Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η αφομοίωση των νέων υψηλών

Συντήρηση του FΤ 20 διακριτά πάνω από τις 1.271 θέλουν οι ισχυροί του ΧΑ. Αφομοίωση υπεραξιών και νέων υψηλών στην "πρώτη τραπεζική ταχύτητα" με περιθώριο υπεραπόδωσης για μετοχές, που υστέρησαν 20-24 Αυγούστου.

Δεύτερη συνεδρίαση μίας εξαιρετικά "πονηρής" εβδομάδας, εν μέσω παιχνιδιών προεξόφλησης και επικείμενης αποσαφήνισης της τάσης, διεθνώς.

Στο ΧΑ η συντήρηση του FTSE 20 υψηλότερα των 1.271 μονάδων και κατ΄ άλλους της ζώνης των 1.225-1.237 μονάδων προσφέρει ασφάλεια κινήσεων ακόμη και σε όσους επιχειρούν βραχυπρόθεσμα.

Η βιαιότητα της τραπεζικής αντίδρασης σε συνδυασμό με τις υψηλότατες υπεραξίες, που αποκομίστηκαν στο τριήμερο 20-24 Αυγούστου φαίνεται να προσφέρουν ευχέρεια κινήσεων και στους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Αιχμή παραμένουν οι τράπεζες, καθώς η μία μετά την άλλη ακολουθούν τα… άλματα της Εθνικής Τράπεζας στην καταγραφή νέων κορυφών κάτω από την θερμότατη υποστήριξη των ξένων οίκων, οι οποίοι υπερθεματίζουν για τον κλάδο.

Θα υπενθυμίσουμε για ακόμη μία φορά, πως ο ξένος παίκτης που εξακολουθεί να έχει, μέσω κυρίως της Εθνικής Τράπεζας, το πάνω χέρι στην αγορά παραμένει η Citigroup.

Ο αμερικανικός οίκος, ήταν ο πρώτος που βγήκε μπροστά για την Εθνική, την διαδικασία α.μ.κ στηρίζοντας με αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις την επιλογή του. Που μέχρι τώρα βγαίνει… λίρα εκατό, δίνοντας ρυθμό και στους υπόλοιπους του κλάδου.

Για την περίπτωση της Εθνικής θα πρέπει να αναφερθούμε στην διορατική προσέγγιση και αρκετών φίλων του euro2day, που έγκαιρα είχαν λάβει θετική θέση έναντι της α.μ.κ και του Ομίλου. Ενδεικτική η περίπτωση του φίλου Κωνσταντίνου Πανταζόπουλου (*) αλλά και όσων συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια του euro2day να σταθεί όσο κοντύτερα γίνεται στην αγορά.

Επανερχόμενοι στον 20άρη στεκόμαστε στην ανθεκτικότητα μίας χρήσιμης ζώνης (1.225-1.237 μον.) που θα πρέπει να θεωρείται για αυτό τον κύκλο της αγοράς ελάχιστο σημείο αναφοράς και στήριξη "ολκής".

Οσο ο FTSE 20 δεν "απειλείται" με υποχώρηση προς αυτά τα επίπεδα (και βεβαίως με καθοδική διάσπαση τους) παραμένει σε ισχύ η στόχευση των 1.400- 1.415 μονάδων.

Αναφερόμαστε σε ένα δυνητικό περιθώριο υπεραντίδρασης της τάξης του 7-8% για τον δείκτη.

Πάντα από τεχνικής πλευράς ο 20άρης "δείχνει" , πως μπορεί να δώσει νέα αντίδραση προς τις 1.400 μονάδες. Μένει να αποσαφηνισθεί εάν αυτό θα πρέπει να το περιμένουμε άμεσα ή με μία ενδεχόμενη-και δικαιολογημένη τεχνικά- υποχώρηση του δείκτη προς την χαμηλότερη "διπλή κορυφή".

Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει, πως κάτι τέτοιο θα αποσαφηνισθεί μάλλον άμεσα και εξαρτάται από την φορά των δεικτών της Wall. Χθες ο Dow Jones διαμορφώθηκε οριακά υψηλότερα των 9.500 μονάδων ο δε S&P 500 με μικρές απώλειες έκλεισε στις 1.026 μονάδες. Εάν ο DJIA και ο S&P 500 πείσουν πως μπορεί να αντιδράσουν σε αυτή τη φάση προς το 10χίλιαρο και τις 1.100-1.120 μονάδες τότε θα ακολουθήσουν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια και το ΧΑ.

Σε αυτή την περίπτωση ανεβάζουμε την στόχευση μας υψηλότερα των 2.550 προς τις 2.660 μονάδες αλλά ακόμη φαίνεται πως έχουμε δρόμο. Το καλύτερο θα ήταν το ΧΑ να "αφομοιώσει" την τελευταία τραπεζική αντίδραση, να δώσει μία μικρή διόρθωση σε μετοχές του 20άρη που υπεραπέδωσαν αφήνοντας χώρο σε άλλες να ακολουθήσουν.

Χθες φάνηκε, πως υπάρχει διάθεση και ρευστότητα για μετακύλιση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων σε άλλες μετοχές. Κατ΄ αρχήν αντέδρασαν αντανακλαστικά οι τραπεζικές μετοχές της δεύτερης ταχύτητας του κλάδου (Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, Ασπίς, Εμπορική) τίτλοι εισηγμένων-σηματωρών όπως θεωρούμε την ΓΕΚ Τέρνα (πάνω από τα 6 ευρώ με άριστη τεχνική απεικόνιση από τα χαμηλά του Μαρτίου) Motor Oil, Sarantis, και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

Κατά συνέπεια συνεκτιμώντας το ενδεχόμενο περαιτέρω κατοχύρωσης υπεραξιών σε τράπεζες της 6άδας, αναμένουμε με ενδιαφέρον την διακύμανση μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που υποαποδίδουν μέχρι τώρα ή ελκύσουν αυξημένη ρευστότητα τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας εξισορρόπησης του FTSE 20 σε επίπεδα πάνω από τις 1.271 μονάδες με εύλογες κινήσεις τακτικής από την πλευρά των ισχυρών της αγοράς.

(*) Ευχαριστούμε για την συνδρομή της και την φίλη Κωνσταντίνα Μπατζάβαλη αλλά και όσους/ες συμμετέχουν επώνυμα ή ανώνυμα στην προσπάθεια, που γίνεται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v