Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ολα τα βλέμματα στις τράπεζες

Συνέχεια στην πτώση βλέπουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, με τους πωλητές να επικεντρώνουν σήμερα τα… βέλη τους στην Eurobank. Στον χορό Εθνική και Alpha Bank με τους αγοραστές να περιμένουν χαμηλότερες τιμές.

Επανέρχονται σε περιβάλλον πραγματικής οικονομίας τα χρηματιστήρια, καθώς «δεύτερες σκέψεις» και υπολογισμοί για τις συνέπειες της κρίσης αρχίζουν να βλέπουν και πάλι το φως της δημοσιότητας.

Στο ΧΑ, βασικοί δείκτες και μετοχές κινούνται ούτως ή άλλως αρκετά πιο νωρίς από τις ευρωπαϊκές αγορές και την Wall, καθώς η σεναριολογία για ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου από κάποιες ελληνικές τράπεζες μονοπώλησε το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Σε φάση διόρθωσης από τα υψηλά των 1.271 μονάδων ο FTSE 20, μετρούσε μέχρι και χθες απώλειες σχεδόν εκατό μονάδων και έχοντας-σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση-περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης προς τις 1.125-1.130 μονάδες. Με…βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο, που διορθώνει πλέον κατά 6,9% σε διάστημα 7 ημερών και κάτι περισσότερο από τις 3.033,36 μονάδες της 5 ης Αυγούστου.

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν όμως υπαίτιος της χθεσινής διόρθωσης και στην Wall, με τον Dow Jones χαμηλότερα κατά 1,03% στις 9.241 και τον S&P 500 κατά 1,27% στις 004 μονάδες.

Τεχνικά οι δείκτες παραπέμπουν σε συνέχεια του κύκλου διόρθωσης, σε μία περίοδο που και οι ευρωπαϊκές χώρες «ανακαλύπτουν» το πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες του Συστήματος σε ρευστό και ζεστά κεφάλαια.

Επανερχόμεθα στο ΧΑ, όπου εμμένοντας στην εκτίμηση μας (όπως έχει εκφραστεί από το σχόλιο του Σαββάτου) οι «πωλητές» και οι πτωτικοί παίκτες έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτόν τον γύρο του παιχνιδιού. Διαθέτουν επαρκείς θέσεις «πώλησης», πληθώρα δανεισμένων μετοχών (κυρίως τραπεζικών), μεγάλα πακέτα μέσω OTC πράξεων (και σε καλές τιμές) και ποντάρουν σε περαιτέρω πίεση των τραπεζών.

Την αφορμή μπορεί να τους την δώσει σήμερα η Eurobank, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην α.μ.κ με ότι αυτό συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση. Ειδικά η Eurobank, μετά την καταγραφή δύο υψηλών τιμών στα 9,99 και 10,0 ευρώ (4-5/8) μετρά ένα αρμονικότατο πτωτικό σερί πέντε συνεχόμενων αρνητικών συνεδριάσεων με την τελική τιμή χθες στα 8,92 ευρώ, που ήταν και η ελάχιστη ημέρας.

«Τραυματισμένη» όμως θεωρείται από πολλές απόψεις και η μετοχή της Alpha Bank, η ομάδα της οποίας επιχείρησε να διασκεδάσει τις επιφυλάξεις της αγοράς, προέβη σε μία διάψευση σχετικά με δημοσιεύματα για α.μ.κ, αντέδρασε μέχρι τα 9,63 ευρώ για να λυγίσει μέχρι τα κατώτατα όρια των 8,96 ευρώ με συναλλαγές 1,865 εκατ. μετοχών.

«Βούτυρο στο ψωμί» των ενδοσυνεδριακών παικτών η χθεσινή προσπάθεια της Alpha Bank έδωσε ευκαιρία να κατοχυρωθούν θέσεις σε σχετικά καλύτερες τιμές από αυτές που θα «δει» στη συνέχεια η μετοχή.

Όμως και οι κινήσεις άλλων παικτών, που δραστηριοποιούνται σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν ενδεικτικές για το τι περιμένουν από την αγορά σε αυτή την φάση της. Δοκιμασία ακόμη χαμηλότερων στηρίξεων, εάν δεν επανέλθει σήμερα έστω και οριακά πάνω από τις 2.280 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (παίζει πάντα το εύρος των 2.280-2.320 μον. αλλά ως αντίσταση, πλέον) με ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ελκυστικότερων αποτιμήσεων ειδικά στις τράπεζες.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συνδυαστεί με τις προσδοκίες για την ανακοίνωση θεαματικά βελτιωμένων οικονομικών μεγεθών των τραπεζικών ομίλων στο δεύτερο τρίμηνο, που θα μπορούσαν να «στηρίξουν» έναν ανοδικό γύρο προς το τέλος του μήνα.

Αλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό, πως με τους όρους που διαπραγματεύονται οι τράπεζες, με τις θεαματικές διαφορές-αποκλίσεις που έχουν στα επιτόκια και την ευχέρεια να κινούν την ρευστότητα μπορούν να εγγράψουν εντυπωσιακές υπεραξίες. Όχι από την χορήγηση δανείων και φθηνότερου χρήματος στην πραγματική οικονομία αλλά «γυρίζοντας» μεταξύ τους χρήμα με επιτοκιακό περιθώριο 3,5-4,5% μονάδων.

Ειδικά οι όμιλοι, που… έστερξαν να συμμετάσχουν στο περιβόητο πακέτο στήριξης θα πρέπει να δικαιώσουν τουλάχιστον χρηματιστηριακά τους παίκτες, παρουσιάζοντας υψηλές υπεραξίες από αυτού του χαρακτήρα τις εργασίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v