Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες και πώς να μην τις πειράξετε…

Τι και αν έγινε η κρίση, τι και αν δεν έγινε; Ουδεμία ριζική αλλαγή προωθείται στη δομή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ουδεμία λύση εκπονείται. Το τραπεζικό σύστημα δεν το "ακουμπά" κανείς.

Οι τράπεζες και πώς να μην τις πειράξετε…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Ο διάλογος δεν είναι κακό πράγμα. Το αντίθετο μάλιστα.

Όταν όμως καταλήγει… κουβεντούλα και μάλιστα δίχως νόημα και αιτία, τότε μπορεί να μετατρέψει ακόμη και τη σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών της υφηλίου σε απλό ταξίδι αναψυχής.

Η πόλη του Πίτσμπουργκ δεν θεωρείται ειδυλλιακός ταξιδιωτικός προορισμός.

Διαθέτει πολλές γέφυρες, συνολικά 446, καθώς από εκεί πηγάζει ο ποταμός Οχάιο και ως αποτέλεσμα είναι γνωστή ως "η πόλη των γεφυρών¨" ή ως η πόλη του ατσαλιού, υλικό από το οποίο αποτελείται η πλειονότητα των γεφυρών αυτών.

Πέραν τούτου και των συνολικά 151 ουρανοξυστών που διαθέτει, ελάχιστα είναι τα σημεία που θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή των ηγετών των κρατών που απαρτίζουν την ομάδα G20, κατά τη διάρκεια του διημέρου 24 - 25 του μηνός που θα βρίσκονται εκεί.

Στις τελευταίες συναντήσεις τους, τον προηγούμενο Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2008, στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρισκόταν η διάσωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και της διεθνούς οικονομίας, η οποία κατηφόριζε περίπου ανεμπόδιστη στον δρόμο της ύφεσης.

Η υφήλιος σχεδόν κρεμόταν από τα χείλη τους.

Σήμερα, με το πιστωτικό σύστημα να έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη του και την παγκόσμια οικονομία να βαδίζει σταδιακά στον δρόμο της ανάκαμψης, το ενδιαφέρον γύρω από τη συνάντησή τους έχει ατονήσει.

Ούτως ή άλλως, και οι ίδιοι εμφανίζονται μάλλον απρόθυμοι να... προσφέρουν κάτι περισσότερο.

Ουδεμία ριζική αλλαγή προωθείται στη δομή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ουδεμία λύση εκπονείται ώστε να μην επαναληφθεί η πιστωτική κρίση του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, που οδήγησε στη γενικευμένη οικονομική ύφεση.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι αποφάσεις του G20 μάλλον ρητορικό χαρακτήρα εμφανίζονται να έχουν.

Στην τελευταία τους συνάντηση οι G20 αποφάσισαν μια σειρά μέτρα για την αποτροπή της παγκόσμιας ύφεσης, με κυριότερο την αποτροπή του "προστατευτισμού". Έκτοτε, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάθε τρεις ημέρες ένα μέλος της ομάδας του  G20 λαμβάνει κάποιο μέτρου προστατευτικού χαρακτήρα για την οικονομία του.

Η όλη συζήτηση εμφανίζεται πλέον να περιορίζεται στα "μπόνους" των τραπεζικών στελεχών και στους πολιτικού χαρακτήρα χειρισμούς επί του ζητήματος, ώστε να καταδειχθεί προς τη διεθνή κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στην αμερικανική ότι αυτό αντιμετωπίζεται.

Πέραν τούτου ουδέν.

Τίποτε για παράδειγμα σχετικά με τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, καθώς ούτε στις ΗΠΑ αλλά ούτε και στην ευρωζώνη υπάρχει η διάθεση για τη λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών επί του ζητήματος αυτού.

Τίποτε για το είδος του "κινδύνου" που αναλαμβάνει το πιστωτικό σύστημα, δανείζοντας με κριτήρια μακριά από την παραδοσιακή τραπεζική λογική.

Τίποτε για το μέγεθος ορισμένων τραπεζών και τον συστημικό κίνδυνο που αυτές συνεπάγονται για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με άλλα λόγια, τι και αν έγινε η κρίση, τι και αν δεν έγινε;

Το τραπεζικό σύστημα δεν το "ακουμπά" τίποτε και κανείς.

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v