Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση υπεραξιών στις τράπεζες

Διερεύνησε τις 2.500 και κάτι μονάδες το ΧΑ για να διαμορφωθεί στις 2.483. Με συναλλαγές πάνω από 200 εκατ. Κατοχύρωση υπεραξιών, που έφθασαν έως και 20% σε τραπεζικές μετοχές για το τριήμερο 20-24/8. Υπεραπόδοση για Alpha.

Χρήσιμη από αρκετές απόψεις η συνεδρίαση, πρώτη μίας εβδομάδας για την οποία έχουν προεξοφληθεί πολλά. Χρήσιμη από την άποψη της επιβεβαίωσης της τεχνικότητας που χαρακτηρίζει κυρίως τον Γενικό Δείκτη αλλά και τον Ftse 20 και τον Τραπεζικό.

Το ότι στην αρχή της συνεδρίασης επιδιώχθηκε να μεγιστοποιηθεί η τάση, και το όφελος όσων άρχισαν να ρευστοποιούν από την κορυφή των 2.535,4 μονάδων δείχνει την βραχεία διάρκεια των επιθετικών κύκλων και το περιθώριο της υπεραξίας-απόδοσης με γνώμονα την οποία κινούνται αρκετοί παίκτες.

Είναι λογικό να επιδιώκεται να κατοχυρωθούν θέσεις μετά από ένα ΄΄γρήγορο 10-15%΄΄ κάτι που δικαιολογεί την αρχική… εκτίναξη και του Ftse20 προς τις 1.351 μονάδες. Όπως επίσης του Δείκτη Τραπεζών που έπιασε τις 3.377 μονάδες περιοχή, που κατά την εκτίμηση μας θα πρέπει να αποτελεί αντίσταση μέχρι νεοτέρας.

Ο ΓΔ διαμορφώθηκε τελικά στις 2.483 μονάδες, ο 20άρης στις 1.318 μονάδες σε μία συνεδρίαση, που οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ, αρκετές για τα επίπεδα και την φορά της αγοράς.

Περισσότερο δε από τη στιγμή, που ο τζίρος σε πέντε τραπεζικές μετοχές (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και MPB) κυμάνθηκε στα 120 εκατ. ευρώ. Υψηλός τζίρος πραγματοποιήθηκε σε ΤΤ, ΟΤΕ αλλά και ΟΠΑΠ, Τράπεζα Κύπρου, Alapis, Coca Cola 3Ε

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με υψηλό ημέρας τα 23,80 έκλεισε τελικά στα 23,03 ευρώ προσφέροντας για ακόμη έναν βραχυπρόθεσμο κύκλο σημαντικές υπεραξίες.

Σημειωτέον, πως για τη μετοχή ελάχιστη τιμή είχε σημειωθεί στις 20/8 στα 21,58 ευρώ αποφέροντας (θεωρητικά) ένα μέγιστο ποσοστό απόδοσης κοντά στο 11% μέσα σε 2-3 συνεδριάσεις.

Ανάλογα με χαμηλό τα 9,2 ευρώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς την περασμένη Πέμπτη αντέδρασε σήμερα μέχρι τα 11 ευρώ, αποδίδοντας δηλαδή περίπου 20% (παρά κάτι ψιλά…).

Ακραίες διακυμάνσεις και περιθώριο υπεραπόδοσης που το Σύστημα, είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν μπορεί να βγάλει από καμία άλλη τόσο μαζική αγορά αυτή την περίοδο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει για τις υπόλοιπες του κλάδου με την Alpha Bank να γράφει υψηλά στα 11,28 ευρώ, η Eurobank 10,57, η Τράπεζα Κύπρου στα 5,01 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποτιμούσαν ως προτιμότερη τη σημερινή αντίδραση και εν συνεχεία υποχώρηση της αγοράς, προκειμένου όπως υποστηρίζουν να ΄΄χωνευτούν΄΄ οι νέες υψηλές τιμές.

Επίπεδα, που όπως σημειώνουν φέρνουν το ΧΑ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και Ftse20 σε τιμές 10-15 Οκτωβρίου 2008.

Εάν στη συνέχεια αφομοιωθούν και τα νέα υψηλά επίπεδα, αποτιμήσεις και ισορροπίες θα φανεί εάν μπορούμε να ποντάρουμε σε ακόμη έναν ανοδικό γύρο ή εάν θα πρέπει να οργανωθούμε λίγο χαμηλότερα.

Όμως επί της ουσίας το ΧΑ με αιχμή τις τράπεζες και το… παιχνίδι, που στήθηκε με μετοχές του κλάδου ανέβηκε μία ταχύτητα, πέρασε τεχνικές περιοχές και προσέλκυσε ρευστότητα.

Θα δείξει κατά πόσον μέρος αυτών των νέων κεφαλαίων θα επανατοποθετηθούν στην αγορά και σε ποιες μετοχές. Μέχρι τώρα το ενδιαφέρον περιορίζεται σε χαρτιά του 20άρη, λιγότερα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και εισηγμένων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο… εμπλέκονται σε εξελίξεις.

Λόγου χάρη οι υψηλές συναλλαγές και σήμερα σε Αγροτική Τράπεζα (1,72 ευρώ), Ασπίς (1,20) Γενική Τράπεζα (0,96 ), Τράπεζα Αττικής (3,10) αλλά και σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ (6,16 ), Motor Oil (8,45 ), ΕΧΑΕ (8,57), Folli-Follie (15,36), Intralot (4,41 ευρώ) κ.α. παραπέμπουν στην συνεχιζόμενη εισροή κεφαλαίων σε επιλεγμένες μετοχές εταιρειών, που για τον ένα ή τον άλλο προεξοφλείται ότι μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν την διαφορά.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών έκλινε στο τέλος υπέρ των δεύτερων, καθώς με αρνητικό πρόσημο ΄΄έκλεισαν΄΄ 125-130 μετοχές. Με άξιες αναφοράς συναλλαγές αντέδρασαν Κεπενός (1,43), Επίλεκτος (0,49), Interfish (0,68), Vell Group (0,59 ευρώ) κ.α.

Για τη συνέχεια αρκετά θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από την αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων, την ταχύτητα επανεισροής ρευστότητας σε μετοχές που διόρθωσαν λίγο σήμερα (MPB, Fourlis, Ελλάκτωρ, ΤΤ, κ.α. ) και τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν και κατά την εκτίμηση μας το ΄΄παιχνίδι προεξόφλησης΄΄ των αποτελεσμάτων των τραπεζών λειτουργούσε ως αφορμή μόχλευσης μέχρι τη συνεδρίαση της 19ης άντε 20ης Αυγούστου.

Στη συνέχεια φαίνεται, πως επεισήλθε η παράμετρος των αυξήσεων κεφαλαίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v