Ανακατάληψη του "οχυρού" των 2.500 μονάδων

Με τα "βαρέα άρματα" της αγοράς και επικεφαλής την Eurobank (+5,7%), η επιχείρηση ανακατάληψης του ψυχολογικού ορίου των 2500 μονάδων στέφθηκε από επιτυχία. Ισχυρά κέρδη για MPB, Intralot, Alpha, ΟΠΑΠ.

Σύσσωμος ο FTSE (πλην Ελ. Πετρελαίων) με θετικό πρόσημο και έχοντας επικεφαλής τον τίτλο της Eurobank (μετά την έκθεση της JP Morgan με σύσταση “overweight” και τιμή – στόχο τα 16,00 ευρώ), οδήγησε τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 2500 μονάδων.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Alpha Bank, MPB και ΟΤΕ, ενώ η πρώτη πεντάδα στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική (13,57 δισ), Coca-Cola (6,14 δισ), ΟΠΑΠ (6 δισ), ΟΤΕ (5,56 δισ), Eurobank (5,2 δισ)

Επίσης ας σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής (13,57 δισ) ισοδυναμεί (παρά κάτι) με την κεφαλαιοποίηση των τριών επόμενων σε κεφαλαιοποίηση Τραπεζών δηλαδή Eurobank (5,2 δισ), Alpha Bank (4,84 δισ) και Πειραιώς (3,77 δισ)

Τα βασανιστικά ερωτήματα παραμένουν εύλογα, όπως ακόμα και αν τα διεθνή χρηματιστήρια επιμένουν στην πλαγιοανοδική τους κίνηση, γιατί να ακολουθήσει η Σοφοκλέους όταν όλοι ανεξαιρέτως παραδέχονται ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη; Σε μία τέτοια περίπτωση τα ξένα χαρτοφυλάκια γιατί συνεχίζουν να τοποθετούνται, ενώ στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε να τηρούν στάση αναμονής;

Ο καιρός γαρ εγγύς και σε κάθε περίπτωση οψόμεθα …

Όμως και οι απαισιόδοξοι έχουν επιχειρήματα και μάλιστα απόλυτα λογικοφανή. Έτσι η απαισιόδοξη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν στο διηνεκές οι τονωτικές οικονομικές ενέσεις εκ μέρους των κεντρικών αρχών. Συνεπώς με δεδομένα τα άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα και την διαφαινόμενη αδυναμία επίλυσής τους, αργά η γρήγορα το χρηματιστηριακό ράλι θα προσγειωθεί στην σκληρή πραγματικότητα και οι επενδυτές θα στραφούν στις λεγόμενες πραγματικές αξίες.

Αντίθετα οι υπέρμαχοι των μετοχών υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν φαίνεται κάποια αιτία που θα ανακόψει τον ανηφορικό δρόμο των χρηματιστηρίων, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως είναι επί θύραις οι αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχής από τις εισηγμένες εταιρείες στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως η Κίνα θα οδηγήσουν την διεθνή οικονομία στην οδό ανάκαμψης.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί, όμως οι διακυμάνσεις θα είναι περιορισμένου εύρους, ενώ η κατεύθυνση του Χ.Α. θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία των διεθνών Αγορών.

Οι ανοδικές συνεδριάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες πωλήσεων και αύξησης ρευστότητας τηρουμένων των αβεβαιοτήτων που βρίσκονται σε ισχύ και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό επιτείνουν την στάση αναμονής των ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται σημαντικά υπ΄ όψιν η ρηχότητα της Αγοράς σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σχεδόν εντυπωσιασμένος με την εικόνα των διεθνών Αγορών δηλώνει ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Fiance εστιάζει την προσοχή του στον Γερμανικό δείκτη DAX που “φλερτάρει” και δείχνει να “έχει” την ισχυρή περιοχή αντίστασης των 5.628 μονάδων. Επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών τότε θα επιφέρει έντονη κίνηση διαφυγής βάζοντας ως στόχο το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων.

Αντίθετα προβληματισμένος δηλώνει για την σχετική επιφυλακτικότητα που συνεχίζει να επικρατεί στην Ελληνική Αγορά και ιδιαίτερα στον τίτλο της Εθνικής. Τεχνικά η μετοχή “της μεγάλης μας φίλης” έχει ζητούμενο την επιστροφή σε κλεισίματα υψηλότερα των 23,00 ευρώ, κάτι που θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 25,00 ευρώ. Αντίθετα σύμφωνα με την Fortius καλύτερη διαγραμματική απεικόνιση παρουσιάζει ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου που “απειλεί” με κλείσιμο υψηλότερα των 5,00 ευρώ, κάτι που θα δώσει το έναυσμα για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 5,50 ευρώ.

Το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει θετικό και μάλιστα να ενδέχεται να γίνει ακόμα θετικότερο σε περίπτωση που ο S&P 500 διασπάσει την ζώνη αντίστασης των 1053 με 1075 μονάδων, καθώς ακολουθεί αυτή των 1121 μονάδων, τονίζει ο Στρ. Πολυχρονέας από τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Προς το θετικό σενάριο στο εξωτερικό συνάδουν επίσης η άνοδος της κινητικότητας στον τομέα των συγχωνεύσεων & εξαγορών, αλλά και οι αναβαθμίσεις των εταιρειών για τα μεγέθη του 3μήνου που διανύουμε ή για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο το ελληνικό χρηματιστήριο μένει να αποδείξει αν στη συνέχεια θα έχει θετική ή αρνητική συσχέτιση με τις ξένες αγορές, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, διερωτάται ο αναλυτής της Solidus.

Συνεδριάσεις μεταβλητότητας στον απόηχο των διεθνών Αγορών βλέπει ο Δημήτρης Μέξης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ θεωρεί ότι σε πιθανή σταθεροποίηση των διεθνών Αγορών δεν αποκλείεται τα ξένα χαρτοφυλάκια να μετακυλίσουν ρευστότητα σε περισσότερο Περιφερειακές Αγορές.

Η Αγορά δείχνει διχασμένη, καθώς οι ξένοι θεσμικοί αναζητούν “εναγωνίως” μετοχικά πακέτα σε Ελληνικές εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ οι Έλληνες θεσμικοί προβληματίζονται για τις επιπτώσεις των επερχόμενων εκλογών και του απότομου της ανόδου εν μέσω οικονομικής κρίσης, επισημαίνει ο Κώστα Βέργος υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο σταυροδρόμι αυτό προσδοκιών και φόβου, όπου το 98% των επενδυτών απέχει, είναι μεγάλο το δίλημμα αν η άνοδος θα συνεχιστεί. Καθώς από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες οι απώλειες για κάποιες εταιρείες είναι συγκεκριμένες, όχι όμως τα οφέλη, εκτιμάται ότι οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις των εκλογών θα αποτιμηθούν στο επόμενο διάστημα. Πάντως, η όποια, διόρθωση δεν αναμένεται να πάρει έκταση εκτός αν υπάρξει αξιόλογη διορθωτική κίνηση στις ξένες χρηματιστηριακές Αγορές.

Από τις μετοχές του 20αρη με αρνητικό πρόσημο μόνο τα Ελ. Πετρέλαια (-0,27%), ενώ με αγοραστές έκλεισαν μόνο οι Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Αγροτική Τράπεζα και MIG.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Intralot (+6,11%), Eurobank (+5,7%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 4% οι Alpha Bank, MPB και του 3% οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Αγροτική και Coca-Cola. Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Εθνική, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Motor Oil, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2538,93 μονάδες (16.25) και έκλεισε τελικά στις 2531,94 με κέρδη 2,59%, ενώ ο τζίρος σαφώς ανεβασμένος πλησίασε τα 236 εκατ. από τα οποία τα 44,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές λόγω και του placement των 515199 μετοχών της Εθνικής στα 21,40 ευρώ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 164 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών, όμως ή έλλειψη διάθεσης για ακραίες ημερήσιες μεταβολές επέτρεψε μόλις σε 12 τίτλους να γράψουν κέρδη από 7 έως 10%.

Μεταξύ των ημερήσιων πρωταγωνιστών και οι Intrakat, Alapis, Proton Bank, Fourlis, Ελγέκα, Ιντρακόμ, ΣΙΔΜΑ, Ικτίνος, Μινωικές κ.λ.π.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (89600 Πειραιώς, 30600 Εθνική, 20000 ΟΠΑΠ, 5400 Frigoglass, 200000 Alapis, 100000 Αγροτική, 7000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3067), Alpha Bank (795), ΟΤΕ (4461), Ταχ. Ταμιευτήριο (1229), ΟΠΑΠ (1722), MPB (5358), Ιντρακόμ (2834), Eurobank (1119), Πειραιώς (2206), ΔΕΗ (690), MIG (740), Ελλάκτωρ (2849), Intralot (1114), Κύπρου (2295), Motor Oil (140), Μυτιληναίος (2142), ΕΧΑΕ (106), Τιτάν (206), Αγροτική (1054), Σιδενόρ (283), Coca-Cola (142), Ελ. Πετρέλαια (218), Βιοχάλκο (294), Μέτκα (555), ΓΕΚ (4974).

Ας σημειωθούν τα 17886 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Σεπτεμβρίου που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 15/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alapis 100000 τεμ., Alpha Bank 30000 τεμ., MPB 40000 τεμ

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank 223108 τεμ., Εθνική 10000 τεμ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v