Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Κλειδί" της τάσης οι τράπεζες

Στις τράπεζες μεταφέρεται η οικονομική αντιπαράθεση των πολιτικών μονομάχων. Κλειδί για την τάση έως τις 2 Οκτωβρίου η στάση των ξένων. Κρίσιμα, τα 21,9 ευρώ για την Εθνική και η στήριξη των 1.295 μονάδων για FΤ20.

Στην… καρδιά του Συστήματος μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση, με τον τραπεζικό κλάδο να καταλαμβάνει σχεδόν ολοκληρωτικά το προσκήνιο. "Βγήκαν μαχαίρια για τα χρέη στις τράπεζες΄΄ σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, "Γιώργο… δεν βγαίνουν οι αριθμοί" διαπιστώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ο οποίος σε άλλο θέμα του αναφέρεται στους "αναλυτές, που δεν φοβούνται μετεκλογικά τις τράπεζες".

Από΄δω το πήγαν, από κει το έφεραν οι εμπλεκόμενες πλευρές στις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήρθε το παιχνίδι, που εδώ και καιρό κατά την εκτίμηση μας θα παιζόταν στον κλάδο-ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Θα επιμείνουμε να εστιάζουμε στον κλάδο, να παρακολουθούμε τον σχετικό δείκτη (ξεκινά από τις 3.236,9 μονάδες) που μετρά οριακές εβδομαδιαίες απώλειες αλλά κρατά ακόμη θετική απόδοση 10,5% σε διάστημα μηνός και να θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση για τα… περαιτέρω την καταγραφή "νέας κορυφής" για τον Δ.ΤΡ και τον Ftse20. Χωρίς την επιβεβαίωση αυτών των δύο συνθηκών το ΧΑ δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει, η ανοδική φορά θα εκφυλιστεί πολύ πριν ξεπεράσει τις 2.600 μονάδες.

Υπό αυτό το πρίσμα επιμένουμε να αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην στάση συγκεκριμένων ξένων οίκων (με πρώτη και καλύτερη την Jp Morgan αλλά και τις Natixis και Goldman Sachs ) που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι να στηρίξουν τον κλάδο. Θα είναι αφελές να θεωρηθεί πως οι ξένοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ποντάρουν-να ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο εάν τη μερίδα του λέοντος των επιλογών τους δεν την είχαν οι τράπεζες. Είτε μας αρέσει είτε όχι.

Για αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον η προσέγγιση των ξένων καθώς "το παιχνίδι με φόντο την 5 η Οκτωβρίου" εστιάζεται στις τράπεζες. Όπως επίσης το χθεσινό θέμα-και πρωτοσέλιδο μάλιστα- του Πρώτου Θέματος (που μαζί με το ΕΘΝΟΣ του ιδίου συγκροτήματος παρουσιάζει τις ευνοικότερες για το ΠαΣοΚ δημοσκοπήσεις). Εκτιμώντας πως τίποτε δεν είναι τυχαίο και ότι το Σύστημα αρχίζει και δένει σιγά-σιγά τις νέες ισορροπίες θα εμμείνουμε στον τραπεζικό κλάδο.
 
Μένει να φανεί εάν η υπέρβαση μπορεί να γίνει πριν ή μετά τις εκλογές. Για αυτό μέχρις ότου αποσαφηνισθούν οι όροι του παιχνιδιού θεωρούμε τις 1.290-1.280 μονάδες έσχατη στήριξη και όριο προειδοποίησης σε ενδεχόμενη διόρθωση και τις 1.275 μονάδες σημείο αναφοράς για ενίσχυση αγοραστκών θέσεων. Εάν μάλιστα επιχειρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες υπέρβαση των 1.275 και εν συνεχεία προσέγγιση των 1.390-1.400 μονάδων τότε το…σκηνικό ενδέχεται να αλλάζει προεκλογικά.

Πρακτικά τα 21,8-21,9 ευρώ θεωρούνται λογική στήριξη για τη μετοχή της Εθνικής και τα 23,10-23,14 αντίσταση για την ίδια περίοδο. Αναλογικά για την Eurobank το εύρος είναι στα 9,1-10,1/10,2 ευρώ με τον όμιλο να… προαλείφεται ως καταλύτης εξελίξεων μετεκλογικά άμεσα είτε έμμεσα. Σε ανάλογο μήκος κύματος πρωτίστως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (δευτερευόντως η Αγροτική), ενώ ρόλο φαίνεται να διεκδικεί και η Πειραιώς.

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX στη Φραγκφούρτη παρέπεμπαν σε οριακή διόρθωση, που σε επίπεδο Ftse20 θα μπορούσε να αντιστοιχεί με επιβεβαίωση (ή όχι) των 1.295 μονάδων, δηλαδή των χαμηλών της 14 ης Σεπτεμβρίου. Και βλέπουμε, καθώς γύρω στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) οι αμερικανοί περιμένουν (και λογικά ποντάρουν) στην ανακοίνωση σημαντικών δεικτών και οικονομικών νέων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v