Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η νέα άνοδος περνά από τις τράπεζες

Δέκα χρόνια μετά τα υψηλά της 17/09/99, το ΧΑ βρίσκεται και πάλι σε μία κορυφή, αυτή τη φορά για το 2009. Περιμένουμε πειστική αντίδραση των τραπεζών του 20άρη για να βεβαιωθούμε για το ενδεχόμενο συνέχισης της ανόδου.

Δέκα χρόνια μετά την κορύφωση σε ιστορικά υψηλά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών-τότε- η αγορά μας…γιορτάζει-κατά κάποιον τρόπο- με μία "κορυφή έτους" για τον Γενικό Δείκτη.

17 Σεπτεμβρίου 1999-17 Σεπτεμβρίου 2009 και είναι κατ΄αρχήν καλό, που το πέρασμα αυτής της δεκαετίας μας βρίσκει όρθιους στα πόδια μας, υγιείς και όσον αφορά στα των αγορών θέλω να πιστεύω σοφότερους.

Πράγματι η χθεσινή "κορύφωση" για τον Γενικό Δείκτη, όπως σημειώνει και ο συν- Παγκρατιώτης Θανάσης Σταυρόπουλος, επιτεύχθηκε κυρίως με την υπεραντίδραση "μη τραπεζικών μετοχών" του FTSE 20. Μάλιστα ο συγκεκριμένος δείκτης υπολείπεται ακόμη της κορυφής των 1.374 μονάδων και των δύο "παράπλευρων υψηλών" στις 1.360-1.365 μονάδες που σημειώθηκαν στο τριήμερο 25-27/8.

Η στήλη προφανώς και θεωρεί ενθαρρυντικά τα χθεσινά μηνύματα της αγοράς (άλλωστε η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την προσυνεδρίαση της 15/9 με τον εύγλωττο τίτλο "Ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίδρασης στο ΧΑ") ωστόσο επαυξάνει τον βαθμό ετοιμότητας και επιφυλακής λόγω της φθίνουσας τάσης που καταγράφηκε για τον FTSE 20 προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Υψηλό χθες για τον δείκτη οι 1.357 και τελική τιμή περί τις 20 μονάδες χαμηλότερα είναι στοιχεία που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.

Πρακτικά θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση των αγοραστικών θέσεων μας την υπέρβαση των 1.375 μονάδων και για να αισθανθούμε ασφαλέστερη η πειστική ανοδική διάσπαση των 1.390 μονάδων.

Μόνο, το σημειώνουμε για να μην παρεξηγούμεθα, μόνο σε αυτή την περίπτωση θα θεωρήσουμε πως έχουμε περισσότερες ενδείξεις για να μειώσουμε τη ρευστότητα μας προκειμένου να ακολουθήσουμε μία πιθανότατη ακραία ανοδική κίνηση.

Θα επιμείνουμε σε αυτό το ενδεχόμενο, που θα πρέπει να υλοποιηθεί –κακά τα ψέματα- μέσω τραπεζών και δη της Εθνικής.

Οσο η Εθνική Τράπεζα δεν μας δίνει σήμα υπέρβασης των 23,90 και των διπλών κορυφών στα 24,20-24,17 ευρώ (27-28/8) θα ακολουθούμε μετρημένα την αγορά.

Σε αυτή την εξαιρετικά ιδιαίτερη περίοδο για το ΧΑ, θεωρούμε απαραίτητη προυπόθεση για την παραμονή μας στο παιχνίδι τη συντήρηση του FTSE 20 υψηλότερα των 1.305-1.320 μονάδων και ένδειξη κινδύνου-αποχώρησης ενδεχόμενη πειστική διόρθωση χαμηλότερα των 1.280-1.290 μονάδων.

Αυτή είναι η εκτίμηση μας και σε αυτήν εμμένουμε, ακόμη και εάν δεν γινόμαστε ευχάριστοι για την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων φίλων μας.

Θέλουμε προσέγγιση των 1.375 για να πούμε ότι η τάση συντηρείται και πειστική ανοδική διάσπαση των 1.390 μονάδων για να βεβαιωθούμε πως αυτό το κύμα, που απλώνεται από την περίοδο του πρώτου 10ημέρου του Ιουλίου είναι αυτό, που μπορεί να φέρει το ΧΑ πάνω από τις 2.600 μονάδες.

Σε αυτή την περίπτωση, βεβαίως και θα αναθεωρήσουμε την εκτίμηση μας μέχρι τη συνεδρίαση της 2/10 προφανώς και θα αυξήσουμε τις αγοραστικές μας θέσεις, πιθανότατα θα ποντάρουμε στην πιθανότητα προσέγγισης για παράδειγμα των 26,5-27 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Όμως, ας μας επιτραπεί μέχρις ότου έχουμε περισσότερες ενθαρρυντικές ενδείξεις για το "τραπεζικό κομμάτι" του FTSE 20, να ενθυμούμεθα τι γινόταν στο τότε ΧΑΑ δέκα χρόνια πριν.

Επειδή πιστεύουμε, πως από τα λάθη και τα παθήματα μας θα πρέπει να γινόμαστε σοφότεροι και ταπεινότεροι. Και νομίζω, ότι κάτι τέτοιο ισχύει για πολλούς από τους καθημερινούς φίλους μας που βρισκόμασταν αυτή την πολυτάραχη 10ετία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v