Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Marfin και Eurobank κόντρα στις πιέσεις

Στον αρνητικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών κινείται την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και η Σοφοκλέους, με «φωτεινές εξαιρέσεις» από ΜΡΒ (+4,72%) και Eurobank (+2,33%). Ελάχιστες οι θετικές διαφοροποιήσεις εκτός 20άρη.

Υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, διολισθαίνει σε αρνητικό πρόσημο και η Σοφοκλέους, παρά το θετικό ξεκίνημα που έφερε τον δείκτη μέχρι τις 2.560,81 μονάδες.

Ελάχιστα πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο τζίρος πλησιάζει τα 42 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Eurobank και ΟΤΕ, ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται περίπου στο 1 προς 2.

Ξεκινώντας από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +4,72% για την Marfin Popular Bank, η οποία κινείται ανοδικά στον απόηχο της έκθεσης της UBS, η οποία αναβάθμισε την σύσταση σε “buy” και έδωσε τιμή-στόχο τα 3,5 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εν λόγω τίτλος στην πρώτη ώρα συνεδρίασης έχει διακινήσει περισσότερα από 4,400 εκατ. τεμάχια.

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για την Eurobank με αξιοσημείωτο όγκο που ξεπερνά τις 530.000 τεμάχια, ενώ με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται Εθνική Τράπεζα (-1,20%), Τράπεζα Κύπρου (-0,79%), Alpha Bank (-0,87%).

Υπό σχετική πίεση και οι τίτλοι των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με όγκο που ξεπερνά τις 420.000 και 265.000 τεμάχια αντίστοιχα και με απώλειες που φθάνουν το 1,63% για τον τίτλο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών και το 1,91% για τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών.

Αντίθετα, με αξιοσημείωτα κέρδη (+1,06%) αλλά ελάχιστες συναλλαγές που μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 35.000 τεμάχια, ο τίτλος της ΔΕΗ. Απλά θετικό πρόσημο για Coca Cola, Motor Oil, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του 20άρη κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με συναλλαγές που δεν δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση.

Από τις υπόλοιπες μετοχές και όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές αξιοπρόσεκτη κίνηση από Rilken, Επίλεκτο, ενώ αντίθετα πιέζεται σημαντικά με απώλειες που ξεπερνούν το 10% ο τίτλος της Βωβός.

Τεχνικά και όσον αφορά το υπόλοιπο της συνεδρίασης, πολλά θα παιχτούν όσον αφορά τον FTSE 20 εάν ξεφύγει από το γνωστό εύρος διακύμανσης των 1.270-1.350 μονάδων, κίνηση που αναμένεται να σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v