Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καλπάζουν" Alpha Bank - Εθνική

"Καλπάζει" η Σοφοκλέους, με τις τράπεζες να στέλνουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.350 μονάδες. Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Alpha, στα 20,90 ευρώ η Εθνική, κέρδη άνω του 2,5% για Eurobank, Πειραιώς. "Παραφωνία" ο ΟΠΑΠ.

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση. Με τους ισχυρούς επενδυτικούς-επιχειρηματικούς κύκλους να στέλνουν-κυρίως μέσω Εθνικής- ξεκάθαρο μήνυμα από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης.

Αμεση η επιβεβαίωση της τεχνικότητας της βαρύτερης μετοχής του ΧΑ, που με την αποτίμηση 12,5 δισ. ευρώ ωθεί τον FTSE 20 προς τις 1.230 και τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 2.350 μονάδων.

Το σημαντικότερο, η Εθνική Τράπεζα επιβεβαιώνει την τεχνικότητα της με άμεση αντίδραση προς τα 20,6 ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης (κίνηση, που εξ΄αρχής θεωρούσαμε «κλειδί» για την βραχυπρόθεσμη τάση). Η μετοχή της ΕΤΕ κινείται αυτήν την ώρα 5,39% υψηλότερα στα 2,93 ευρώ

Φυσιολογική η παράλληλη αντίδραση των Eurobank (9,45 ευρώ) Alpha Bank (9,87 ευρώ) αλλά και των Marfin Popular (2,42 ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (4,61 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (8,69 ευρώ), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (5,18ευρώ) και ΑΤΕ (1,63 ευρώ).

Η σημερινή αντίδραση-εάν υποθέσουμε πως συνεχίζεται μέχρι το τέλος της συνεδρίασης- χρειάζεται τζίρους σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, απαιτεί πολλά «χτυπήματα» σε μετοχές σηματωρούς του μεσαίου χώρου (η Alapis είναι μία από αυτές), θέλει πιο πειστική κίνηση από εισηγμένες όπως θεωρούμε την Frigoglass, τα Folli Follie αλλά και τις Ιντρακόμ, ΑττιΚατ, Forthnet, Sar;anth κ.α. που αποτελούν επιλογές συγκεκριμένων επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων.

Εάν στη συνέχεια ο Γενικός Δείκτης δεν «κινδυνεύσει» να υποχωρήσει προς τις 2.315 μονάδες (χαμηλό ημέρας που αφήνει κενό σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στις 2.295 μονάδες) και παραμείνει για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα σε φορά πάνω από τα 20,2-20,4 ευρώ τότε ο πρώτος γύρος θα έχει κερδηθεί.

Σημαντικός κατά την εκτίμηση μας, καθώς μετρώνται τα…βόλια των εμπλεκόμενων η ισχύς των αγοραστών σε Εθνική και λοιπές τράπεζες, η διάθεση όσων τοποθετούνται υψηλότερα σε Μυτιληναίο (5,87 ευρώ), ΕΧΑΕ (8,45 ευρώ), Jumbo (7,74 ευρώ), Coca Cola 3E (15,76 ευρώ), Φουρλής (9,50 ευρώ) κ.α.

Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια προοιωνίζεται αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, πόσο μάλλον εάν επιβεβαιωθεί η δυναμική μίας πιθανής αντίδρασης ικανής να βγάλει το ΧΑ από τον «πυθμένα» των 2.250 μονάδων και να επαναφέρει τον FTSE 20 σε τροχιά προς την «διπλή κορυφή» των 1.271 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v