Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπίες με το βλέμμα στα αυριανά παράγωγα

Στις 2.550 ισορροπεί το ΧΑ, με Eurobank, Tράπεζα Πειραιώς να διασώζουν το κλάδο και τον FT 20 στις 1.340 μονάδες. Περιορισμένης έκτασης κινήσεις σε μετοχές του 20άρη, μία συνεδρίαση πριν τη λήξη της "τρίτης σειράς παραγώγων".

Στάση αναμονής, επιφυλακής τηρούν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες, μετά την καταγραφή χθες νέων υψηλών έτους για τον Γενικό Δείκτη. Κίνηση, που δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη αντίδραση του FTSE 20 κυρίως όμως των τραπεζών, με τους δύο βασικούς δείκτες να υπολείπονται έναντι των αντίστοιχων κορυφών.

Αυτό, εκτιμούν χρηματιστηριακοί κύκλοι, είχε ως συνέπεια την διάθεση για κατοχύρωση θέσεων-ρευστοποιήσεις σε μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τάση, που όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος ανάλυσης της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) φαίνεται να σχετίζεται με την λήξη αύριο της τρίτης σειράς Παραγώγων προιόντων, για φέτος.

Εκτίμηση, που ενισχύεται από την τακτική που ακολουθούν συγκεκριμένοι παίκτες του ΧΠΑ, κυρίως εκείνοι που "ποντάρουν" σε Eurobank, Εθνική Τράπεζα και ΟΠΑΠ. Η μετοχή του Οργανισμού, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, διορθώνει προς τα 18 ευρώ με αρκετούς διορατικούς να περιμένουν χαμηλότερες τιμές για να τοποθετηθούν.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κρατά τα 22-22,2 ευρώ αλλά τόσο ο πωλητής όσο η διάθεση για…στάση είναι εμφανής. Κάτι, που δικαιολογεί την υπεραντίδραση των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς στα 9,80 και 11,51 ευρώ καθώς οι δύο όμιλοι εκτιμάται, πως την επόμενη των εκλογών θα εμπλακούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε εξελίξεις στον κλάδο.

Ο Γενικός Δείκτης κρατά τις 2.550 με υψηλό σήμερα τις 2.574,9 μονάδες και συναλλαγές 115-116 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο τζίρο να γίνεται σε Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alapis.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει επιβαρυνθεί σε 8 έναντι 9, πριν από λίγο και περίπου 80 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Από τον 20άρη και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η Motor Oil στα 10,93 με 4,2%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,60 με 3,5%, ενώ ακολουθούν Τιτάν στα 22,88, Μυτιληναίος στα 5,98, Βιοχάλκο στα 4,64 ευρώ.

Από το ευρύτερο ταμπλώ ο Σφακαινάκης-με αφορμή την επισημοποίηση της εφαρμογής του μέτρου για απόσυρση- γράφει ένα πλήρες 15άρι περνώντας άνετα τα 2 ευρώ , Ελβάλ στα 1,47, Αστήρ στα 4,24 και Frigoglass στα 7,94 ευρώ ακολουθούν σε μία μάλλον σταθεροποιητική συνεδρίαση για την πλειονότητα των μετοχών.

Και με την βραχυπρόθεσμη τάση να παραμένει ανοδική υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης της δυναμικής υπέρβασης των 1.375 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v