει, η αμφισβήτηση όμως και οι εκτιμήσεις για κοστοβόρο δανεισμό συντηρούνται. Κοντά στα χαμηλά της 22/3 οι βασικοί δείκτες με την Εθνική οριακά πάνω από τα 14 ευρώ.

Iδιαίτερα ακριβό θα είναι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και στην έκδοση ομολόγων σε δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές επιθυμούν να... πάρουν όσα και οι Ευρωπαίοι.

Περισσότερες όχι και τόσο ενθαρρυντικές πληροφορίες αναφέρονται στο σχετικό θέμα του euro2day τη στιγμή, που πληθαίνουν στην αγορά οι φήμες για έντονο παρασκήνιο στον τραπεζικό κλάδο.

Ο κλάδος, μετά από μία αρχική ανακωχή πωλητών-αγοραστών βρίσκει τους πρώτους να έχουν και πάλι το πάνω χέρι. Πίεση, που οδηγεί έως 1,5% χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη στις 2.015 και τον Ftse20 λίγο κάτω από τις 1.000 μονάδες.

Πρακτικά για τον 20άρη πρόκειται για μία κίνηση, που έχει πολλά χαρακτηριστικά, με εκείνην στις 22 Μαρτίου που τον οδήγησε έως το χαμηλό των 972,7 μονάδων με τις τράπεζες να διορθώνουν εκείνη τη μέρα έως τις 2.118 μονάδες.

Λίγο πριν ο κλαδικός δείκτης υποχωρούσε προς τις 2.163 μονάδες, καθώς οι πωλητές έχουν την ευχέρεια να "έκβιάσουν' καλύτερες τιμές από τους εν δυνάμει αγοραστές. Η Εθνική στα 14,05 ευρώ (-2,3%), η Eurobank στα 6,50 (-2,99%), η Πειραιώς στα 6,05 ευρώ (-2,1%) η Alpha Bank στα 6,79 ευρώ (-1,59%) με τις συναλλαγές όμως να παραμένουν στον ρυθμό των πρώτων 30-45΄της συνεδρίασης.

Ο τζίρος στα 45 εκατ. ευρώ από τα οποία 15,9 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, τη στιγμή που συγκριτικά υψηλός παραμένει ο τζίρος (καθαρές πωλήσεις) και στις υπόλοιπες του κλάδου. Η Κύπρου στα 4,63 ευρώ, η ΑΤΕ στα 1,50 ευρώ, το ΤΤ στα 3,73 ευρώ έχουν συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι των τεσσάρων που αιτούνται ενεργοποίηση μέρους του "πακέτου των 28 δις. ευρώ".

Το ότι η "αγορά" γνωρίζει πολύ καλά το παρασκήνιο, τις διαβουλεύσεις τραπεζιτών-κυβέρνησης, αποτιμά ανάλογα και λαβαίνει τα μέτρα της (κατοχυρώνοντας μέρος των θέσεων της) αποτυπώνεται αδιάψευστα στο…ταμπλώ. Δεν είναι τυχαίο, πως ο νέος κύκλος πιέσεων σημειώνεται σε περιβάλλον μικρής αποκλιμάκωσης των spreads (λ.χ στο 3,83% του 10ετούς) και διαψεύσεων των όσων έκαναν άνω- κάτω εχθές την αγορά.

Μένει βέβαια στο προσκήνιο η προειδοποίηση του Bloomberg (βάσει εκτίμησης της AXA Investment Managers) για το εκτιμώμενο κόστος δανεισμού σε όρους δολαρίου στις ΗΠΑ. Παράμετρος, που δεν φαίνεται να διευκολύνει την προσπάθεια εξομάλυνσης, που επιχειρήθηκε στην αρχή της ημέρας. Ενδεικτική της νέας μεταστροφής κλίματος και τάσης είναι η επιβάρυνση στο 1 προς 4 της σχέσης ανοδικών-καθοδικών με 75 τίτλους να υποχωρούν.

Προσώρας ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 2.017- παραμένει ωστόσο πάνω από τις 1.975 μονάδες- ο Ftse20 στις 996,5- πάνω από τις 972,7 της 22 ας Μαρτίου- με την Εθνική πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας των 14,02 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v