Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Ψαλιδίζονται" τα κέρδη των τραπεζών

Υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1920 μονάδων η Σοφοκλέους καθώς ψαλιδίστηκαν τα αρχικά κέρδη του τραπεζικού κλάδου. Οριακά πάνω από τα 13 ευρώ η Εθνική, κέρδη για EFG (1%). Πτώση για 3Ε, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Εμφανής η προσπάθεια να κρατηθεί η αγορά ή εν πάσει περιπτώσει να προφυλαχθούν από τα χειρότερα τράπεζες και μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μετά από 45-50 λεπτά συνεδρίασης το εγχείρημα κρίνεται σχετικά ικανοποιητικό, καθώς ο μεν Γενικός Δείκτης αντιδρά προς τις 1.950 ο δε FTSE 20 προς τις 960 μονάδες.

Ρυθμιστής της τάσης προφανώς οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να παίρνει μία ανάσα 55 μονάδων προς τις 2.035 μονάδες, καθώς στην Εθνική Τράπεζα καταβάλλεται η μεγαλύτερη προσπάθεια να κρατηθεί η τιμή προς τα 13,1-13,2 ευρώ. Την κίνηση της Εθνικής ακολουθούν η Eurobank στα 13,36 ευρώ, η Αlpha Bank στα 6,32 ευρώ (3,4%), η Τράπεζα Πειραιώς στα 5,63 ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου στα 4,53 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών στα 45 εκατ. ευρώ κρίνεται επαρκής για μία αντίδραση της τάξης του 1-1,5% , με την Εθνική να έχει και σήμερα σχεδόν το μισό τζίρο με 200 εκατ. ευρώ.

Εάν κρατήσει η αντίδραση της Εθνικής, που είχε και τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη πίεση-διόρθωση ο κλάδος μπορεί να κερδίσει πόντους.

Αλλωστε Eurobank, Alpha Bank, Κύπρου είχαν συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι της Εθνικής και του κλαδικού δείκτη και σε αυτή την φάση είναι ευκολότερο να «διαχειριστούν» καλύτερες τιμές.

Ωστόσο η επιφυλακτικότητα και αβεβαιότητα παραμένει στο ζενίθ, καθώς ακόμη και αυτοί που φαίνεται να συμμετέχουν στην προσπάθεια αντίδρασης δεν μπορούν να έχουν συνολικότερη εικόνα της αγοράς.

Τραπεζικοί κύκλοι περιμένουν άμεσα κάποιο σήμα είτε από την πλευρά των ξένων παικτών είτε από το κυβερνητικό μέτωπο, υποστηρίζοντας πως αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους.

Και αν την διάθεση και την τακτική των ξένων, της κάθε…Goldman Sachs την βιώνουμε στο… ταμπλώ και τις τελευταίες ημέρες οι παράγοντες και οι επιχειρηματίες περιμένουν κάτι πιο δραστικό, πιο ρηξικέλευθο από τη μεριά του οικονομικού επιτελείου, της κυβέρνησης. Να γίνει κάτι άμεσα, να γίνει κάτι τώρα…είναι το μόνο σχόλιο όσων ερωτώνται.

Στα 13,26 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 20,22 ευρώ της εντυπωσιακής , στα 8,80 ευρώ του ΟΤΕ όπου επίσης καταβάλλονται προσπάθειες στήριξης.

Πριν από λίγο η σχέση ανοδικών-καθοδικών ήταν στο 3 προς 1 με τον Γενικό Δείκτη στις 1.942 και τον 20άρη στις 952 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v