Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μη τραπεζικές στηρίξεις στο πάρτυ των τραπεζών

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συνεχίστηκε η αφομοίωση των νέων υψηλών. Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας με οδηγούς τις μη τραπεζικές δυνάμεις του FT20. Υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και άλλες δυνάμεις.

Με το καλύτερο δυνατό… πλασάρισμα έκλεισε και η δεύτερη συνεδρίαση μίας εβδομάδας, που εξ΄ αρχής είχε θεωρηθεί ΄΄πονηρή΄΄. Με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις των βασικών δεικτών, μετοχών προσπάθεια να ΄΄αφομοιωθούν΄΄ τα νέα υψηλά και να ξανα κυκλοφορήσει ρευστότητα το ταχύτερο δυνατό.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 2.505,74 (και υψηλό ημέρας) μονάδες, ο FTSE 20 στις 1.327 (υψηλό στις 1.328,11 ) μονάδες με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο που κυμάνθηκε στις 3.286 μονάδες.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση και παρακολουθώντας το ΧΑ καθαρά βραχυπρόθεσμα με γνώμονα το χρονικό περιθώριο του Τ συν 3 διαπιστώνονται ενδιαφέρουσες ενδείξεις. Η πρώτη αφορά στην προσπάθεια δημιουργίας βραχυπρόθεσμων στηρίξεων ικανών να αποτελέσουν σημεία αναφοράς, που μετά και τη σημερινή αντίδραση φαίνεται πως μπορεί να είναι σημεία νέας εκκίνησης.

Συγκεκριμένα οι δύο χαμηλότερες τιμές για τον Γενικό Δείκτη σήμερα-χθες (δηλαδή στις δύο συνεδριάσεις της… διόρθωσης) σημειώθηκαν στις 2.453,65 και 2.456,79 εχθές. Ανάλογα για τον FTSE 20 σημειώθηκαν οι τιμές των 1.300,66 και 1.301,37 ( στις 24/8), για τον Δείκτη Τραπεζών στις 3.223,63 και 3.219,06 μονάδες.

Παράλληλα για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας τοπικοί πυθμένες δημιουργήθηκαν σήμερα στα 22,62 και εχθές στα 22,60 ευρώ.

Γινόμαστε λίγο κουραστικοί, ακριβώς επειδή εκτιμούμε πως η αγορά σε αυτά τα επίπεδα ενέχει σημαντικό ρίσκο και όπως φάνηκε από τον τελευταίο εγκλωβισμό των παικτών απαιτείται αυξημένη προσοχή. Και προπάντων ενδελεχή παρακολούθηση, εντοπισμό και αξιοποίηση όλων των στοιχείων, ενδείξεων που προκύπτουν.

Βραχυπρόθεσμα και μέχρι…νεοτέρας οι χαμηλές τιμές, που σημειώθηκαν στο διήμερο 24-25/8 λειτουργούν πλέον ως στηρίξεις ενώ η κορυφή των 2.535,4 και 1.350,9 μον. για τον FTSE 20 ως αντίσταση, πάντα για την ίδια περίοδο. Κινούμεθα λοιπόν σε ένα σχετικά στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 2.450 και 2.535 με οποιαδήποτε διάσπαση να λειτουργεί ως ανάλογο σήμα.

Ενδεχόμενη ανοδική και πειστική διάσπαση των 2.535 μονάδων θα άνοιγε-υπό προυποθέσεις- τον δρόμο προς τις 2.650-2.660 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει η χθεσινή (και πρωινή ) εκτίμηση μας πως για τον 20άρη ΄΄πάιζεται΄΄ η προσέγγιση των 1.400-1.415 μονάδων (δες και σχόλιο 09.57 της 25/8… ΧΑ ζητούμενο η αφομοίωση των νέων υψηλών) Σε αντίθετη περίπτωση καθοδική διάσπαση των 2.450 θα μπορούσε να πιέσει το ΧΑ μέχρι 3-5% χαμηλότερα, χωρίς να μεταβάλλεται η βραχυπρόθεσμη τάση.

Παρακολουθούμε την Εθνική, όπου δημιουργείται στήριξη πέριξ των 22,6 ευρώ με κορυφή τα 23,80 ευρώ και τους ξένους οίκους να ΄΄ρίχνουν λάδι στη φωτιά΄΄ με υπερθετικές εκθέσεις, αναλύσεις και φυσικά συντονισμένες αγορές. Η μετοχή της Εθνικής σήμερα από τα χαμηλά των 22,62 αντέδρασε έως τα 23,15 για να κλείσει στα 22,89 ευρώ.

Και οι λοιπές τράπεζες χθες-σήμερα ΄΄κατέβασαν ταχύτητα΄΄ προκειμένου να κατοχυρωθούν θέσεις και υψηλές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Το πιθανότερο είναι, πως οι χθεσινοί εγκλωβισμένοι στις κορυφές των τραπεζών θα βρουν μέχρι κ α ι την Πέμπτη καλές τιμές να απεμπλακούν.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά χρηματιστής τραπεζικής ΑΧΕ, η τελευταία ανοδική κίνηση των τραπεζών δεν θα έχει ούτε έναν εγκλωβισμένο. Παρά εκατοντάδες κερδισμένους, θα συμπληρώναμε εμείς έτοιμους να επανατοποθετηθούν και να μοχλεύσουν ακόμη έναν ανοδικό κύκλο, που θα βασίζεται για πολλοστή φορά στις τράπεζες.

Σήμερα όμως…ανέλαβε, όπως αναμένονταν οι μη τραπεζικές δυνάμεις του 20άρη με τη ΔΕΗ να δίνει ενέργεια (μέγιστη τιμή ημέρας στα 16,14 ευρώ), τον ΟΠΑΠ να πρωτοστατεί (16,88) και τον ΟΤΕ μέχρι τα 10,73 ευρώ.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του Γιώργου Α. Σαββάκη για τις "59 μετοχές με περιθώρια ανόδου".

Ολο το… μη τραπεζικό μέρος του Συστήματος έκανε σήμερα αισθητή την παρουσία του με υπεραπόδοση για Μυτιληναίο-ΜΕΤΚΑ (ενισχυμένη και από το έργο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη), ΓΕΚ Τέρνα , Ελλάκτωρ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil. Από τη στιγμή, που και αυτές οι δυνάμεις του Συστήματος δηλώνουν παρούσες και ενεργές δεν έχουμε λόγο να πάμε κόντρα στις διαθέσεις τους. Ακολουθούμε τις κινήσεις τους, ποντάρουμε στις στοχεύσεις τους και…τσιμπολογούμε από το παιχνίδι τους.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 1,5 / 1 με περίπου 120-130 μετοχές στο πράσινο (…μέρα που είναι!), με 35 μετοχές να αποδίδουν περισσότερο από 4% φθάνοντας μέχρι τα 10άρια των Βωβού (5,02), Αγροτικής Ασφαλιστικής (1,69) και Βαρβαρέσσου (0,20).

Ακολούθησαν όμως με αυξημένες συναλλαγές τα Folli Follie (16,66), Lavipharm (1,59), Forthnet (1,79) κ.α σε μία προσπάθεια είτε να σημειωθούν νέα υψηλά έτους είτε να προσεγγισθούν εκ νέου οι ΄΄κορυφές΄΄.

Διαδικασία, που οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους, δηλαδή πως εάν κινήσει τώρα για υψηλότερα η Wall θα ακολουθήσουν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανόμενου του ΧΑ αφήνοντας ανοιχτό χώρο για ανάλογες κινήσεις κ α ι στο μεσαίο-μικρό χώρο. Για όλα αυτά όμως θα έχουμε καλύτερη εικόνα αύριο, εάν φανεί πως η αγορά κινείται και πάλι προς τις χθεσινές κορυφές, δηλαδή τις 2.535 ο ΓΔ και τις 1.350,9 μονάδες ο FTSE 20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v