Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρησάρα για τράπεζες στη Σοφοκλέους...

Αξιοπρόσεκτα "ευρήματα" προσφέρει η αρχή της συνεδρίασης, που οδηγεί στην επιβεβαίωση των στηρίξεων της 22-24 Μαρτίου. Συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά για Κύπρου, ΑΤΕ, ΤΤ και δευτερευόντως ΕΤΕ, Alpha, Marfin Popular.

Το…ταμπλώ- κατά κανόνα- αποτελεί αδιάψευστο "καθρέφτη" των όσων γίνονται στο παρασκήνιο της αγοράς και αποτελεί τον κυριότερο προεξοφλητικό μηχανισμό του κάθε Συστήματος.

Η πίεση, που ασκήθηκε μετά τα πρώτα πέντε λεπτά της συνεδρίασης σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με την Eurobank να υποχωρεί κατά 1,8% στα 6,58 ευρώ, την Πειραιώς κατά 2,10% στα 6,05 ευρώ και τις Εθνική, Alpha Bank να ακολουθούν στα 14,30 και 6,84 ευρώ αντίστοιχα είναι ενδεικτική της περιρρέουσας αίσθησης, που επικρατεί.

Κυρίως στο παρασκήνιο των συναντήσεων, που είχαν τις τελευταίες ημέρες κορυφαίοι τραπεζίτες με την κυβέρνηση αλλά και με το αίτημα που φέρεται να έχει υποβληθεί για νέα συνάντηση ισχυρότατου μεγαλομετόχου με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Λίγο ως πολύ το Σύστημα γνωρίζει και το παρασκήνιο και το τι… παίζεται στον κλάδο γενικότερα για αυτό οι γνωρίζοντες είναι λογικό να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεων τους.

Εκτίμηση πηγών του euro2day είναι πως όσο δεν λύνονται χρόνια προβλήματα και δεν δρομολογούνται άμεσα εξελίξεις προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης δυνάμεων οι πιέσεις θα μένουν, θα επανέρχονται σε κάθε αφορμή που δίνεται.

Προσώρας ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,20%, παρασύροντας τον Ftse20 έως τις 1.001,5 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη στα όρια των 2.030,6 μονάδων. Αυτά με συναλλαγές υπερδιπλάσιες των αντίστοιχων χθεσινών, ενδεικτικές της ενεργοποίησης μεγαλύτερου μέρους του Συστήματος.

Για παράδειγμα στη μετοχή της Εθνικής ο τζίρος ξεπέρασε τα 4,5 εκατ. ευρώ (στις 10.45΄), ενώ συγκριτικά υψηλές συναλλαγές σημειώνονταν σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Το αρνητικό, στη μέχρι τώρα κίνηση του 20άρη είναι πως δύο μη τραπεζικές μετοχές υψηλής στάθμισης ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ υποχωρούν οριακά στα 17,10 και 8,94 ευρώ αντίστοιχα.

Για τον δεύτερο είναι γνωστή και ξεκάθαρη η εκτίμηση μας καθώς θεωρούμε πως εδώ και μήνες μεθοδεύεται ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια υποτίμησης ενός τόσο σημαντικού Οργανισμού, προφανώς από ισχυρά κέντρα που λογικά θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον την κυβερνητική ανοχή (αρχικά της ΝΔ και από τον Οκτώβριο του ΠαΣοΚ).

Εν πάσει περιπτώσει η περίπτωση του ΟΤΕ θα έπρεπε λογικά να απασχολεί κ α ι την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά…Κατά 1,1% αντιδρά η ΔΕΗ στα 13,60, η μετοχή της οποίας αποτελεί- κατά την εκτίμηση πολλών αναλυτών- ένα από τα ισχυρά αουτσάιντερ για τη φετεινή χρήση. Από τεχνικής πλευράς η μετοχή της Επιχείρησης χρήζει δεύτερης ματιάς και προσεκτικότερης αντιμετώπισης.

Με τους βασικούς δείκτες να διαμορφώνονται κατά 0,5-0,6% χαμηλότερα ένα μέρος του…ταμπλώ επιχειρείται να αυτονομηθεί εν μέρει, με την Ιλυδα να ξεχωρίζει και σήμερα τόσο λόγω των συναλλαγών (340 χιλ. ευρώ) όσο της απόδοσης κατά 2,3% στα 1,39 ευρώ. Η σχέση ανοδικών-καθοδικών από το αρχικό 1 προς 3 βελτιώθηκε στο 1 προς 2 (στις 10.55΄) και όσο οι βασικοί δείκτες επανέκαμπταν προς τις 2.045 και 1.010 μονάδες.

Σε αυτή την προσπάθεια συμμαζέματος η Κύπρου ήταν η πρώτη- του κλάδου- που περνούσε θετικά στα 4,67 ευρώ, ενώ υψηλότερα αντιδρούν η CCH στα 20,32 ευρώ, ΑΤΕ στα 1,52 ευρώ, ΤΤ στα 3,76 ευρώ (συνδράμοντας στην προσπάθεια της Κύπρου για αλλαγή κλίματος στον κλάδο). Από κοντά τα ΕΧΑΕ στα 6,46 ευρώ, ο Ελλάκτωρ στα 4,11 ευρώ και η MLS στα 2,19 ευρώ.

Από την μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, που παραπέμπει σε προσπάθεια εξομάλυνσης κρατάμε την συγκριτική διακύμανση των μετοχών των τεσσάρων τραπεζών που επιθυμούν να κάνουν χρήση μέρους του "πακέτου Αλογοσκούφη", την συγκριτικά καλύτερη κίνηση των Εθνικής και Alpha Bank, την αντίδραση της Κύπρου (δευτερευόντως των…κρατικών ΑΤΕ, ΤΤ). Και βεβαίως την προσπάθεια αυτονόμησης ορισμένων τίτλων από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση.

Στοιχεία, που θα χρειαστούμε στο επόμενο "γύρισμα" των βασικών δεικτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v