Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και IFO μοιράζουν το... παιχνίδι

Στο ρυθμό προεξόφλησης επόμενων κινήσεων των τραπεζών, των στοιχείων IFO από την Φρανκφούρτη εκτιμάται ότι θα κινηθεί το ΧΑ. Πρωτεύει η διασφάλιση στηρίξεων και εν συνεχεία, προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 2.535 μονάδων.

"Βήμα, βήμα πρέπει να πάει σήμερα η συνεδρίαση" εκτίμηση κορυφαίου χρηματιστηριακού παράγοντα ενδεικτική της σημασίας, που αποδίδουν ισχυροί παίκτες σε μία σειρά νέων, ειδήσεων και επιχειρηματικών ενεργειών.

Το πρώτο κατά την εκτίμηση μας επιχειρήθηκε χθες με τις…μη τραπεζικές στηρίξεις στο πάρτυ των τραπεζών και στοίχημα τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που βγήκε μέχρι τέλους. Το δεύτερο αργά το βράδυ στην Wall όπου επίσης κατοχυρώθηκαν από τα υψηλά σημαντικές υπεραξίες.

Χαρακτηριστικά ο Dow Jones "έκλεισε" οριακά υψηλότερα κατά 0,32% έχοντας προηγουμένως γράψει κορυφή στις 9.620 και πυθμένα στις 9.509 μονάδες. Ανάλογα ο S&P500 κατά 0,24% υψηλότερα με εύρος διακύμανσης τις 1.038-1.026 μονάδες.

Λογικά η αρχή της συνεδρίασης θα έχει περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα, καθώς κυρίως ξένοι παίκτες περιμένουν τις ανακοινώσεις του περίφημου IFO (Information und Fοrschung) για την γερμανική οικονομία. Πολλά τα πονταρίσματα, όπως αναφέρονται και σε σχετικό θέμα του euro2day, ενώ πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε μικρή υποχώρηση.

Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως οι γερμανοί θα απαντήσουν μάλλον ανοδικά στη συνέχεια και ανάλογα θα συνεχίσουν μετά τις 11.00 οπότε θα ανακοινωθούν τα στοιχεία. Αυτή η παράμετρος εκτιμάται, πως θα επηρεάσει εν μέρει και το ΧΑ, που χθες είχε το πρώτο δείγμα γραφής για την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Bank να ανακοινώνει κέρδη 215 εκατ. ευρώ κόντρα στην κρίση.

Σημειωτέον, πως η αγορά με ένα ανοδικό σερί 6x6 έχει προεξοφλήσει όχι μόνο τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου αλλά και κάποιες από τις επόμενες κινήσεις, που έχουν ήδη σηματοδοτηθεί στον όμιλο. Χρηματιστηριακά η μετοχή έχει αντιδράσει από τα χαμηλά των 9,28 ευρώ (στις 17 Αυγούστου) μέχρι τα υψηλά χθες των 11,15 για να κλείσει στα 11,05 ευρώ.

Ανάλογα παιχνίδια προεξόφλησης όχι τόσο των μεγεθών τριμήνου όσο των επόμενων κινήσεων επιχειρούνται σε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank. Αποτελεί κοινή εκτίμηση παραγόντων του τραπεζικού κλάδου, πως η επόμενη κίνηση στον κλάδο θα επιχειρηθεί από την Πειραιώς και σε αυτό αποδίδουν το 33% , που έχει σημειωθεί για τη μετοχή τις τελευταίες 30 ημέρες.

Ένα άλλο σημαντικό…βήμα, αφορά στις κινήσεις επιχειρηματικών-επενδυτικών κύκλων που ενίσχυαν ή ενισχύουν μεθοδικά θέσεις τους σε μετοχές των Μυτιληναίου, Μετκα (η καλή είδηση βγήκε χθες) με τη μετοχή στα 8,80 ευρώ, στη Motor Oil (όπου ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις τις πρώτες 2-3 εβδομάδες του Σεπτέμβρη) σε ΓΕΚΤέρνα (παίζει πολύ δυνατά η Βεύη), στα Folli Follie (όπου και εδώ προοιωνίζονται εξελίξεις), αλλά και στον ασφαλιστικό κλάδο.

Εάν στην αρχή και της σημερινής συνεδρίασης επιβεβαιωθούν οι τεχνικές περιοχές (εκτενέστατη αναφορά έχει γίνει στο τελευταίο χθεσινό σχόλιο μας) τότε ζητούμενη θα είναι η προσέγγιση της κορυφής των 2.535 μον. (24/8) μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση. Ειδάλλως θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε κατά τι την βραχυπρόθεσμη τακτική μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v