Κήρυξε “χρεοκοπία” προσδοκιών το Χ.Α.

Απόλυτη αδυναμία αντίδρασης μπροστά στο συστημικό “sell off” έδειξε το ΧΑ που συμπλήρωσε 3 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 8,08% για τον ΓΔ και 13,6% για τις τράπεζες.

Απόλυτη αδυναμία αντίδρασης μπροστά στο συστημικό “sell off” έδειξε η Σοφοκλέους που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες έντονα πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 8,08% για τον Γενικό Δείκτη και 13,63% για τον Τραπεζικό δείκτη.

Για “εικόνα αποκάλυψης” μιλούν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, καθώς η Αγορά σπεύδει να προεξοφλήσει τα χειρότερα στα δημοσιονομικά, στο μέτωπο του κρατικού δανεισμού και στον Τραπεζικό τομέα.

Η πίεση που ασκεί η συνεχιζόμενη αναρρίχηση των spreads δείχνει αφόρητη για τις αποτιμήσεις των μετοχών, αλλά και την ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το spread του δεκαετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στις 456 μ.β. όταν το ιστορικό υψηλό (σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος ομολόγων της Solidus Sec.) είναι οι 580,93 μ.β. και τοποθετείται στην προ ευρώ εποχή και πιο συγκεκριμένα στις 23/2/1998.

Ακόμα χειρότερη εικόνα επέδειξαν τα διετή ομόλογα όπου εκεί το spread ακούμπησε τις 700 μ.β. (!)

Επίσης αρνητικά επηρέασε την ψυχολογία και η είδηση για προσωρινή διακοπή των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι από την Τράπεζα της Ελλάδος, Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου/Τμήμα διαχείρισης τίτλων με λογιστική μορφή, βγήκε η κάτωθι ανακοίνωση: “Προς όλους τους συμμετέχοντες φορείς στο σύστημα παρακολούθησης συναλλαγών επί τίτλων με λογιστική μορφή: Επειδή παρατηρούνται υπερβολικές χρεωστικές θέσεις σε πράξεις της ΗΔΑΤ, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου των βασικών διαπραγματευτών της Αγοράς, αποφάσισε από σήμερα και μέχρι νεοτέρας να τίθενται αυτομάτως σε δημοπρασία όλες οι πράξεις της ΗΔΑΤ με χρεωστικό υπόλοιπο στο τέλος της ημέρας”.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, ασφαλώς αρνητική ένδειξη για την περαιτέρω πορεία της Αγοράς αποτελεί ο εξαιρετικά αυξημένος τζίρος (ο δεύτερος μεγαλύτερος για το τρέχον έτος), ο οποίος υποδηλώνει ισχυρή διάθεση για ρευστοποιήσεις και μείωση θέσεων προς περιορισμό του ανειλημμένου κινδύνου. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι την πρώτη ώρα της συνεδρίασης η μικτή αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 73 εκατ. ευρώ.

Ο 20αρης απέσπασε το 91% του συνολικού ημερήσιου τζίρου και η Εθνική το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Η τελευταία με υψηλό όγκο συναλλαγών, έχασε εντυπωσιακά εύκολα την στήριξη των 13,70 ευρώ και το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ και αν δεν αντιδράσει άμεσα και πειστικά η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 10,37 ευρώ, κάτι που μεθερμηνεύεται για τον Γενικό Δείκτη περίπου 1690 μονάδες (!)

Λίγες οι “πράσινες” εξαιρέσεις στο ταμπλό του 20αρη, όπως οι Intralot (+7,84% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Ελ. Πετρέλαια (+2,27%), Τιτάν (+1,08%) και Coca-Cola (+0,05%).

Αμετάβλητοι διασώθηκαν οι Μυτιληναίος και MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-8,06%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 7% ακολούθησαν οι Εθνική και Alpha Bank και του 5% η Πειραιώς.

Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, MPB και με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Αγροτική, Κύπρου, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1884,19 μονάδες (12.53) και αντιδρώντας σχετικά στην συνέχεια έκλεισε στις 1925,82 μονάδες με απώλειες 3,11%, ενώ ο τζίρος ανησυχητικά ενισχυμένος ξεπέρασε τα 352 εκατ. από τα οποία τα 15,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές έναντι 145 πτωτικών και 33 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 13,04%.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανή απόφαση της ΕΚΤ που θα ζητά μεγαλύτερο ποσό κάλυψης – εγγύηση με κρατικά ομόλογα για χορήγηση ρευστότητας, θα είναι πλήγμα για την δανειοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών.

Αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθεί ένα νέο σύστημα, βάσει του οποίου θα υπάρχει διαφορετικό επιτόκιο ανάλογα με τον βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας, προκειμένου κάποια Τράπεζα να προσφέρει κρατικά ομόλογα ως εχέγγυα για να δανειστεί. Σύμφωνα με μία πρώτη δήλωση του κ. Τρισέ δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στους κανόνες για κρατικά ομόλογα με αξιολόγηση ανώτερη του ΒΒΒ.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που επισημαίνουν πως η Κυβέρνηση με το να ανακοινώνει κάποιες κινήσεις και στη συνέχεια να τις παίρνει πίσω δίνει δείγματα πανικού, που στην παρούσα φάση μεταφέρονται με χαρακτηριστική ευκολία και στην Αγορά ομολόγων και μετοχών.

Οι παλινωδίες αυτές δείχνουν ότι λείπει συγκεκριμένο σχέδιο και οι όποιες κρίσιμες αποφάσεις άγονται και φέρονται ανάλογα με τις αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων.

Τώρα οι δανειστές μας απαντούν ότι η “ανοχή” έχει και τα όριά της κι αυτό το πληρώνουμε, έστω και βραχυπρόθεσμα, με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Δεν είναι λίγοι οι χρηματιστές που επισημαίνουν ότι η σημερινή κάκιστη εικόνα του Χ.Α. οφείλεται στην ψυχολογία των εμπλεκομένων που “χτύπησε” ναδίρ, στην μηδενική διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο (αντίθετα μειώνουν θέσεις με όποιο κόστος, υπακούοντας στο χρηματιστηριακό ρητό που αναφέρει “την ζημιά όπου και την κόβεις, κέρδος είναι) και βέβαια σε σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν στα “περιθώρια ασφάλισης”.

Ασφαλώς σε ένα τέτοιο σκηνικό, η τεχνικά ανάλυση αποσύρεται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο παραμένει η ψυχολογία που συνεχίζει να δείχνει χαμηλή και εξαιρετικά ευμετάβλητη.

Πάντως αν ο Γενικός Δείκτης παραμείνει επί τρεις συνεδριάσεις χαμηλότερα των 1941 μονάδων, το σενάριο επαναπροσέγγισης των 1800 μονάδων θα κερδίσει σημαντικούς πόντους.

Στα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένει ο πρώτος λόγος διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων και όπως δείχνουν οι περισσότερες ενδείξεις αυτά συνεχίζουν να ρευστοποιούν Ελλάδα ανεξαρτήτως εταιρειών και θεμελιωδών.

Όμως και ο νέος “χρησμός” της S&P δεν δείχνει υποστηρικτικός στην βραχυπρόθεσμη τάση. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης εάν διατηρηθούν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και η Κυβέρνηση δεν καταφέρει να διαχειριστεί την επακόλουθη απόκλιση από το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος.

Χρειάζεται άμεση κίνηση χρηματοδότησης και άμεση “ένεση” αξιοπιστίας για να αποκλιμακωθούν τα spreads, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. η Χώρα θα πρέπει μέχρι τον επόμενο μήνα να έχει δανειστεί το μεγαλύτερο μέρος των φετινών της αναγκών για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο πτώχευσης και να αποκλιμακωθούν (έστω σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα) οι πιέσεις στην Αγορά ομολόγων.

Ο κ. Πολυχρονέας για την παρούσα φάση συστήνει παραμονή εκτός Χ.Α. και διατήρηση αυξημένης ρευστότητας, αφού ούτε ο ακριβός δανεισμός, ούτε η πιθανολογούμενη προσφυγή στο ΔΝΤ χαρακτηρίζονται θετικά νέα για την Ελληνική οικονομία.

Η κατεύθυνση της Αγοράς παραμένει “νότια” τονίζει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επίσης ο αναλυτής της Solidus ενημερώνει μέσω της στήλης ότι στην κατάταξη των 5ετών CDS Η Ελλάδα χθες πέρασε την Ισλανδία και σήμερα το Dubai και καταλαμβάνει την τέταρτη ψηλότερη θέση παγκοσμίως, ως προς την πιθανότητα πτώχευσης, μετά την Αργεντινή, την Βενεζουέλα και την Ουκρανία (!).

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η σημερινή συνεδρίαση δεν άφησε και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της υπεροχής των πωλητών ή έστω κάποιες ενδείξεις εξισορρόπησης των πιέσεων, παρά την σχετική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.

Κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα από τις 1950 μονάδες θα συνεχίσει να ενεργοποιήσει συστημικές πιέσεις οι οποίες είθισται να εμφανίζονται μετά από ένα σερί πτωτικών συνεδριάσεων και σωρευτικές απώλειες Γενικού Δείκτη περίπου 10%. Ενδεχομένως η δυναμική των πωλήσεων να ενισχυθεί και από την εικόνα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς Αγορές οι οποίες κινούνται σε μια λογική κατοχύρωσης κερδών μετά το δυνατό ράλι των τελευταίων εβδομάδων.

Η Αγορά δεν έχει δώσει καμία ένδειξη αντιστροφής της κύριας πτωτικής τάσης και εκτιμάται ότι η σχέση ρίσκου απόδοσης δεν είναι η κατάλληλη ακόμα και για βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Κάθε ανοδική απόπειρα της Αγοράς παραμένει ευκαιρία πώλησης ή αύξησης της ρευστότητας όσο οι συνθήκες στην Αγορά ομολόγων παραπέμπουν σε απαισιόδοξα συμπεράσματα για την προσπάθεια δανεισμού του Ελληνικού κράτους.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η συμπεριφορά του Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ίσως προεξοφλεί σοβαρή είδηση, όπως προσφυγή στο ΔΝΤ. “Έχει πολύ ατμό μέσα της η Αγορά και δείχνει να υπάρχει ακόμα σημαντική προσφορά”, τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων - Short Selling

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στο αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών, ενώ συνεχίστηκε η αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με λίγο καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,70%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 20621, τιμή εκκαθάρισης 925,69) κινήθηκαν μεταξύ 909,75 και 962,5 μονάδων.

Αυξήθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (556700 Πειραιώς, 657500 Εθνική, 20400 Τιτάν, 28000 MPB, 25900 MIG, 1417300 Eurobank, 1687300 Alpha Bank, 5800 ΔΕΗ, 6000 Μυτιληναίος, 10900 Ελ. Πετρέλαια, 11100 Βιοχάλκο, 11500 ΟΠΑΠ, 13500 ΟΤΕ, 15000 Ιντρακόμ, 18500 Κύπρου, 20900 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8162), Alpha Bank (2535), Πειραιώς (1574), Eurobank (3002), ΟΤΕ (1870), ΔΕΗ (282), Κύπρου (561), ΓΕΚ (254), MPB (221), MIG (652), Μυτιληναίος (158), ΟΠΑΠ (253), Ταχ. Ταμιευτήριο (233), Intralot (207), Ιντρακόμ (431), Motor Oil (138), Coca-Cola (387), Ελ. Πετρέλαια (155), Τιτάν (104), Αγροτική (163), ΕΧΑΕ (120).

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 16,00 ευρώ και άλλα 150 δικαιώματα πώλησης για τον ίδιο τίτλο της ίδιας λήξης με τιμή εξάσκησης τα 14,00 ευρώ.

Επίσης τα 1000 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,00 ευρώ, άλλα 1000 δικαιώματα πώλησης για τον ίδιο τίτλο της ίδιας λήξης με τιμής εξάσκησης τα 6,00 ευρώ και άλλα 1370 με τιμή εξάσκησης τα 6,80 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 992424 τεμ., MIG 460241 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 30000 τεμ., Πειραιώς 574558 τεμ., Τιτάνα 30500 τεμ., Alpha Bank 579809 τεμ., Intralot 44306 τεμ., Alapis 180000 τεμ., Coca-Cola 7928 τεμ., Eurobank 362316 τεμ., Ιντρακόμ 23000 τεμ., Αγροτική 50000 τεμ., Κύπρου 10500 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 164775 τεμ., Κύπρου 6500 τεμ., Alpha Bank 53000 τεμ., Eurobank 15000 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 10000 τεμ., ΕΧΑΕ 5000 τεμ., ΟΤΕ 84000 τεμ., Πειραιώς 23000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9272220 τεμ.), Eurobank (9422669 τεμ.), Alpha Bank (7200134 τεμ.), Πειραιώς (8203961 τεμ.), Κύπρου (5307704 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v