Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνωστισμός πωλητών σε "κρατικόχαρτα"

Κυριότερο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης η μικρή ή μεγαλύτερη πίεση που υπέστησαν οι τιμές των εταιρειών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, από το ΤΤ και Αγροτική, έως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ΟΛΠ. Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και εναλλαγές προσήμων είχε το μενού της σημερινής συνεδρίασης, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, σε μία εικόνα με πολλές ομοιότητες με αυτή των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Σαν κυριότερο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης η μικρή ή μεγαλύτερη πίεση που υπέστησαν οι τιμές των εταιρειών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, όπως: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-1,23%), Αγροτική Τράπεζα (-0,62%), ΟΠΑΠ (-4,19%), ΔΕΗ (-3,64%), ΟΛΠ (-1,20%), ΟΛΘ (-1,76%), ΕΥΔΑΠ (-2,01%) και ΕΥΑΘ (-3,15%).

Μάλλον μοιρασμένη η εικόνα στον FTSE. Τα μεγαλύτερα κέρδη για Motor Oil (+4,57%), Eurobank (+2,39%) και Ελληνικά Πετρέλαια (+3,54%). Αξιοσημείωτα κέρδη για Τιτάνα και Τράπεζας Κύπρου, θετική μεταβολή για Coca-Cola, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τράπεζας Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Εθνικής Τράπεζας.

Αντίθετα και πλην των κρατικών τίτλων με απώλειες μεγαλύτερες του 1% οι Intralot, Alpha Bank, MPB και αρνητικό τελικό πρόσημο για Βιοχάλκο και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και έφθασε μέχρι τις 2574,9 μονάδες (10.36), όμως σταδιακά χάθηκαν τα λίγα αρχικά κέρδη και ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 2535,09 μονάδες (11.41), ενώ από εκεί και πέρα περιορίστηκε σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και εναλλαγές προσήμων, για να κλείσει τελικά στις 2547,47 μονάδες με απώλειες 0,10%, ενώ ο τζίρος σταθερά αξιοσημείωτος έφθασε τα 237 εκατ. από τα οποία τα 21,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 110 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών και 18 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 12%.

Στις προτιμήσεις των αγοραστών μεταξύ άλλων και οι Cyclon, Axon, Frigoglass, Revoil, Ελβάλ, Σφακιανάκης, Βωβός, ΣΙΔΜΑ, Νηρέας, Σελόντα κ.λ.π.

Ασφαλώς οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται ότι σαν σήμερα και ακριβώς πριν δέκα χρόνια ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. “είδε” τα ιστορικά υψηλά του στις 6355,04 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά στην συνεδρίαση της 17/9/1999 είχε φθάσει μέχρι τις 6484,38 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο είναι το “παιχνίδι της απληστίας και του φόβου” αναφέρει παλαιό χρηματιστηριακό ρητό και έτσι από την υπερβολή του 1999 η Αγορά προσγειώθηκε στην επιφυλακτικότητα και βέβαια στην σημαντικότατη αλλαγή “ποιότητας παικτών”. Τότε τον πρώτο λόγο είχαν οι κωδικοί λιανικής που συνέρρεαν κατά χιλιάδες με την ελπίδα του εύκολου κέρδους, σήμερα κλίμα και διαθέσεις διαμορφώνουν τα ξένα χαρτοφυλάκια και οι “εισαγόμενες” εκθέσεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτών επενδυτών έχει αποσυρθεί επιδεικτικά από το Χ.Α. (είτε γιατί δεν έχει την αγοραστική δύναμη, είτε γιατί δεν θέλει να συμμετέχει σε μία Αγορά που ανεβαίνει με μικρό αριθμό τίτλων και πέφτει με το σύνολο του ταμπλό) και όσοι traders απέμειναν να ασχολούνται φαίνεται να τους απασχολεί περισσότερο η εμπορευσιμότητα των τίτλων (προκειμένου να επιτυγχάνονται σχετικά εύκολα επιβίβαση και αποβίβαση) και λιγότερο τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών.

Για τους εγχώριους θεσμικούς ούτε λόγος, απλά γιατί θα συνεχίσουν να προσπαθούν να “μαντέψουν” την επόμενη κίνηση των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων.

Τεχνικά ένας σημαντικός αριθμός Δεικτοβαρών τίτλων δείχνει “ίχνη κοπώσεως”, όμως “ασφαλέστερα” συμπεράσματα ενδέχεται να εξαχθούν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, όταν οι Αγορές θα έχουν “απαλλαχθεί” από το “άγχος” της τριπλής λήξης των συμβολαίων Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση ίσως το πλέον θετικό σενάριο θα ήταν αυτό της πλάγιας κίνησης με σχετική μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, μέχρι το διεθνές κλίμα δώσει το έναυσμα για κίνηση σε ψηλότερα επίπεδα και όσο συνεχίζεται ο “υποσιτισμός” από εγχώριες ειδήσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τεχνικά η Αγορά εμφανίζει καθοδικές αποκλίσεις, σημάδι το οποίο προηγείται κάποιας διόρθωσης και το οποίο χρήζει κάποιας διαχειριστικής αξιολόγησης σε ότι αφορά το βαθμό έκθεσης, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης. Η επίτευξη νέων υψηλών έτους πιθανότατα να ενεργοποιήσει περισσότερο τα αντανακλαστικά των πωλητών φαινόμενο το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στην συναλλακτική δραστηριότητα. Παραμένουμε πολύ επιφυλακτικοί πλέον αναμένοντας την διόρθωση πριν από οποιαδήποτε κίνηση τοποθετήσεων κατοχυρώνοντας εκ νέου ρευστότητα, ειδικά σε μετοχές του FTSE, τονίζει η ΑΧΕ.

Δύσκολη η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη λόγω επερχόμενου triple witching λέει ο Στρ. Πολυχρονέας από το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec που επισημαίνει κόπωση με εναλλασσόμενους στους Δεικτοβαρείς τίτλους. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την Solidus η εικόνα του Χ.Α. δίνει τον πρώτο λόγο στο διεθνές κλίμα που θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις και στην Σοφοκλέους. Τεχνικά παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2554 μονάδων με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στην ζώνη 2593 – 2608.

Μικρή διόρθωση μετά την λήξη των Παραγώγων “βλέπει” ο Κώστας Βέργος. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι η όποια διόρθωση δεν θα έχει μάκρος και βάθος καθώς στις 24-25 τρέχοντος είναι η σύνοδος της G20 που αναμένεται να αποφασίσει νέα μέτρα για τις Αγορές και αυτά να σηματοδοτήσουν τον επόμενο κύκλο ανόδου. Σύμφωνα με τον κ. Βέργο παραμένει δύσκολη η σημαντική μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για “επενδυτικές ευκαιρίες” στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια απέχουν επιδεικτικά από την Αγορά. Επίσης σύμφωνα με τον αναλυτή της Κύκλος, το 2010 μπορεί να αποδειχθεί η χρονιά των εμπορευμάτων και του χρυσού.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (400000 Κύπρου, 16000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2982), Alpha Bank (1928), ΟΤΕ (6932), Ταχ. Ταμιευτήριο (1947), ΟΠΑΠ (2670), MPB (8028), Ιντρακόμ (1662), Eurobank (1828), Πειραιώς (1966), ΔΕΗ (522), MIG (2005), Ελλάκτωρ (2494), Intralot (815), Κύπρου (2388), Motor Oil (393), Μυτιληναίος (3375), ΕΧΑΕ (123), Τιτάν (131), Αγροτική (2021), Σιδενόρ (367), Βιοχάλκο (230), Μέτκα (178), ΓΕΚ (1634), Ελ. Πετρέλαια (418).

Ας σημειωθούν τα 7364 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Σεπτεμβρίου που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 17/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alapis 100000 τεμ., Κύπρου 210000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Κύπρου 5134 τεμ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v