Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις τράπεζες το "κλειδί" για νέα υψηλά

Σε προεκλογικό ρυθμό…χορεύει το ΧΑ, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ακολουθήσει τις ξένες αγορές στην καταγραφή νέων υψηλών. Κλειδί οι θέσεις των ξένων για τις τράπεζες, μετά το χθεσινό…κρούσμα JP Morgan-Eurobank.

Αλλη μία ειδικών συνθηκών συνεδρίαση βρήκε χθες τον Γενικό Δείκτη στις 2.531,9 και τον Ftse20 στις 1.332,7 μονάδες. Η ταχύτατη ανατροπή του σκηνικού από ημέρα σε ημέρα αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ΧΑ, αυτή την περίοδο με ταχύτατες εναλλαγές θέσεων και συνεχόμενα…πονταρίσματα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Πρακτικά η ταχύτητα του παιχνιδιού υποχρεώνει ειδικά τους βραχυπρόθεσμους παίκτες σε διαδοχικές λήψεις θέσεων αγοράς-πώλησης ακόμη και στη διάρκεια της ημέρας. Κάτι που σχετίζει την τάση λιγότερο με τις διεθνείς εξελίξεις και περισσότερο με τις πολιτικές στην εγχώριο αγορά.

Συνεχείς και οι αφορμές για ανοδικές αντιδράσεις ή διορθώσεις σε ρυθμό μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαι8κό ή αυτόν της Wall, όπου πάντως έχει επανέλθει η ανοδική φορά των δεικτών. Το θετικό είναι, πως το "γύρισμα" του ΧΑ ήρθε χθες με συνακόλουθη την αντίδραση της Wall τη διαμόρφωση του Dow Jones στις 9.683,4 (0,59%) και του S&P 500 στις 1.052,6 μονάδες (0,31%). Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε αρχική αντίδραση κατά 0,4% προς τις 5.643 μονάδες.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά για το ΧΑ παρά την προσπάθεια καταγραφής "νέων υψηλών" για ΓΔ και Ftse20, σε μία προσπάθεια να συγκλίνει το ελληνικό χρηματιστήριο με τα ξένα. Θα φανεί, καθώς η χθεσινή υπερθετική θέση της JP Morgan για την Eurobank ανέβασε (για λόγους που γνωρίζει προφανώς ο ξένος οίκος καλύτερα από τον καθένα) ούτε τυχαία ούτε ασύμπτωτη μπορεί να θεωρηθεί.

Και το ερώτημα που εύλογα τέθηκε χθες από τραπεζικούς κύκλους αφορά στο κατά πόσον η θεαματική (μιλάμε για…80% υψηλότερη στόχευση που σε μέγεθος αποτίμησης αντιστοιχεί σε 3,8-4 δισ. ευρώ!) κίνηση της διορατικής JP Morgan για την τράπεζα μπορεί να αφορά αναλογικά και κάποιες άλλες ελληνικές τράπεζες τη στιγμή, που η Standard & Poors εκτιμά, πως η Ελλάδα βρίσκεται στο…χείλος του γκρεμνού..

Ομολογουμένως ενδιαφέρουσες καταστάσεις για εμάς τους θνητούς μικροεπενδυτές. Μένει να αποτυπωθεί λοιπόν αυτή η αναθεώρηση της εκτίμησης, οι αντικρουόμενες αναλύσεις (και προφανώς συμφέροντα των ξένων) στον τραπεζικό κλάδο, με τον δείκτη να ξεκινά σήμερα από τις 3.232, 7 μονάδες.

Με αυτή την υπόθεση παρακολουθούμε τη συνολικότερη συμπεριφορά μετοχών του 20άρη, ειδικότερα όσων κυμαίνονται ή…φλερτάρουν με νέα υψηλά καθώς στο ενδεχόμενο υπεραπόδοσης κάποιων εξ αυτών ανάλογη τάση εκτιμάται, πως θα διαμορφωθεί σε ένα ευρύτερο μέρος του…ταμπλώ.

Και από αυτή την άποψη το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον εάν μάλιστα ο Ftse20 επιχειρηθεί να διασπάσει ανοδικά τις 1.350 ενδυναμώνοντας έτσι την φορά επαναπροσέγγισης των 1.374 μονάδων.

Στην τελευταία περίπτωση, εάν πράγματι επαληθευθεί τότε ενδέχεται να απαιτείται επανασχεδιασμός της βραχυπρόθεσμης τακτικής μας εν όψει μίας επόμενης πιθανής ανοδικής κίνησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v