Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους, το ΠΑΣΟΚ και τα 10 δισ.!

Πολλοί θεωρούν πως ό,τι είναι καλό για τα δημόσια οικονομικά είναι επίσης καλό και για τη Σοφοκλέους. Αν όμως ρωτούσαν μερικούς ξένους επενδυτές, ίσως άλλαζαν γνώμη.

Η Σοφοκλέους, το ΠΑΣΟΚ και τα 10 δισ.!
Η διαφαινόμενη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να δανειστεί η χώρα ένα ποσό που θα φθάνει ή θα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τις εταιρίες, π.χ. φαρμακευτικές, κατασκευαστικές και άλλες εταιρίες στις οποίες χρωστάνε τα δημόσια νοσοκομεία και το Δημόσιο, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους και σε μικρότερο βαθμό του φετινού δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση είναι επόμενο να προβληματίζει τους επενδυτές στη Σοφοκλέους.

Οι τελευταίοι θα πρέπει να σταθμίσουν από τη μια πλευρά τα θετικά της τόνωσης της ρευστότητας αρκετών επιχειρήσεων σε μια δύσκολη συγκυρία και από την άλλη τη διεύρυνση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Το ερώτημα αφορά κυρίως στο διευρυμένο έλλειμμα που θα προκύψει.

Όσοι όμως προβληματίζονται για τη στάση των επενδυτών και ιδίως των ξένων θα πρέπει να σταθμίσουν ποιο από τα δύο σενάρια που περιγράφονται παρακάτω θα επέλεγαν εκείνοι που επενδύουν στις χρηματιστηριακές αγορές.

Πρώτο σενάριο: Να καταφύγει μια κυβέρνηση σε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα που θα μείωναν γρήγορα το έλλειμμα του προϋπολογισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα πίεζαν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Δεύτερο σενάριο: Να ακολουθήσει πιο ήπια πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής με λιγότερο περιοριστικά μέτρα, που θα μείωνε το κρατικό έλλειμμα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και θα ασκούσε λιγότερη πίεση στο ΑΕΠ.

Το πιθανότερο είναι ότι η πλειονότητα των επενδυτών θα προτιμούσε το πρώτο σενάριο για τον απλούστατο λόγο ότι οι χρηματιστηριακές αγορές προτιμούν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, καθότι φέρνουν αύξηση πωλήσεων και κερδών στις επιχειρήσεις.

Με άλλα λόγια, οι χρηματιστηριακές αγορές προτιμούν τις πιο αναπτυξιακές οικονομικές πολιτικές από τις πιο περιοριστικές και επομένως προτιμούν το δημοσιονομικό έλλειμμα που τις υποστηρίζει.

Φυσικά, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που σχετίζεται με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει παράταση στη χώρα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Άλλο πράγμα είναι παράταση για 2 χρόνια κι άλλο για 3 χρόνια.

Το ακριβώς αντίθετο ισχύει στις αγορές σταθερού εισοδήματος, κυρίως ομόλογα.

Εκεί οι επενδυτές φοβούνται τη δημοσιονομική χαλάρωση που καταλήγει σε μεγάλα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και τάσσονται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των συγκρατημένων ρυθμών ανάπτυξης που δεν αναζωπυρώνουν τον πληθωρισμό.

Ως γνωστόν, οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος εκφράζουν τη δυσφορία τους, διευρύνοντας τα spreads με τα οποία δανείζονται τα κράτη με τα μεγάλα ελλείμματα, ενώ πιέζουν τα spreads όταν διαπιστώνουν πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πρόκειται για δύο ξεχωριστές κατηγορίες επενδυτών που αντιδρούν ενίοτε με διαφορετικό τρόπο στην εφαρμογή της ίδιας δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι δύο κατηγορίες επενδυτών -χρηματιστηριακοί και σταθερού εισοδήματος- θα μπορούσαν να αντιδράσουν με θετικό τρόπο αν η οικονομία αναπτυσσόταν και το δημοσιονομικό έλλειμμα μειωνόταν ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα ο πληθωρισμός παρέμενε υπό έλεγχο.

Όμως, η ελληνική εμπειρία των προηγούμενων έδειξε ότι το ιδανικό σενάριο δεν διαρκεί για πολλά χρόνια, ιδίως αν το κράτος δεν φροντίσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στις καλές εποχές.

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, το πιθανότερο είναι ότι οι επενδυτές στη Σοφοκλέους θα ήταν από αδιάφοροι έως μάλλον ευμενώς διακείμενοι σε πολιτικές αποπληρωμής των πιστωτών του Δημοσίου, ακόμα κι αν μεταφράζονταν σε μεγαλύτερο έλλειμμα.

Την ακριβώς αντίθετη στάση θα περίμενε κάποιος να υιοθετήσουν οι συμμετέχοντες στην αγορά των ομολόγων.

Δύο κατηγορίες επενδυτών, δύο διαφορετικές αντιλήψεις.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v