Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καλοβλέπουν" τις τράπεζες οι ξένοι

Πάνω από τις 2.500 μονάδες η Σοφοκλέους με έξωθεν αρωγή και υπεραπόδοση για τράπεζες, με αιχμή την Eurobank που ενισχύεται 5,7%. Κέρδη για Alpha (2,6%), Εθνική (1,15%). Σε θετικό έδαφος 140-145 εισηγμένες, μέτριες συναλλαγές.

Σε μέτριων συναλλαγών αντίδραση εξελίσσεται μέχρι στιγμής η συνεδρίαση. Με τον Γενικό Δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας των 2.496 μονάδων αλλά χωρίς να έχει "κατακτηθεί κορυφή" πάνω από τις 2.500 μονάδες.

Με αιχμή, όπως συμβαίνει συνήθως, τις τράπεζες και οδηγό σήμερα την Eurobank ο FTSE 20 αντιδρά προς τις 1.310 και ο κλαδικός δείκτης στις 3.182 μονάδες.

Σύνθετη, χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς, την αντίδραση της Eurobank , που ενδοσυνεδριακά έφτασε τα 9,73 ευρώ με την υπερθετική έκθεση της JP Morgan να αναδεικνύεται σε καθοριστικό καταλύτη αυτής της κίνησης.

Βέβαια, στοχοθετώντας ο ξένος οίκος τα 16 (από τα 9 ευρώ) αφήνει ένα περιθώριο θεωρητικής βελτίωσης που προσεγγίζει το 80% σε απόλυτο ποσοστό κάτι που εξηγεί την σπουδή των αγοραστών από την αρχή της συνεδρίασης.

Όμως, οι ίδιες πηγές θεωρούν πως μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αυτή η κίνηση της JP Morgan δεδομένης μάλιστα της συγκυρίας.

Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες ημέρες να εκτεθούν και άλλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι σε μία προσπάθεια τους να πιάσουν θέσεις στον τραπεζικό κλάδο και να διαμορφώσουν κλίμα εν όψει των μετεκλογικών ισορροπιών, που θα διαμορφωθούν από τις 5/10 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της JP Moragn με την Eurobank προεξοφλείται, πως αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου παιχνιδιού των ξένων με ομίλους του κλάδου, τη νέα κυβέρνηση και των νέων συμφωνιών, που θα προκύψουν συν τω χρόνω. Business as usual, όπως θα έλεγαν οι ξενόγλωσσοι φίλοι μας.

Με αυτά, όμως, η αγορά αντιδρά, μία μέρα μετά το χθεσινό άδειασμα, επιτείνοντας τη μεταβλητότητα και την ταχύτητα με την οποία κινούνται πλέον οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 21,96 ευρώ, η Alpha Bank στα 11,42 ευρώ, η Popular στα 2,41, η Τράπεζα Κύπρου στα 4,90, η Τράπεζα Πειραιώς στα 11,21 και το ΤΤ στα 4,81 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 3 προς 1 με 140-145 μετοχές να κινούνται ανοδικά.

Μετοχές εταιρειών, που αποτελούν σηματωρούς της περιόδου αντιδρούν και σήμερα υψηλότερα δίνοντας το απαραίτητο χρώμα στην ελληνική αγορά, που κινείται περισσότερο στο ρυθμό των εκλογών παρά στις επιφυλάξεις, που εκφράζονται και πάλι για την παγκόσμιο οικονομία.

Στα 1,83 ευρώ η μετοχή της Ιντρακόμ, στα 1,70 της Hellas On Line, στα 4,76 της Intralot.

Κατά 4,6% υψηλότερα η μετοχή των Μινωικών, καθώς ο όμιλος Grimaldi ενισχύει τη θέση του (υπολογίζεται πλέον στο 86% του μ.κ ), στα 0,50 του Χατζηιωάννου, με συνολικότερη αντίδραση οι θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στα 0,81 ευρώ η Σέλμαν (με θεαματικό γύρισμα από τα 0,71 στα 0,82 ευρώ) αλλά και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Για τη συνέχεια καλοδεχούμενο θεωρείται το ενδεχόμενο υπέρβασης των 2.500 μονάδων, έστω και ενδοσυνεδριακά, καθώς τράπεζες και Eurobank φαίνεται να έχουν πάρει και πάλι πάνω τους την αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v