Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Μάχες" στα 11 ευρώ της Alpha Bank

Κορυφή οι 2.535 μον. ή σημείο αναφοράς για την επόμενη κίνηση της αγοράς; Δικαιολογημένη η ρευστοποίηση θέσεων-κατοχύρωση υπεραξιών κυρίως σε τράπεζες. Ισορροπημένη η εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ. Στα 11€ η Alpha.

Το υψηλό ημέρας στις 2.535 μονάδες φαίνεται πως λειτουργεί προσώρας ως σημείο αναφοράς και αντίστασης κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Σημείο απ΄ όπου ξεκίνησε σταδιακή κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, αποτέλεσμα της ακραίας μόχλευσης κυρίως τραπεζικών μετοχών από το διήμερο 20-21 Αυγούστου.

Σταδιακά η αγορά προσαρμόστηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, πάντα σε θετικό έδαφος, αλλά ξανά χαμηλότερα των 2.500 μονάδων (*). Είναι ενδεικτικό, πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας από τα 23,8 οπισθοχώρησε στα 23,2-23,3 ευρώ δηλαδή πάνω από το προηγούμενο υψηλό.

Οι συναλλαγές αυξημένες στα 36 εκατ. ευρώ παραπέμπουν σε αυτό που σημειώνουν παράγοντες της αγοράς για λελογισμένες ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων θέσεων. Κάτι, που είναι εμφανές τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς (από τα… 9,5 ευρώ της Παρασκευής στα υψηλά των 11 σήμερα και πριν από λίγο στα 10,67 ευρώ) όσο σε Alpha Bank, Eurobank αλλά και τις υπόλοιπες τραπεζικές δυνάμεις.

Δικαιολογημένη η προσαρμογή και του FTSE 20 από την κορυφή των 1.350,9 μονάδων προς τις 1.322,8 μονάδες πριν από λίγο χωρίς ωστόσο να ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση. Αναφερόμαστε σε αυτήν, που είναι σε εξέλιξη από τα χαμηλά της Πέμπτης και κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών δικαιολογούσε τιμές μέχρι τις 2.550 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη.

Την τελευταία ώρα έχουν «ηρεμήσει» και οι συναλλαγές, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι φαίνεται πως κατοχύρωσαν ικανό αριθμό θέσεων τους στην αρχικά βιαιότερη αντίδραση της αγοράς.

Ισορροπημένη εμφανίζονταν πριν από λίγο η εικόνα και της υπόλοιπης αγοράς, με αναλογικά περισσότερες συναλλαγές σε μετοχές εταιρειών της δεύτερης ταχύτητας του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Λόγου χάρη είναι… κινητικότερη, εδώ και ώρα η μετοχή της Motor Oil στα 8,34 ευρώ, της ΓΕΚ Τέρνα στα 6 ευρώ, των ΕΧΑΕ στα 8,76 ευρώ. Πιέζονται όμως χαμηλότερα άλλες μετοχές αυτής της κατηγορίας με τον Μυτιληναίο να διορθώνει μέχρι 2%, την Ελλάκτωρ μέχρι 1%, την Jumbo, τα ΚΑΕ, τα Folli-Follie, την Μετκα κ.α.

(*) Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του φίλου Αμέθυστου στον Εκη, καθώς αναφέρεται σε κορύφωση αυτού του κύκλου στις 2.522 και το πολύ στις 2.689 μονάδες. Εκτίμηση, που έχει «ανέβει» στο δίκτυο από τις 22 Αυγούστου και για αυτό μεταφέρεται στο σχόλιο. (Οι 2.689 μονάδες δεν καταλαβαίνω πως σου προκύπτουν φίλε αλλά τις 2.660 που βλέπω στο δικό μου διάγραμμα τις θεωρώ πολύ υψηλότερο στόχο. Ενδεχομένως σε επόμενη φάση). Χρήσιμη η παρατήρηση σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ αν και για τη μετοχή του Οργανισμού είχα λάβει τελευταία-προ μηνός- εντελώς εσφαλμένη εκτίμηση-θέση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v