Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οι ΑΜΚ, τα placements και οι ξένοι

Οι ξένοι οίκοι, μετά από διετή απουσία, επιστρέφουν στο ΧΑ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο τελευταίο κύμα ανόδου των τραπεζικών μετοχών. Οι αναβαθμίσεις. Οι επικείμενες αναδοχές. Ποιοι και για ποιους αγοράζουν.

Τράπεζες: Οι ΑΜΚ, τα placements και οι ξένοι
Μπαράζ αναβαθμίσεων από τους αναλυτές και αγορές δισκέτας από τα τμήματα Asset Management.

Οι ξένοι οίκοι, μετά από διετή απουσία, επιστρέφουν στο Χ. Α. Οι αναβαθμίσεις και οι αγορές για λογαριασμό των βιβλίων τους και των πελατών τους απογείωσαν κατά το τελευταίο κύμα ανόδου τις τιμές των ελληνικών τραπεζών.

Γιατί οι ξένοι έσπευσαν να αγοράσουν ελληνικές τράπεζες; Και πώς αποκαταστάθηκαν κρίκοι που μέχρι πριν από μερικούς μήνες φαινόταν κατεστραμμένοι;

Goldman Sachs, Credit Suisse, Merrill Lynch, Morgan Stanley και Citigroup αποτέλεσαν, σύμφωνα με χρηματιστές τους πρωταγωνιστές των αγορών την περασμένη εβδομάδα. Ακολούθησαν Deutsche Bank και JP Morgan.

Οι ξένοι brokers αγόραζαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο για funds που διαχειρίζονται τα δικά τους τμήματα asset management, όσο και για hedge funds. Κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν ότι βρέθηκαν υποεπενδυμένοι σε τραπεζικές μετοχές στο νέο γύρο ανόδου που ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου με τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών και προσπαθούν να καλύψουν μέρος της υστέρησης στις αποδόσεις τους με υπερκέρδη από περιφερειακές αγορές.

Οι τοποθετήσεις των asset managers ξεκίνησαν στα μέσα του Αυγούστου και εξηγούν την αμυντικότερη συμπεριφορά που επεδείκνυαν οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι του Χ.Α σε διορθωτικές διεθνώς συνεδριάσεις. Στον αντίποδα την περασμένη εβδομάδα οι τιμές των τραπεζικών μετοχών εκτινάχθηκαν χάρη στα γρήγορα πονταρίσματα από hedge funds.

Ο δεύτερος λόγος που εξηγεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγαπημένες προτιμήσεις των ξένων οίκων είναι οι δουλειές που θα βγουν για τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής.

Οι ξένοι εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν είτε άμεσα είτε σε ορίζοντα μερικών μηνών σε αυξήσεις κεφαλαίου. Οι πρώτες επαφές μεταξύ διοικήσεων ελληνικών τραπεζών με ξένες τράπεζες, έχουν, ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες διενεργηθεί και σε κάποιες περιπτώσεις οι ξένοι πιέζουν για άμεση αξιοποίηση του καλού χρηματιστηριακού κλίματος.

Στέλεχος μεγάλης ξένης τράπεζας με διαρκώς ενισχυόμενο ρόλο στα ελληνικά πράγματα, εκτιμά ότι οι χρηματιστηριακές αγορές ενδέχεται τον προσεχή μήνα να δουν τα υψηλά έτους προεξοφλώντας με ένταση μια ανάκαμψη τύπου "V".

Το καλό χρηματιστηριακό κλίμα, η παραμονή των περισσότερων διαχειριστών, διεθνώς, στη γραμμή "long μετοχές" και η ρευστότητα που παραμένει εκτός αγοράς δημιουργεί σύμφωνα με τον ίδιο ικανές συνθήκες για κάλυψη αυξήσεων ως και 1 δισ. ευρώ από μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Γιατί πιέζουν οι ξένοι; Οι δουλειές επενδυτικής τραπεζικής μόλις αρχίζουν να κινούνται και οι αυξήσεις δίνονται με σκληρή αναδοχή και υψηλές προμήθειες. Σημειώνεται ότι μόνο από την αύξηση της Εθνικής Τράπεζας οι ανάδοχοι εξασφάλισαν προμήθειες 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι πίεζαν την διοίκηση της Εθνικής να πάρει την απόφαση της αύξησης νωρίτερα φοβούμενοι ενδεχόμενη διόρθωση των αγορών τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v