Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άμυνες από Eurobank, Πειραιώς στο ΧΑ

Κεφάλι παίρνει η Eurobank (1,46%) στην προσπάθεια της ανοδικής αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου. Προσεκτικές κινήσεις από τους παίκτες στα επίπεδα των 2.540 μονάδων. Πτώση για ΟΠΑΠ (2,84%), ΔΕΗ (1,4%), ΟΤΕ (1,3%).

Συντηρείται αλλά σαφώς ηπιότερα η ανοδική φορά της αγοράς με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά μέχρι τα υψηλά των 2.575 και τον Ftse 20 έως τις 1.352 μονάδες.

Κίνηση, που επιχειρείται με συναλλαγές 29-30 εκατομμυρίων ευρώ αυξημένη, όμως, συναλλακτικότητα μετοχών μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στοιχείο, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με το ότι ο 20άρης παρά την αρχική αντίδραση του δεν έχει ξεπεράσει-ακόμη- το χθεσινό υψηλό των 1.357 μονάδων. Επιμένουμε στην παρακολούθηση του συγκεκριμένου δείκτη, καθώς από τις τράπεζες αντιδρούν η Πειραιώς στα 11,65, η Εθνική στα 22,24, η Κύπρου στα 5 ευρώ, αλλά και η Eurobank στα 9,86, η Marfin Popular στα 2,53 ευρώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 4,90 ευρώ.

Μάλλον μεικτή η μέχρι τώρα κίνηση των τραπεζών, ενώ από τις υπόλοιπες του Ftse 20 ο Μυτιληναίος περνά στα 6,05 ευρώ, η τα 17 και η Μότορ Οιλ προσεγγίζει τα 11 ευρώ. Μέχρι τώρα για αρκετές μετοχές (πλην τραπεζών) αυτής της κατηγορίας παρατηρείται αξιόλογη κινητικότητα σε Βωβό, Μετκα, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Τιτάν, Intralot, Frigoglass, ΕΧΑΕ και άλλων περιπτώσεων ενδεικτικών ενός ενδιαφέροντος που υπάρχει από ισχυρούς κύκλους της αγοράς.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει στο περίπου 2 προς 1, αλλά με μέτριες συναλλαγές για τίτλους εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Κατά την εκτίμηση μας η συγκρατημένη επιφυλακτικότητα, που παρατηρείται μεταξύ ορισμένων επενδυτικών ομάδων και παραγόντων της αγοράς θεωρείται δικαιολογημένη.

Οσο θα μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι η δυναμική αντίδρασης των τραπεζικών μετοχών του Ftse 20, προφανώς και του ίδιου του δείκτη τα "χτυπήματα" σε μετοχές σηματωρούς θα είναι πολύ προσεκτικά και εξειδικευμένα.

Εάν σε αυτή τη φάση της αγοράς την διαφαινόμενη… αδυναμία της Εθνικής να ηγηθεί μίας κίνησης προς τις 1.375 μονάδες μπορεί να την… υποκαταστήσει για παράδειγμα η Eurobank μένει να φανεί στη συνέχεια.

Κατά την εκτίμηση μας, μετά μάλιστα και την ανάλυση-προτροπή της J P Morgan, το…. παιχνίδι μεταξύ των δύο ισχυρότερων ομίλων αρχίζει και αποκτά και άλλη χροιά πέραν της καθαρά τραπεζικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v