Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητική προεξόφληση στις τράπεζες

Οι ανησυχίες για τη δυνατότητα και το ύψος δανεισμού της Ελλάδας μετά και τη νέα σημαντική άνοδο των spread πλήττει τις τράπεζες και τη Σοφοκλέους. Πτώση άνω του 7% για Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς.

Οι ανησυχίες για τη δυνατότητα και το ύψος δανεισμού της Ελλάδας μετά και τη νέα σημαντική άνοδο των spread σε επίπεδα έως 445 μονάδες βάσεις πλήττει τις τράπεζες και τη Σοφοκλέους.
 
Ξεπερνά τα όρια συναγερμού
η βιαιότητα της αρχικής διόρθωσης. Με βαρίδι τις τράπεζες και…μπροστάρη την Εθνική οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν άτακτα χαμηλότερα των τελευταίων στηρίξεων.

Εως τις 1.944 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 955 μονάδες ο FTSE 20 καθώς η μετοχή της Εθνικής διόρθωνε- χωρίς αντίσταση- προς τα 13,20 ευρώ.

Βίαιη κίνηση με συναλλαγές σχεδόν 20 εκατ. ευρώ (στα πρώτα 20΄) από τα οποία περισσότερα από τα μισά στη μετοχή της Εθνικής(!).

Όμως στο "Σύστημα", που ρευστοποιεί τραπεζικές θέσεις μεθοδικά τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις το παρασκήνιο είναι λίγο ως πολύ γνωστό, όπως και το τι σημαίνουν οι νέοι όροι δανεισμού των ελληνικών τραπεζών. Για αυτό επιχειρείται αυτή την περίοδο η προεξόφληση των όσων αρνητικών μπορεί να επιβεβαιωθούν σήμερα- αύριο. Επιπρόσθετα η πίεση στις τραπεζικές μετοχές παραμένει καθώς τα spreads επίμονα παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Μετά τα 25-30 λεπτά επιχειρήθηκε να εξισορροπηθεί η κατάσταση, με κάποιες αγορές στις τράπεζες και φέρνοντας την Εθνική στα 13,35 ευρώ. Όμως πλέον η Εθνική υπολείπεται μόλις 5,03% από τα χαμηλά έτους (12,73 ευρώ), σε αντίθεση με την Alpha Bank (11,03% από τα 5,80 ευρώ), Eurobank (21,14% από τα 4,92 ευρώ).

Σε ανάλογη φορά οι λοιπές τραπεζικές μετοχές και τίτλοι του FTSE 20, που με την βιαιότητα της αρχικής διόρθωσης έπιασε το ελάχιστο όριο, των 955 μονάδων, όπου έχουν γίνει αρκετά «πωλητικά» πονταρίσματα. 

Στο επίκεντρο παραμένει η συνεδρίαση της ΕΚΤ και οι διευκρινίσεις Τρισέ για την αποδοχή ομολόγων ως εγγυήσεων. 

Συγκεκριμένα σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται πως «ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όχι τόσο λόγω επιτοκίων, τα οποία αναμένεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα στο 1%, όσο των ανακοινώσεων του κ. Τρισέ, για την αποδοχή ομολόγων ως εγγυήσεις στα προγράμματα δανεισμού της τράπεζας. Η ανακοίνωση για τα επιτόκια πραγματοποιείται στις 14.45 ώρα Ελλάδος, με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του κ. Τρισέ να ξεκινά στις 15.30 ώρα Ελλάδος».

Για αυτό κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες τηρούν στάση αναμονής, καθώς δεν αποκλείεται το «πλαίσιο δανεισμού» να αποβεί τελικά επαχθέστερο απ΄ότι περίμεναν οι τραπεζίτες.

Το λογικότερο θα ήταν τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα να αρχίσουν να γίνονται από τα χαμηλά των 955 μονάδων και με γνώμονα την αποσαφήνιση των όρων που θα καθιστούν το «χρήμα» ακριβό ή ακριβότερο.

Στην τελευταία περίπτωση τα αναμενόμενα κέρδη των τραπεζών θα υποστούν βαρύτατα πλήγματα και αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται πως επιχειρεί να προεξοφλήσει το Σύστημα τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Το σίγουρο είναι, πως καθημερινά ενισχύεται η εκτίμηση στους ξένους, πως η…κυβέρνηση χάνει την μπάλα, ενώ η ανοχή (και συνοχή σε επόμενη φάση) δοκιμάζονται όλο και περισσότερο στο εσωτερικό μέτωπο. Και αυτό είναι το χειρότερο, καθώς αποδομείται ραγδαία η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της αγοράς.

Όλα αυτά προεξοφλούνται, από τον κατ΄ εξοχήν, προεξοφλητικό μηχανισμό καθώς οι γνωρίζοντες- το Σύστημα- που ξέρει σπεύδει σχεδόν πάντοτε πρώτο είτε να αγοράσει είτε να πουλήσει. Και τις τελευταίες ημέρες ρευστοποιεί τράπεζες, πουλά Εθνική πιθανότατα γιατί κάτι ξέρει ή για κάτι φοβάται.

Στις 11.05 ο Γενικός Δείκτης «έλιωνε» κατά 3,7%, καθώς οι τράπεζες διόρθωναν με 4,7% και η Εθνική οπισθοχωρούσε κατά 4,2% στα 13,13 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v