Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο χείλος του… γκρεμού το ΧΑ

Στο… χείλος των ισχυρών στηρίξεων οι δείκτες του ΧΑ, εν μέσω γενικευμένης αμφισβήτησης και επιφύλαξης. Ωστόσο σε αυτό το ριψοκίνδυνο και ευμετάβλητο περιβάλλον επιβεβαιώνεται ο κανόνας πως το…μεγάλο ψάρι τρώει τα μικρά.

Αγκαλιά στην πτώση ΧΑ με Οικονομία, κατά τον Γιώργο Α. Σαββάκη με το μεσο- μάκρο περιβάλλον να επηρεάζει βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, μετοχές.

Όμως απ΄ότι δείχνει η μέχρι τώρα διακύμανση των βασικών δεικτών, ειδικότερα του τραπεζικού το Χρηματιστήριο παραμένει ιχνηλάτης- προπομπός αυτών που ακολουθούν, μηχανισμός προεξόφλησης των όσων συμβαίνουν στο προσκήνιο κυρίως όμως στο παρασκήνιο της οικονομίας, της πολιτικής.

Και ως τέτοιον εμμένουμε στην προσέγγιση του, τώρα που οι τρεις κύριοι δείκτες (Γενικός Δείκτης, FTSE 20 και Τραπεζών) πιέζονται στα όρια των πρώτων ουσιαστικών- ισχυρών στηρίξεων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη ο FTSE 20 υποχωρεί στο απόλυτο πρώτο όριο της περιοχής, των 973 μονάδων, όπου και ο πυθμένας της 22/3. Το ενδιαφέρον είναι, πως η Εθνική Τράπεζα πρωτοστατεί στην τελευταία διορθωτική κίνηση με ορισμένους τραπεζικούς (και μη) τίτλους να υπολείπονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Στα 13,76 ευρώ (με χαμηλό ημέρας τα 13,71 ευρώ) η Εθνική, δηλαδή σε διορθωτική φορά προς τα χαμηλά των αρχών Φεβρουαρίου (12,73-12,87 ευρώ στις 9-10/2).

Με αυτή την διαγεγραμμένη διακύμανση για τη μετοχή της Εθνικής αυτό, που χρειάζεται στον FTSE 20 είναι η διαμόρφωση μίας ασφαλούς ένδειξης αναστροφής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ο δείκτης πρέπει να κρατήσει την ζώνη των 973 έστω των 965 μονάδων. Με βάση την χθεσινή κίνηση στην αγορά Παραγώγων φαίνεται, πως υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι προεξοφλούν περαιτέρω διόρθωση του 20άρη έως τις 955 μονάδες.

Τα "ανοιχτά" ΣΜΕ δεν είναι λίγα (περί τα 13.415 στο τρέχον τρίμηνο) και οι αντιθετικοί καλοβλέπουν σε μία "κόντρα κίνηση" προς τις 1.092,5 μονάδες περνώντας από το όριο των 990, των 1.003 και των 1.012 μονάδων.

Ριψοκίνδυνο ποντάρισμα σε ένα τόσο εύθραυστο και ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον όμως η τελευταία διόρθωση φαίνεται να "κρύβει" παγίδες για τους "πωλητές". Θα δείξει σήμερα- αύριο, θεωρώντας όμως σαν σταθερή παράμετρο την ευμεταβλητότητα του ΧΑ όσο πλησιάζουμε προς τα μέσα Μαίου.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες οι κινήσεις των ισχυρότερων και ανθεκτικότερων (κυρίως από οικονομικής πλευράς).

Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση των Ελλάκτωρ-J&P Αβαξ , που αποκτούν και το υπόλοιπο 9,88% της Αττικής Οδού από την Αττι-Κατ. Σε σχετικό θέμα του Φάνη Γαβρινιώτη γίνεται λόγος για "άσκηση δικαιώματος πρώτης άρνησης και προσφοράς τιμήματος ανάλογου με αυτό που είχαν προσφέρει οι γάλλοι, της Vinci".

Κινήσεις ανάλογες στην λογική του…μεγάλου ψαριού που θα τρώει τα μικρότερα, έχουμε να δούμε αρκετές ακόμη στους περισσότερους ενεργά οικονομικούς κλάδους και τομείς δραστηριότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο "ξεκολλάει" το έργο για το δίκτυο των οπτικών ινών (σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα), η Μηχανική επενδύει στην ρωσική αγορά, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τον Εμπορευματικό Σταθμό στο Θριάσιο που θα πραγματοποιηθεί σε μία και έξω φάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v