Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυροί κλυδωνισμοί στη Σοφοκλέους

Λίγο πάνω από το όριο των 1.900 μ. το ΧΑ, με την ΕΤΕ να «παλεύει» να μην υποχωρήσει στο χαμηλό έτους των 12,73€. Στο επίκεντρο ΕΚΤ, Τρισέ αλλά και η νέα σημαντική ενίσχυση των spread.

Συνεχίζεται η συντονισμένη εκποίηση-αποχώρηση τραπεζικών και άλλων μετοχών.

Με τον Γενικό Δείκτη στα όρια των 1.900 μονάδων, τον FTSE 20 να μετρά απώλειες της τάξης του 4,5% και τις τράπεζες να παραμένουν σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων.

Είναι ενδεικτικό πως πριν από λίγο οι συναλλαγές ξεπερνούσαν οριακά τα 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσες πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της χθεσινής συνεδρίασης.

Σε κλοιό υψηλών επιτοκίων παραμένουν όλες οι σειρές ελληνικών ομολόγων, με την απόδοσή τους να επιβαρύνεται ακόμα και ενδοσυνεδριακά.

Είναι ενδεικτικό πως η διαφορά απόδοσης για το 10ετές κυμαίνονταν πριν από λίγο στο 4,38%.

Από τις τράπεζες, η Eurobank (-7,9%) ακολουθεί την Εθνική Τράπεζα που «αγωνίζεται» να αποφύγει την επαναπροσέγγιση των χαμηλών έτους, δηλαδή των 12,73 ευρώ.

Στα 12,9 ευρώ φαίνεται να ενεργοποιούνται οι πρώτες ουσιαστικές εντολές αγοράς στη μετοχή της Εθνικής, κάτι που «κολλάει» και με την εικόνα των συμβολαίων τόσο της μετοχής όσο και του 20άρη, πριν από λίγο.

Εκτός όμως από τις τραπεζικές μετοχές που γράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 5%, σε κλοιό πιέσεων παραμένει η πλειονότητα των τίτλων εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, που υποχωρούν 2-4%, μέχρι εταιρείες όπως Φουρλής, Proton Bank, Σαράντης, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, Frigoglass.

Σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή-ευαίσθητη συγκυρία για τις αγορές, κυρίως όμως για την ελληνική, θα επιμείνουμε πως επιχειρηματικές κινήσεις ανάλογες όπως αυτές των Ελλάκτωρ – J&P Άβαξ και θα επισπεύδονται και θα πολλαπλασιάζονται.

Ισως και να είναι ενδεικτικό των ημερών πως κορυφαίος τραπεζικός παράγων εκτιμούσε, νωρίτερα, ότι «με το που θα κοπάσει κάπως η πίεση στις τράπεζες, θα επισπευσθούν ήδη δρομολογημένες διεργασίες για τις οποίες είναι απόλυτα ενήμερος και –κατά την εκτίμησή του- σύμφωνος ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Προσώρας όμως αυτό που προέχει είναι να κοπάσει η επιθετική μανία των πωλητών, αν και από τις μέχρι τώρα ενδείξεις η στάση των insiders δεν έχει αλλάξει και πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις.

Αυτοί που γνώριζαν και προεξοφλούσαν τις εξελίξεις, είχαν αρχίσει να ρευστοποιούν θέσεις τους, κυρίως τραπεζικές, από την συνεδρίαση της Τρίτης, συνέχισαν εχθές και φαίνεται να πωλούν και σήμερα.

Μένει να φανεί κατά πόσον η απόφαση της ΕΚΤ, η οριοθέτηση του πλαισίου χρηματοδότησης των τραπεζών (από τον Τρισέ στις 15:30) θα οδηγήσουν στην εκτόνωση των πωλήσεων-πιέσεων στις μετοχές των ελληνικών Ιδρυμάτων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v