Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στενό "πρεσάρισμα" στους οίκους αξιολόγησης

Επιτέλους οι κρίνοντες γίνονται κρινόμενοι και καθίστανται υπόλογοι των πράξεών τους.
Το καθεστώς λειτουργίας των περίφημων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επανεξετάζεται εκ βάθρων.

Στενό πρεσάρισμα στους οίκους αξιολόγησης
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ε, ναι λοιπόν, υπάρχει Θεός.

Επιτέλους, οι κρίνοντες γίνονται κρινόμενοι και καθίστανται υπόλογοι των πράξεών τους.

Το καθεστώς λειτουργίας των περίφημων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όπως η Moody’s Investors Service, η Standard & Poor’s και η Fitch Ratings, από τα χείλη των οποίων κρέμονται οι κυβερνήσεις, τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της υφηλίου όταν επιθυμούν να προχωρήσουν σε κάποια έντοκη έκδοση χρέους, επιτέλους επανεξετάζεται.

Έναυσμα για τη διαδικασία αυτή αποτέλεσε η εκκωφαντική αναντιστοιχία μεταξύ των υψηλών αξιολογήσεων ("ΑΑΑ") που είχαν εκδώσει εταιρίες όπως αυτές για τιτλοποιήσεις που τελικά αποδείχθηκαν… τοξικές και συνέβαλαν στη δημιουργία της subprime.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ξεκινά σήμερα στη Ουάσιγκτον δημόσια διαβούλευση επί πακέτου προτάσεων, τυχόν υιοθέτηση του οποίου θα σημάνει την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας των εταιριών του κλάδου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται διαφάνεια στη λειτουργία του και αφετέρου να υπάρχει δυνατότητα οι εταιρίες που τον απαρτίζουν να είναι υπόλογες σε περίπτωση εσφαλμένων αξιολογήσεων.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι η εξάλειψη πρόβλεψης του νόμου, βάσει της οποίας χρηματοοικονομικοί οίκοι, οι οποίοι προχωρούν στην αγορά έντοκου χρέους (κρατικού ή ιδιωτικού), πρέπει να το επιλέγουν μόνο κατόπιν σχετικής αξιολόγησης από μία εκ των εταιριών του κλάδου.

Η πρόβλεψη αυτή, επισημαίνει ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, κ. Μπάρνεϊ Φρανκ, αποθαρρύνει τους αγοραστές από τη διενέργεια της δικής τους ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τον εκδότη του χρέους αυτού.

Ακόμη, θα επανεξεταστεί το καθεστώς λειτουργίας των οίκων αυτών, καθώς βάσει των υφιστάμενων κανόνων οι εκδότες του χρέους είναι εκείνοι που αμείβουν τους οίκους αξιολόγησης για τα προϊόντα τους, δημιουργώντας συνθήκες ασυμβίβαστου.

Εάν, για παράδειγμα, μια τράπεζα είναι ταυτόχρονα το αντικείμενο της αξιολόγησης αλλά και ο εντολέας για τη διενέργεια της αξιολόγησης αυτής, τότε ο εντολοδόχος "αξιολογητής" είναι και… υπάλληλος της τράπεζας, γεγονός που ενδεχομένως επηρεάζει ή και μειώνει την αξιοπιστία του.

Τέλος, στο πακέτο των προτάσεων που τίθενται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση συμπεριλαμβάνεται και πρόβλεψη βάσει της οποίας τα στελέχη των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα είναι υπόλογα σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι οι αξιολογήσεις τους βασίστηκαν σε εσφαλμένα στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, τα στελέχη αυτά θα είναι ανοιχτά και σε αστικά ή και ποινικά μέτρα από το επενδυτικό κοινό που τοποθετήθηκε επί των προϊόντων που αξιολόγησαν…

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v